wifi - jak zmienić kanał ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yoyo
Stały użytkownik forum

wifi - jak zmienić kanał ?

Post autor: yoyo »

Mam taki problem:
2 kompy (laptop i stacjonarny) na jednym jest internet (play) i udostępnia go drugiemu ad-hoc
niestety połączenie ciągle jest zrywane, powyłączałem wszystkie opcje oszczędzania anergii itp. a mimo to wciąż mnie rozłącza jeśli nie korzystam z netu przez kilka sekund, gdy ściągam to połączenie jest stabilne.
Dodatkowym obciążeniem jest to, że po rozłączeniu mogę się połączyć tylko z jednego z komputerów, jeśli w drugim kliknę połącz to "oczekuje na sieć" i tak w nieskończoność. :(
na laptopie mam kartę philipsa, a na stacjonarce tplinka - obie działają dobrze i gdy na poprzednim mieszkaniu łączyłem się z AP to nie miałem żadnych problemów.
Używam softwearu XP bo soft do tplinka jest jakiś niewydarzony, zresztą ten od philipsa nie jest dużo lepszy.
Myślę ze problem tkwi w ustawieniu kanałów nadawania i stad moje pytanie:

Czy soft xp pozwala na ustawienie kanału na sztywno? nie ma tego w opcjach ale może jakąś wartość w rejestrze wystarczy przeedytować ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: wifi - jak zmienić kanał ?

Post autor: Jo_gurt »

yoyo, aż dziw bierze, że przy tworzeniu sieci Ad-Hoc nie da się wybrać kanału. Może jakiś screen?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

yoyo pisze:Czy soft xp pozwala na ustawienie kanału na sztywno?
Mechanizm zbudowany w Windows niestety nie pozwala na coś takiego, ale najczęściej można to zrobić z poziomu właściwości karty sieciowej w Menadżerze Urządzeń. Dokładnie tak jak na rysunku nr 8 z mojego opisu > Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc <.

Aha i jeszcze jedno, masz karty wi-fi w dwóch komputerach. Jak ta karta co siedzi w komputerze udostępniającym internet nie ma takiej opcji, to może karta w drugim komputerze ma coś takiego? Ewentualnie oprogramowanie od niej pozwala na założenie sieci ad-hoc na wybranym kanale. Przecież sieci ad-hoc nie musisz zakładać na komputerze na którym załączasz ICS.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
yoyo
Stały użytkownik forum

YaHooo, już potwierdził, że w Windowsie nie ma takiej opcji więc nie będę robił screenów. W menedżerze urządzeń również nie ma takiej opcji ani dla jednej ani dla drugiej karty, zaś w sofcie do tych kart jak najbardziej takie opcje są dostępne, ale zauważyłem że połączenie najstabilniej pracuje gdy steruje nią sam XP. Liczyłem an to że kanał można wymusić w rejestrze :(
Przecież sieci ad-hoc nie musisz zakładać na komputerze na którym załączasz ICS.
Tego zdania nie rozumiem chyba.

Może macie jakiś inny pomysł?
Na pierwszym kompie połączenie play jest udostępnione dla wifi, IP w sieciówkach ustawione są na sztywno, szyfrowanie otwarte WEP ze stałym kluczem (bez szyfrowania też zrywa) kompy są kilka metrów od siebie, sygnał 100%
Jeśli nie ma połączenia to wznowić je mogę tylko z komputera który udostępnia, bo komp-klient mieli, mieli po czym wyrzuca brak połączenia. Zmieniałem sterowniki, nawet na takie od zupełnie innej karty z tym samym chipsetem (atheros).
Nie mam już pomysłów, nie wiem też do czego służą opcje w menadżerze: "scan valid interval=60", "map registers=256", "network adress=nieobecna" ? - może tam warto pogrzebać ?
http://gersimi.yoyo.pl/phpBB3/ - forum nauki języka angielskiego i niemieckiego
http://gersimi.yoyo.pl - Twój partner w nauczaniu języków
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yoyo pisze:Tego zdania nie rozumiem chyba.
Może zamotałem nieco. Wyjaśniam więc, że jak korzystasz z mojego poradnika to w punkcie 2.Zestawienie połączenia Ad-hoc sieć jako pierwszą uruchamiam na komputerze na którym jest internet (rys. 5) oraz podłączam się do niej z komputera na którym mam mieć internet. Ale można również odwrotnie zrobić. Uruchomić jako pierwszą sieć na komputerze na którym chcemy mieć internet (dokładnie tak samo jak w opisie z rysunku nr. 5), a podłączyć się z komputera na którym jest internet. Ale ważne aby adresy IP były nie zmienione w stosunku do mojego poradnika.
yoyo pisze:Liczyłem an to że kanał można wymusić w rejestrze :(
To musi się dać jakoś zrobić skoro oprogramowanie producenta daje taką możliwość. Trzeba po prostu wyszkuać w rejestrze wszystkie klucze które mają związek z nazwą karty np. "tplink". Niestety tutaj musisz sie zdać na samego siebie.

Pozostaje jeszcze jedna możliwość. Spróbuj utworzyć za pomocą oprogramowania producenta sieć na innym kanale. Potem połącz się z tą siecią za pomocą drugiego komputera (już może być mechanizm wbudowany w Windows). Teraz rozłącz się z siecią z pierwszego komputera i wyłącz oprogramowanie producenta karty. Teraz połącz się z drugim komputerem za pomocą mechanizmu wbudowanego w Windows. Powinieneś mieć połączenie za pomocą Windows na żądanym kanale.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
yoyo
Stały użytkownik forum

Nie korzystałem z poradnika, bo mam to wszystko w głowie, nie pamiętam już nawet na którym z kompów najpierw ustawiałem sieć ale chyba na tym kóry ma net.

W wolnej chwili chyba faktycznie przeszukam rejestr, próbowałem to wygooglać ale nigdzie tego nie ma.

Numer z ustawieniem kanałów jest całkiem logiczny, może jutro to wypróbuje.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yoyo pisze:Numer z ustawieniem kanałów jest całkiem logiczny, może jutro to wypróbuje.
Zatem jakby Ci się coś udało ustawić w ten sposób napisz, bo ja to wymyśliłem "na poczekaniu" więc nie wiem czy to będzie działać.

Co do rejestru to jak być coś znalazł to też możesz napisać.
yoyo
Stały użytkownik forum

Są w rejestrze wpisy adhocchannel i adhocband, z tym że na jednym z kompów występują tylko raz a na drugim chyba z 10 więc najpierw chyba wyczyszczę rejestr, bo to chyba pozostałości po wielokrotnej zmianie sterownika
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yoyo pisze:Są w rejestrze wpisy adhocchannel i adhocband, z tym że na jednym z kompów występują tylko raz
Więc może lepiej będzie jak na tym kompie skonfigurujesz sieć ad-hoc jako pierwszą, a z drugiego komputera się połączysz.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Podane informacje dotyczą parametrów rejestru dla kart wi-fi z chipem Atheros i sterownikiem ar52*.sys

Parametr "AdhocBand" oraz "Netband" (typ: ciąg tekstu) może przyjmować wartości:
wartość 3 oznacza 802.11a
wartość 4 oznacza 802.11b
wartość 8 oznacza 802.11g
wartości te można sumować.

Parametr "adhocChannel" (typ: ciąg tekstu) może przyjmować wartości centr częstotliwości [MHz] kolejnych kanałów. Wartość dla centra kanału (802.11bg) można wyliczyć ze wzoru:
"adhocChannel" = 5 * nrKanału + 2407

W przypadku Windows XP parametry te wprowadza się do rejestru tylko w jednym z podkluczy
klucza [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]
a konkretnie w tym podkluczu w którym znaleziony parametr "DriverDesc" odpowiada nazwie karty wi-fi.
yoyo
Stały użytkownik forum

Wow i to się nazywa rzetelna informacja, jak żona zwolni drugiego kompa to muszę to wypróbować.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-10, 11:42 ]
Poprawa pisowni na prawidłową (byka).
Ostatnio zmieniony 2009-01-10, 11:41 przez yoyo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ