Internet komórkowy w sieci LAN ??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet komórkowy w sieci LAN ??
Czy jest jakaś możliwość korzystania z internetu komórkowego i podłączenia go do sieci LAN tak aby kilka komputerów mogło korzystać jednej karty SIM ?
- Enzo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Internet komórkowy w sieci LAN ??
Kiedyś przyszedł do mnie znajomy z laptopem, połączyliśmy go z moim kompem za pomocą skrosowanej skrętki, odpaliłem u siebie iPlusa i udostępniłem łącze, no i działało, więc pewnie na kilka też się da to zrobić. Kwestia tylko czy ma to sens, bo po pierwsze musisz mieć przynajmniej EDGE (GPRS nie ma już na co dzielić bo i tak jest wolny), no i rozsądną liczbę komputerów. A po drugie, zastanów się jak jak szybko w ten sposób przekroczysz limit na łączu.
iPlus+E61i=FUN
- marcin
- *** Administrator ***
Dodam tylko, że są już w sprzedaży routery GPRS/ EDGE do obsługi sieci jak np. EDGE Router ER75 (GPRS: class 12, E-GPRS: class 10) z DHCP i NAT. Cena około 1500 PLN raczej wyklucza użytek prywatny.
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Snake01 pisze:Czy jest jakaś możliwość korzystania z internetu komórkowego i podłączenia go do sieci LAN tak aby kilka komputerów mogło korzystać jednej karty SIM ?
Na górze jest napisane jak byk

gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<
Jak nie prywatny to raczej przemyslowymarcin pisze:Dodam tylko, że są już w sprzedaży routery GPRS/ EDGE do obsługi sieci jak np. EDGE Router ER75 (GPRS: class 12, E-GPRS: class 10) z DHCP i NAT. Cena około 1500 PLN raczej wyklucza użytek prywatny.

To ja bym wolal zainwestowac w router np. D-Link'a za 140 zl lub z allegro za jeszcze mniej i podzielic lacze standardowa metoda przez cross-over i rj-45

-
- Mistrz bezprzewodowy
@Agaetis_Byrjun - mylisz się co do używania EDGE przemysłowo i limitów. Są przecież umowy bez limitów. Wystarczy z kimś podpisać cesję (niedawno było kilka takich ogłoszeń w dziale ogłoszeń) i mieć internet bez limitów. Oczywiście EDGE nie daje wielkich możliwość, ale jedak...
Back to the Future 

Fakt; ja w tym wypadku mam klapki na oczach, bo przez tak czeste pojawianie sie nazw tylko ERA, Plus i Orange, EDGE czy nawet UMTS to te wlasnie firmy + ich oferta dla osob indywidualnych. Nie przewidzialem ofert dla biznesu i umow prywatnych. Takie male niedopatrzenie z mojej strony, sorki 

- vegas
- Stały użytkownik forum
Odświeżam temat ponieważ interesuje mnie czy już jest jakiś niedrogi router EDGE/GPRS?
Może jakieś pomysły aby internet gsm dostarczać do kompa przez LAN/
Może jakieś pomysły aby internet gsm dostarczać do kompa przez LAN/