Wifi + Nokia N95

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MateuszScirka
Początkujący użytkownik forum

Wifi + Nokia N95

Post autor: MateuszScirka »

Cześć. Jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie.

Mam radiówkę na dwóch kompach. Tzn. dzięki routerowi TL-WR543G.

Wcześniej gdy miałem tylko na swoim miałem kabel z anteny podłączony od razu do karty radiowej TL-WN 551G. Teraz ta karta jest nie używana. Kabel z anteny idzie bezpośrednio pod jeden, jedyny slot w routerze. Z niego wychodzą dwa kable do moich kompów (do zwykłych kart sieciowych za 20zł). Chcę zrobić sobie Wifi na komórce, jednak miejsce na ten taki długi badyl jest już zajęte przez kabel od anteny. A nie bardzo chcę kupować drugi router. Jest jakaś alternatywa? :klnie: :klnie: :klnie:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wifi + Nokia N95

Post autor: wojteks »

MateuszScirka pisze:A nie bardzo chcę kupować drugi router. Jest jakaś alternatywa?
Tak, AP czyli Acces Point. Tani to jakiś edimax albo Tp-Link wa501g. Istnieje również możliwość zrobienia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> z karty TL-WN 551G w PC o ile nokia obsługuje sieć Adhoc.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze:ile nokia obsługuje sieć Adhoc
Tak, obsługuje. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=142576#142576 od tego posta jest ta sprawa rozważana.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
MateuszScirka

Ale chyba nic nie rozważyli bo jasnej instrrukcji nie ma... Jestem w tym zielony... Nie wiem jak skonfigurować kartę aby nadawała. Niech już ten komputer będzie włączony...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-12, 22:19 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-01-12, 22:18 przez MateuszScirka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A nie wiesz jak zrobić jak to opisał glad w tym poście na drugiej stronie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=142835#142835 ?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
MateuszScirka

Ale halo ja mam router ;d Z anteny kabel idzie do routera. Po podlaczeniu go do karty radiowej neta nie mam :( przed podlaczeniem i skonf routera mialem
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

MateuszScirka pisze:Ale halo ja mam router
Ale ten router działa jako AP Client/router wiec ma aktywne wyjścia LAN do których są/były podłaczone komputery. Tutaj nic nie trzeba było zmieniać.
W komputerze który ma wmontowaną kartę WiFi robisz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> wtedy karta WiFi stanie się nadajnikiem dla komórki.
MateuszScirka pisze:przed podlaczeniem i skonf routera mialem
Ale co w routerze konfigurowałeś i po co?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

MateuszScirka pisze:Ale halo ja mam router ;d
Ale to nic nie zmienia ;)

Z Twojego opisu wynika, że masz to zrobione tak:

Kod: Zaznacz cały

v antena
|
|
+---router<---kabel--->PC 1
      ^
      |
      +-kabel--->PC 2
Teraz wystarczy, że do wsadzisz do któregoś komputera kartę TL-WN 551G oraz dokręcisz do niej małą antenkę. Ustawiasz sieć ad-hoc komputer<-->telefon, załączasz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> i masz internet w komórce.
MateuszScirka

O coś takiego mi chodziło. Tyle że powinien chodzić net gdy podlacze kabel z anteny do radiowej ale nie dziala, kiedys chodzil, ustawienia sa takie same, ale mniejsza o to.

Czy aby ten AdHoc zrobic, to cale polaczenie, bedzie dobra ta instrukcja Glada?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

MateuszScirka pisze:Tyle że powinien chodzić net gdy podlacze kabel z anteny do radiowej ale nie dziala, kiedys chodzil, ustawienia sa takie same,
Pewnie dostawca filtruje adresy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> i ma u siebie zarejestrowany adres MAC routera. Temu internet na karcie sieciowej nie działa teraz.
MateuszScirka pisze:Czy aby ten AdHoc zrobic, to cale polaczenie, bedzie dobra ta instrukcja Glada?
Jemu według tego chodziło. Więc Tobie też powinno chodzić. Ale widzę, że Ty masz Windows'a XP, więc komputer możesz skonfugurować analogicznie jak w moim opisie > Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc <
MateuszScirka

Czy to że nie mam internetu na tej karcie (gdy podlacze kabel) nie przeszkodzi w skonf. all?

P.S.
Twoj opis dotyczy 2 komputerow. Nie moge zrobic na telefonie tego co na komputerze... dolaczyc do grupy roboczej itp
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

MateuszScirka pisze:Czy to że nie mam internetu na tej karcie (gdy podlacze kabel) nie przeszkodzi w skonf. all?
Nie, to w niczym nie przeszkadza. Po prostu musisz we właściwościach karty z której masz internet (LAN) załączyć udostępnianie internetu na kartę wi-fi.
MateuszScirka pisze:Nie moge zrobic na telefonie tego co na komputerze... dolaczyc do grupy roboczej itp
Tego nie musisz robić. Po prostu w telefonie łączysz się z siecią tak jak to opisał glad w swoim poście http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=142835#142835 Niestety jak się z siecią połączyć z telefonu to Ci nie pomogę, bo nie mam tego telefonu. Ale pewnie musisz użyć jakiegoś kreatora łączenia się z siecią. Wyszukać w nim swoją sieć, połączyć się wpisując hasło WEP. Które ustaliłeś zakładając sieć na komputerze.
MateuszScirka

Probowalem to zrobic wg tej instrukcji, jednak na XP jest zupelnie inaczej. Nie znalazlem zadnych wspolnych punktow....
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

MateuszScirka pisze:jednak na XP jest zupelnie inaczej
Więc posłuż się poradnikiem do którego linka Ci podałem wcześniej > Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc <. Tam jest napsane jak to zrobić pod XP.
MateuszScirka

Witam no jest wszystko OK wyszukało mi sieć itp nawet podłączyło jednak nie odbiera pakietów, przez co nie mogę korzystać z internetu na telefonie, przy próbie wczytania strony pisze "brak odpowiedzi bramy". Wszystko zrobiłem jak pisałeś w poradniku
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A może to wina firewalla załączonego na komputerze. Próbowałeś go wyłączyć?

Jeszcze kolejna sprawa. Próbowałeś na komputerze wydawać polecenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> na adres jaki przypisałeś w telefonie? Dochodzą te pingi, czy pisze, że zagubiono 100%?
MateuszScirka

Zrobilem jak kazesz i dziala. Nie ma to jak rady profesjonalisty. Dzięki bardzo.

Mam jeszcze jedno pytanko, wlasciwie to dwa Jak sprawdzić czy na pewno korzysta z WIFI a nie z GPRS Internet. Bo mam na abonament a N95 strasznie ciagnie kilobajty ;] Jest mozliwosc ze zre mi kase??

I drugie: Da sie zeby zrobic inaczej, bo musze miec kompa wlaczonego zeby z neta korzystac w telefonie. A gdyby kabel podalczyc pod karte radiową, potem udostepnic neta na karte sieciowa, z niej idzie kabel do routera a w miejsce gdzie byl kabel z anteny podlaczony podpiac access pointa? Tylko wiem, wtedy bede musial miec wl. kompa zeby na drugim byl net. Ale jest taka mozliwosc?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

MateuszScirka pisze:Zrobilem jak kazesz i dziala.
Proszę bardzo :)
MateuszScirka pisze:Jak sprawdzić czy na pewno korzysta z WIFI a nie z GPRS Internet.
Trzeba sprawdzić jaki masz ustawiony profil internetu. Niestety nie znam tego telefonu, więc nie mogę Ci więcej nic doradzić. No ewentualnie można by na karcie wyłączyć jakimś krótkim kodem (jakim to w zależności od operatora) przesył danych po GPRS, albo usunąć ten profil z telefonu. Ale wtedy możesz mieć problem z MMS'ami.
MateuszScirka pisze:A gdyby kabel podalczyc pod karte radiową, potem udostepnic neta na karte sieciowa, z niej idzie kabel do routera a w miejsce gdzie byl kabel z anteny podlaczony podpiac access pointa?
Takie coś raczej jest niemożliwe do zrobienia. Najlepiej to by było tak jak napisał w pierwszym poście wojteks. Czyli dokupić AP który będzie wysyłał internet radiowo do telefonu. Bo tak jak byś połączył to i tak aby był internet w telefonie to któryś komputer musiałby być włączony.
ODPOWIEDZ