Rozłaczanie w Playu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mateusz232
Stały użytkownik forum

Rozłaczanie w Playu

Post autor: mateusz232 »

Ma ktoś coś takiego ze jak ściąga np 60mb to mu internet się sam rozłącza ?

U mnie na modemie e220 mam to non stop ;/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Rozłaczanie w Playu

Post autor: ja.michal »

Pisali niektórzy, że się rozłącza po ściągnięciu iluś tam MB. Sprawdź ustawienia zasilania modemu i USB. Jak masz laptopa to ustaw w opcjach zasilania "zawsze włączony" albo "wysoka wydajność".
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Post autor: kill649 »

mateusz232 pisze:Ma ktoś coś takiego ze jak ściąga np 60mb to mu internet się sam rozłącza ?

U mnie na modemie e220 mam to non stop ;/
Od kiedy zmieniłem firmware w modemie na nowsze i zainstalowałem zamiast oprogramowanie Play zwykły soft producenta problem zawieszaniem lub rozłączaniem znikł.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

kill649 pisze:Od kiedy zmieniłem firmware w modemie na nowsze i zainstalowałem zamiast oprogramowanie Play zwykły soft producenta problem zawieszaniem lub rozłączaniem znikł.
Czyli kolejna przesłanka, alby twierdzić, że Play coś za mocno miesza w firmware.
mateusz232
Stały użytkownik forum

Siedzę na stacjonarnym

firmware nie zmienię bo dopiero co dostałem tego neta ;/

Możecie mi powiedzieć jak skonfigurować v3x pod playa ? będę chyba ja podłączał żeby ściągać ;/
Ostatnio zmieniony 2009-01-12, 22:40 przez mateusz232, łącznie zmieniany 1 raz.
grochu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: grochu »

kill649, podaj jakieś namiary na to firmware bo mnie też szkaq trafia
mateusz232
Stały użytkownik forum

włożyłem kartę do v3x zainstalowałem modem i w połączeniach sieciowych utworzyłem połączenie internet i numer *99# czy wszystko będzie działało tak jak przez zwyczajny modem huewei ? Czy za nic nie będę nadpłacał ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

mateusz232, nie będziesz nadpłacał, ale ta Motorola ma tylko UMTS z tego co się orientuję więc o 1Mb/s zapomnij. Najwyżej 380kb/s.
mateusz232
Stały użytkownik forum

wiem wiem będzie mi służyła tylko jak będę czegoś potrzebował ściągnąć bo nie wytrzymam co 5 minut zrywanie połączenia ;/
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

W mojej lokalizacji zauważyłem że rozłączenia w sieci Play najczęstsze są w godzinach od 17 do 20 oraz tuż przed północą. Używam tel. NEC z samym UMTS.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

KrissTofferr pisze:zauważyłem że rozłączenia w sieci Play najczęstsze są w godzinach od 17 do 20
Godzina dużego obciążenia.
KrissTofferr pisze:oraz tuż przed północą
Możliwe, że się bazy aktualizują. Okres rozliczeniowy, ilość danych przesłanych etc.
mateusz232
Stały użytkownik forum

U mnie prawie nikt nie korzysta z nadajnika :P wiec jest wolny i nie przeciążony :P Na V3x rozłączenia zniknęły czyli wina firmware modemu lub może dlatego ze się grzeje strasznie ?
grochu

Ale czy te przerwy nie są spowodowane wadliwym modemem? Słyszałem że e169 jest do tego skłonny. Pozostało mi 4 dni testów. Radzicie mi zmianę modemu??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

mateusz232 pisze:wina firmware modemu lub może dlatego ze się grzeje strasznie ?
Ja stawiam na firmware. Jak to modem na USB to grzanie raczej nie robi mu za dużo różnicy. No chyba, że zasięg słaby.
grochu pisze:Pozostało mi 4 dni testów. Radzicie mi zmianę modemu??
A jak działa teraz?
marokrak
Użytkownik forum

Post autor: marokrak »

To nie wina modemów, a przeciążenia sieci, najczęściej "wywala" właśnie w czasie ściągania dużego pliku w godzinach największego okupywania sieci. Spróbuj ściągać te same pliki na modemie np o 1 w nocy - raczej ściągniesz bez problemu :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marokrak, nie zgodzę się z Tobą.
Mam kartę Sierra Aircard 881 HSPA. Miałem 24 godz do ważności bonusa w Play Online na kartę. 1.9GB. W godzinach szczytu zarzuciłem pliki po 350MB i wszystko szło jak pod linijkę 1Mb/s.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

marokrak no nie bardzo. Przecież na forum ludzie zgłaszali, że jak mieli ten sam model (Huawei e169) ale z innej sieci. To po włożeniu karty z Playa nic im nie zrywało. A na modemie z Playa wieszało się mocno.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marokrak
Użytkownik forum

Powiem Wam tak, testowałem już chyba wszystkie możliwe konfiguracje, głównie na dwóch modemach E169 i E220, i o ile pół roku temu problemu prawie nie było to aktualnie przy ściąganiu większego pliku w czasie godzin popołudniowych (generalnie w czasie dnia) prawie zawsze zerwie, czasem (wyjątkowo) co chwilę. Testowałem na terenie miasta w różnych lokalizacjach, zasięg zawsze >90%. Czasami chodzi idealnie cały dzień ale jak zacznie zrywać...
Sprawdzałem na dwóch laptopach obok siebie (ten sam BTS) dwie karty sim na jednym E220 i drugi E169 i jeśli zerwie na jednym to na drugim chwilę później w 95% jest to samo. Nie zauważyłem aby któryś był gorszy pod tym względem po prostu jak działają to działają, jak zrywa to na obu, sporadycznie bywa sytuacja w której np pzez 5 minut nie można się wale "wbić" do sieci - na obu!. Mam 2 aktywacje na co dzień używam E169 bo go wolę i na pewno zrywanie to nie jego wina (przynajmniej mojej konkretnej sztuki) powiedziałbym że ma minimalnie lepszy zasięg i do tego jest praktyczniejszy. Wszelkie instalacje nowego systemu czy nowego firmware do modemu uważam za stratę czasu. Zauważyłem, że w godzinach szczytu przy ściąganiu większego pliku operator nadmierne obciążenie stara się obejść stosując obniżanie prędkości tzn jest najpierw >100KB/s, a po paru minutach robi się z tego np 20KB/s gdy i to jest mało BTS "wykopuje natrętów" którzy łączą się na nowo i wszystko zaczyna się kotłować. Te same pliki warzące czasem grubo ponad 100MB w nocy ściągam bez problemu przy prędkości (ciągłej!) ok 120-130KB/s i bez rozłączania (w dzień trzeba kombinować) - IMHO rozłączanie w PLAY to w zdecydowanej większości wina obciążenia sieci! Zobaczcie ile w ostatnim czasie pojawiło się postów w całym necie na temat zrywania połączeń w PLAYu czasami wątki piszą ludzie którzy użytkują E169 już parę miesięcy, nagle im się popsuło?
A testy z podmianą modemów "na chwilę" nic nie wnoszą gdyż tak jak piszę u mnie zdarza się (wcale nie tak rzadko), że mogę użytkować internet max. ściągać pliki itp i nie zerwie połączenia ani raz na przestrzeni kilku godzin - po prostu mniej obciążony BTS.

Oczywiście czasami może zrywać z innego powodu ale to bardzo mały % użytkowników Play Online.

Np aktualnie jestem w sieci którąś z rzędu godzinę, ściągam umiarkowanie, raczej WWW + poczta i nie rozłącza, ale spróbujcie np o 18 ściągnąć jakiś większy plik z rapida, czy odpalić youtube - powodzenia ;)

pzdr
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Ja też jestem zdania, że to nie wina modemów. Osobiscie jade na optionie, który nie ma z play nic wspólnego, i też zrywa połączenia i to nie zależnie od tego czy coś ściągam czy nie, w szczycie zdarza to się częściej i czasem po takim rozlączeniu spowrotem połączyć sie nie można, raz to i pół godziny tak było, zdążyłęm przełożyć karte do telefonu bo myslalem, że modem sie wywalił i juz nic go nie uratuje, a tu i na telefonie nie szło się połączyć. Bardziej bym miał podejrznia, że zrywanie połączeń ma dużo wspólnego ze zmianą adresowania ip z wewnetrzenego na zewnetrzne, jakoś to przed swietami było i potem się zaczeło, rołączało się nawet na nadajniku, który na 90% był praktycznie pusty, małe miasteczko, aktywacje play online dostępne nie bliżej niż 20km :rotfl:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Bardziej bym miał podejrznia, że zrywanie połączeń ma dużo wspólnego ze zmianą adresowania ip z wewnetrzenego na zewnetrzne, jakoś to przed swietami było i potem się zaczeło
A właśnie jakie masz teraz ip. Wewnętrzne czy już zewnętrzne? Oraz czy to się jakoś zmienia, czy ciągle takie same.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mateusz232
Stały użytkownik forum

u mnie miasteczko puste pewnie od Playa najbliższa aktywacja jakieś 70km :P Wczoraj zrywało mi ciągle co 5mb lecz jak odpaliłem na mojej v3 ściągnąłem pliczek 70mb bez problemu.

Dzisiaj będę dalej testował czy zerwie na telefonie czy nie.
grochu

Witam,
właśnie siedze na necie już 1h. Nic nie zrywa. Pobrałem 4,79 MB. Zaraz zarzucę plik z rapida :D

PS. Lipa... po rozpoczęciu ściągania przy 87 MB net został rozłączony :klnie:
Ostatnio zmieniony 2009-01-13, 17:41 przez grochu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:A właśnie jakie masz teraz ip. Wewnętrzne czy już zewnętrzne? Oraz czy to się jakoś zmienia, czy ciągle takie same.
Zewnętrzne i przy każdym połączeniu inne, ale raczej na prepaidzie trudno o coś innego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Zewnętrzne i przy każdym połączeniu inne, ale raczej na prepaidzie trudno o coś innego.
Ale to i tak dobrze. Jak się chce coś zassać z rapida to nie trzeba czekać.
marokrak
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Ale to i tak dobrze. Jak się chce coś zassać z rapida to nie trzeba czekać.
To jest plus tyle, że ściąganie z rapida mocno utrudnione... pewne w nocy ;)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jak się chce coś zassać z rapida to nie trzeba czekać.
Czyli można przyjąć że rozłączenia w Play to taka jakby dodatkowa usługa auto-IP-changer. I to wszystko w trosce o zasysaczy z rapidshare :)
marokrak
Użytkownik forum

KrissTofferr pisze:Czyli można przyjąć że rozłączenia w Play to taka jakby dodatkowa usługa auto-IP-changer. I to wszystko w trosce o zasysaczy z rapidshare :)
Żeby tylko sobie nie zażyczyli dodatkowej opłaty... ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marokrak pisze:To jest plus tyle, że ściąganie z rapida mocno utrudnione... pewne w nocy ;)
Za jakiś czas może coś się poprawi w Play'u ;)
KrissTofferr pisze:Czyli można przyjąć że rozłączenia w Play to taka jakby dodatkowa usługa auto-IP-changer.
Tylko, czemu ma mi się zmieniać IP w trakcie pobierania :)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:Tylko, czemu ma mi się zmieniać IP w trakcie pobierania :)
Eh, za dużo wymagasz od systemu który zapewne dopiero "uczy się". Ale przyznaj sam - że chyba niewiele razy "zmieniało Ci się IP" w trakcie pobierania z RS? ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:Eh, za dużo wymagasz od systemu który zapewne dopiero "uczy się".
Więc jak się uczy to niech tak będzie ;)
KrissTofferr pisze:Ale przyznaj sam - że chyba niewiele razy "zmieniało Ci się IP" w trakcie pobierania z RS? ;)
Tak, u mnie się mało zmieniało IP. Bo na iPlusie jeszcze mnie nie rozłączyło podczas pobierania z PS :cwaniak:
ODPOWIEDZ