Internet komórkowy w sieci LAN ??

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Snake01
Początkujący użytkownik forum

Internet komórkowy w sieci LAN ??

Post autor: Snake01 »

Czy jest jakaś możliwość korzystania z internetu komórkowego i podłączenia go do sieci LAN tak aby kilka komputerów mogło korzystać jednej karty SIM ?
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Internet komórkowy w sieci LAN ??

Post autor: Enzo »

Kiedyś przyszedł do mnie znajomy z laptopem, połączyliśmy go z moim kompem za pomocą skrosowanej skrętki, odpaliłem u siebie iPlusa i udostępniłem łącze, no i działało, więc pewnie na kilka też się da to zrobić. Kwestia tylko czy ma to sens, bo po pierwsze musisz mieć przynajmniej EDGE (GPRS nie ma już na co dzielić bo i tak jest wolny), no i rozsądną liczbę komputerów. A po drugie, zastanów się jak jak szybko w ten sposób przekroczysz limit na łączu.
iPlus+E61i=FUN
Awatar użytkownika
marcin
*** Administrator ***

Post autor: marcin »

Dodam tylko, że są już w sprzedaży routery GPRS/ EDGE do obsługi sieci jak np. EDGE Router ER75 (GPRS: class 12, E-GPRS: class 10) z DHCP i NAT. Cena około 1500 PLN raczej wyklucza użytek prywatny.
Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kemott1 »

Snake01 pisze:Czy jest jakaś możliwość korzystania z internetu komórkowego i podłączenia go do sieci LAN tak aby kilka komputerów mogło korzystać jednej karty SIM ?

Na górze jest napisane jak byk :!: "WAŻNE! Konfiguracja modemów,dzielenie łącza-zbiór linków FAQ", a link masztutaj.
Agaetis_Byrjun

Post autor: Agaetis_Byrjun »

marcin pisze:Dodam tylko, że są już w sprzedaży routery GPRS/ EDGE do obsługi sieci jak np. EDGE Router ER75 (GPRS: class 12, E-GPRS: class 10) z DHCP i NAT. Cena około 1500 PLN raczej wyklucza użytek prywatny.
Jak nie prywatny to raczej przemyslowy :D A EDGE ObrazekwykozystywanyObrazek przemyslowo to jak GPRS po przekroczeniu limitu :)
To ja bym wolal zainwestowac w router np. D-Link'a za 140 zl lub z allegro za jeszcze mniej i podzielic lacze standardowa metoda przez cross-over i rj-45 :D Ale tylko w przypadku EDGE i z blokada na routerze wszelkich prob pobierania plikow (*.rar, *.zip, *.exe, *.biz, *.tar, *.gz, *.gzip, *.dat, itp. - zostawilbym *.doc, *.txt, *.pdf, *.ppt, *.xls itp.) co przy 4 uzytkownikach daje prawdopodobienstwo dotrwania do konca okresu rozliczeniowego bez przekroczenia limitu. A nawet jesli to odpowiedzialnosc grupowa i reklamacji nie uwzglednia sie :D
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

@Agaetis_Byrjun - mylisz się co do używania EDGE przemysłowo i limitów. Są przecież umowy bez limitów. Wystarczy z kimś podpisać cesję (niedawno było kilka takich ogłoszeń w dziale ogłoszeń) i mieć internet bez limitów. Oczywiście EDGE nie daje wielkich możliwość, ale jedak...
Back to the Future ;)
Agaetis_Byrjun

Post autor: Agaetis_Byrjun »

Fakt; ja w tym wypadku mam klapki na oczach, bo przez tak czeste pojawianie sie nazw tylko ERA, Plus i Orange, EDGE czy nawet UMTS to te wlasnie firmy + ich oferta dla osob indywidualnych. Nie przewidzialem ofert dla biznesu i umow prywatnych. Takie male niedopatrzenie z mojej strony, sorki :P
Awatar użytkownika
vegas
Stały użytkownik forum

Post autor: vegas »

Odświeżam temat ponieważ interesuje mnie czy już jest jakiś niedrogi router EDGE/GPRS?
Może jakieś pomysły aby internet gsm dostarczać do kompa przez LAN/
ODPOWIEDZ