Radiowa neostrada

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
holdy89
Początkujący użytkownik forum

Radiowa neostrada

Post autor: holdy89 »

Witam wszystkich użytkowników tego forum. Z racji, że jestem tu nowy oraz nie za bardzo znam się na sieciach komputerowych proszę was o poradę i pomoc.

Czy możliwa by była teoretycznie i praktycznie taka sytuacja:

Jestem byłym użytkownikiem internetu radiowego. Z racji strasznie niskich usług jakie oferował mój dostawca zrezygnowałem. Pamiątka po nim to antena- link do zdjęcia: http://www.speedyshare.com/649920534.html oraz urządzenie o nazwie Wireless 11g Access Point 802.11b/g
Mój wujek zamieszkały w odległości 450 metrów ode mnie planuje założyć sobie neostrade 6Mb/s.
I tu się rodzi moje pytanie. Czy jeśli owy wujek korzystał by s tego routera: PENTAGRAM Cerberus ADSL2 Wi-Fi 802.11g http://www.allegro.pl/item522274749_rou ... 5_lat.html
i podłączył do niego antenę zewnętrzna mógłby mi wysyłać sygnał internetowy? I czy ja za pomocą mojego spadku po radiówce mógłbym ten sygnał odbierać? Dodam jeszcze że mieszkam na wsi a między naszymi budynkami nie ma żadnych naturalnych przeszkód typu dżewo itp.
Jeśli tak to jaka antena była by potrzebna do tego PENTAGRAM Cerberus ADSL2 Wi-Fi 802.11g oraz maksymalnie jak długi kabel antenowy?
Ostatnio zmieniony 2009-01-11, 17:05 przez holdy89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Radiowa neostrada

Post autor: krystianb »

holdy89 pisze:Jeśli tak to jaka antena była by potrzebna do tego PENTAGRAM Cerberus ADSL2 Wi-Fi 802.11g oraz maksymalnie jak długi kabel antenowy?
Najlepszy był by komplet podobny do tego co masz czyli: AP (accespoint)w puszce hermetycznej + antena panelowa z krótkim kabelkiem,(całośc podłączona ehtneretem do routera) wtedy wójek dalej miał by w domu wifi, bo jeśli podłączysz antene panelową do roureta to wtedy w domu wifi nie będzie. Aha jeśli wójek ma neostrade to wg regulaminu nie może udostępniać jej poza lokal. Podobno usługa sferii na kablach tepsy na to pozwala ;)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
holdy89

Wujkowi sieć WI-Fi w domu raczej by nie była potrzebna. Modem z allegro udostępnia jeszcze poza tym na podłączenie 4 komputerów kablem. A mają tylko jeden. Gorzej z tym prawem o udostępnianie sygnału. :( No ale chyba śledztwa w tej sprawie by nikt nie prowadził.
Cały zestaw czyli antena i AP byłby pewnie i stosunkowo drogi i skomplikowany do podłączenia. Koszty wszystkiego niestety ja ponoszę łącznie z instalacją o ile jest to możliwe.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Teraz musi przyjść ktoś mądrzejszy odemnie bo nie wiem jaka mocna antena potrzebna jest na taki link choć 450m to nie jest tak dużo, jeśli masz dobra antene to może nawet by na tym patyku zadziałało przy widoczności optycznej. A ile byś potrzebował kabla antenowego, bo straty na kablu można zniwelować po pierwsze droższym kablem jak pamietam ceny to 10zł za 1m, po drugie mocniejszą (droższą) anteną, a w pewnym momencie taniej wychodzi słabsza antena na krótkim i do tego tanim kablu(bo na drogim nie zmieści się rpsma) i ap w puszce podłączone PoE. A to wszysko właśnie od długości kabla zależy.
Aha i jak byś dał rade odczytać co jest napisane na pozostałościach po wifi, nazwe accespointa i anteny. Wtedy będzie łatwiej podowiedzieć co kupić.
Ostatnio zmieniony 2009-01-10, 17:47 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

holdy89 pisze:zestaw czyli antena i AP byłby pewnie i stosunkowo drogi
Tu gotowy AP z puszką
http://allegro.pl/item513518207_zestaw_ ... fv_gw.html
Potrzebujesz 2 takie zestawy oraz 2 anteny np. takie jak poniżej
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=4

Do tego trochę kabla ethernet cat 5e. Anteny musisz skierować na siebie i żeby były w jednakowej polaryzacji.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Potrzebujesz 2 takie zestawy oraz 2 anteny np. takie jak poniżej
Tylko że koledze jeden "jakiś" zestaw instalacyjny został.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:nie wiem jaka mocna antena potrzebna jest na taki link choć 450m
Przy mocy nadawania 16dBm, 3m kablu h-155 oraz 0.5km łączu minimalny zysk dwóch anten powinien być około 12dB. Więc można spróbować ze standardowym patykiem oraz jakimś mocniejszym panelem 8dBi.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krystianb pisze:Tylko że koledze jeden "jakiś" zestaw instalacyjny został.
Faktycznie, zagapiłem się. Więc potrzebuje jeden AP i jedną antenę.
Nie pomagam na PW!
holdy89

AP miałem, podłonczony zaraz przy antenie gdyż antena wisieć musiała dość daleko od mojego pokoju i monter stwierdził że jeśli miałbym AP na biurku to byłby za słaby sygnał od anteny do AP. (odległość jakieś 12m)

Dodam jeszcze, że sygnał odbierałem niegdyś z anteny oddalonej od mojego domu o 8km i raczej słabo widocznej optycznie z mojego miejsca zamieszkania. Czyli antenę mam chyba(?) mocną.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

holdy89 pisze:AP miałem, podłonczony zaraz przy antenie gdyż antena
Chodziło mi ile kabla potrzeba u wójka od hipotetycznego miejsca postawienia routera do miejsca z którym masz widoczność naljepiej jak najwyżej. Można zrobić też jeszcze taki mykes że cały router umieścić tam podłączyć tam linie telefoniczną i wrócić ethernetem do domu jeśli tylko jeden komputer jest i ma być po kablu, na początek spróbować z patykiem z zestawu, jak będzie się rwało to dołozyć panel i to nie za mocny.

[ Dodano: 2009-01-10, 18:21 ]
Dodam jeszcze, że sygnał odbierałem niegdyś z anteny oddalonej od mojego domu o 8km i raczej słabo widocznej optycznie z mojego miejsca zamieszkania. Czyli antenę mam chyba(?) mocną.
:szok: No raczje bardzo. Dostawca problemo z prawem nie miał?
Prawdopodobnie na widoczności patyk wystarczy, jak nie to niewielki panelik nawet z długim kablem.
holdy89

Ruter to wolałbym żeby stał u niego na biurku. A odległość to jakieś 10 metrów.

Przyszły to nie miał. Wielokrotnie mój wniosek o podłączenie mnie do sieci TP został odrzucony z powodu jak to oni nazywają "utrudnień technicznych".

Mam jeszcze jedno pytanie:
Z racji tego, że Access Point wisi nadal koło anteny którą teraz musiałbym przewiesić na drugi szczyt domu (zaraz koło mojego pokoju) to mógłbym go postawić na biurku a kabel od niego do anteny miałby długość nie większą niż 5-6 metrów. Nie stanowiłoby to jakiejś przeszkody?
Jeszcze jedno. Jak ten kabel antenowy się w ogóle nazywa? Taki solidniejszy.

[ Dodano: 2009-01-11, 10:26 ]
Reasumując to wszystko takowe połączenie mogło by istnieć?
I mam 2 sposoby podłączenia?: dokupić antenę i podłączyć ją pod router wystawiając na zewnątrz budynku albo kupić zestaw AP z anteną i kablem ethernet podłączyć router z AP również wystawiając antenę na zewnątrz (wtedy AP wysyłał by sygnał?).
A jaka antena była by lepsza do wysyłania sygnału? Ta, którą mam? Czy moja raczej nadaje się do jego odbioru?
ODPOWIEDZ