ostatnio do mojej sieci postanowiłem dodać możliwość łączności bezprzewodowej Chciałem się tylko zapytać czy wszystko jest ok:
/home/user> sudo iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
wifi0 no wireless extensions.
Warning: Driver for device ath0 has been compiled with version 22
of Wireless Extension, while this program supports up to version 20.
Some things may be broken...
Link Quality=44/94 Signal level=-51 dBm Noise level=-95 dBm
Link Quality = Signal Level - Noise Level = -51dBm - (-95dBm) = 44dBm To jest odstęp od sygnału do szumu. Te 94 to pewnie jakieś %. Jak się je liczy to już wie tylko producent
Signal level - poziom sygnału AP.
Noise level - poziom szumów na kanale na którym nadaje AP.
Noise level - poziom szumów na kanale na którym nadaje AP.
Tak duża wartość minusowa o czym świadczy? Mówi że jest bardzo dobrze czy raczej bardzo źle? Jaki region ustawić w AP? Gdzie jest najsilniejsza moc nadawania(muszę się w domu przez parę ścianek przebić)?
klikmk pisze:Tak duża wartość minusowa o czym świadczy?
Tak -95dBm to bardzo mało. A ta wartość raczej nie zależy od tego gdzie się postawi AP. To są szumy, zakłócenia. One są po prostu obecne wszędzie i nie da się ich wyeliminować.
Ale stosunek sygnału do szumu, czyli te 44dBm to bardzo dobra wartość i nie warto nic zmieniać. Chyba, że Ci coś źle działa, czy zrywa połączenia.
klikmk pisze:No tak, tylko że u mnie żadna inna sieć nie nadaje na tym kanale co AP, najbliższy kanał to 11.
Ale te szumy to nie muszą pochodzić od innych AP. To mogą być np. zakłócenia powodowane przez inne urządzenia. Ale i tak w 99% są to szumy cieplne, oraz szumy własne wzmacniacza karty wi-fi. Nie przejmuj się nimi. Są one o 44dBm mniejsze niż sygnał sieci, zatem mają moc około 24833 razy mniejszą niż sygnał AP