Udostep. neta przez wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Udostep. neta przez wifi
Mam nadzieje że ktoś mi pomoże, pisałem już to na kilku forach, lecz nikt mi nie pomógł ;/
A więc tak z góry powiem że już przeczytałem kilkanaście artykułów na ten temat czyli jak udostępnić połączenie internetowe przez sieć ad-hoc, i wiem jak to zrobić, jednak mam ciągle jeden błąd którego nie mogę się pozbyć, a co gorsza nie wiem gdzie tkwi ten błąd ;/
Więc od początku:
Systemy:
Stacjonarka - Windows XP SP3,
Laptop - Windows XP SP2,
Mam dwie karty sieciowe Wifi ("TP-LINK 802.11b/g Wirleess Adapter" - stacjonarka oraz "Atheros AR5007EG Wireless Network" - laptop) oraz modem z neostrady (oczywiści tu mam połączenie internetowe), tworze sieć ad-hoc :
Stacjonarka:
IP: 192.168.0.1
Maska: 255.255.255.0
Laptop:
IP: 192.168.0.2
Brama: 192.168.0.1
NetBIOS przez TCP/IP w obu sprzętach włączony,
Firewall'e wyłączone,
Konta gości wyłączone,
Połączenie udostępnione,
Nazwy kompów różne,
Grupa robocza ta sama,
Hasła na obu kompach,
Sieć ad-hoc stworzona,
Komputery się łączą ze sobą,
I teraz tak z kompa stacjonarnego na pliki udostępnione przez laptop mogę wejść, niestety na odwrót to już nie działa. Gdy próbuje wejść do plików na stacjonarce przez laptopa wyskakuje następujący komunikat:
"\\nazwa_stacjonarki nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.
Błąd logowania: Użytkownikowi nie przyznano żądanego typu logowania na tym komputerze"
Nie muszę już dodawać, że internet nie chodzi w laptopie.
Gdy używałem ping'u to mi się pięknie komputerki pingowały jeden jak i drugi
Mam nadzieje, że ktoś wreszcie rozwiąże mój problem.
Z góry dzieki i pozdro.
A więc tak z góry powiem że już przeczytałem kilkanaście artykułów na ten temat czyli jak udostępnić połączenie internetowe przez sieć ad-hoc, i wiem jak to zrobić, jednak mam ciągle jeden błąd którego nie mogę się pozbyć, a co gorsza nie wiem gdzie tkwi ten błąd ;/
Więc od początku:
Systemy:
Stacjonarka - Windows XP SP3,
Laptop - Windows XP SP2,
Mam dwie karty sieciowe Wifi ("TP-LINK 802.11b/g Wirleess Adapter" - stacjonarka oraz "Atheros AR5007EG Wireless Network" - laptop) oraz modem z neostrady (oczywiści tu mam połączenie internetowe), tworze sieć ad-hoc :
Stacjonarka:
IP: 192.168.0.1
Laptop:
IP: 192.168.0.2
Brama: 192.168.0.1
NetBIOS przez TCP/IP w obu sprzętach włączony,
Firewall'e wyłączone,
Konta gości wyłączone,
Połączenie udostępnione,
Nazwy kompów różne,
Grupa robocza ta sama,
Hasła na obu kompach,
Sieć ad-hoc stworzona,
Komputery się łączą ze sobą,
I teraz tak z kompa stacjonarnego na pliki udostępnione przez laptop mogę wejść, niestety na odwrót to już nie działa. Gdy próbuje wejść do plików na stacjonarce przez laptopa wyskakuje następujący komunikat:
"\\nazwa_stacjonarki nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.
Błąd logowania: Użytkownikowi nie przyznano żądanego typu logowania na tym komputerze"
Nie muszę już dodawać, że internet nie chodzi w laptopie.
Gdy używałem ping'u to mi się pięknie komputerki pingowały jeden jak i drugi
Mam nadzieje, że ktoś wreszcie rozwiąże mój problem.
Z góry dzieki i pozdro.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Udostep. neta przez wifi
Czy zaznaczasz we właściwościach połączenia na którym masz internet "Zezwala innym komputerom..."centurion pisze:tworze sieć ad-hoc
Nie pomagam na PW!
-
Tak ale to chyba nie ma nic do tego. Bo jak nawet zrobię samą sieć ad-hoc bez udostępniania łącza, to nie chce mi z tego lapa przeglądać plików na stacjonarce ;/
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-17, 22:49 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-17, 22:49 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-01-17, 22:49 przez centurion, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem to wina tego, że na obu komputerach masz różne SP. Zainstaluj na lapku SP3 i wtedy zobacz co będzie.centurion pisze: kompa stacjonarnego na pliki udostępnione przez laptop mogę wejść, niestety na odwrót to już nie działa.
Druga sprawa to może być, że logujesz się do komputerów z hasłem. Możesz usunąć hasła i wtedy się próbować połączyć.
Ewentualnie wyłącz na obu komputerach firewalle.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Bez haseł też próbowałem, firewall'e są wyłączone no i spróbuję jeszcze z tym SP 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
I jaki wynik?centurion pisze:spróbuję jeszcze z tym SP
Rozumiem, że to widziałeś <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> ??
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
no i niestety nic z tego. Zainstalowałem SP3 i to samo, ten sam błąd. Tak widziałem ICS, wszystko mam ok 
P.s Chodzę do technikum informatycznego i coś tam umie odnośnie sieci (wole programowanie ;p) no ale już wiele razy robiłem sieci ad-hoc ale nigdy nie miałem takiego błędu ;/

P.s Chodzę do technikum informatycznego i coś tam umie odnośnie sieci (wole programowanie ;p) no ale już wiele razy robiłem sieci ad-hoc ale nigdy nie miałem takiego błędu ;/
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
centurion, dziwne dziwne.
Spróbuj włączyć konta gościa i sprawdź jak to się zachowa.
Spróbuj włączyć konta gościa i sprawdź jak to się zachowa.
-
sukces na razie połowiczy
Sieć chodzi, nie spostrzegłem że na jednym kompie było włączone konto gościa a na drugim nie, ad-hoc chodzi, ale jednak to chyba to SP3 pomogło bo przedtem też próbowałem z tymi kontami i nic, ale wielkie dzięki że mi poświęciliście tyle czasu.
Chyba to pierwsze forum które spotkałem gdzie tak szybko mi pomogli
Naprawde jesteście godni do polecenia 
Ale starczy na razie tych pochwał bo sieć chodzi, ale neta nie mam w lapie
Mam ustawione na połączeniu ADSL:
http://img181.imagevenue.com/img.php?im ... 2_48lo.jpg
Any ideas ?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Sieć chodzi, nie spostrzegłem że na jednym kompie było włączone konto gościa a na drugim nie, ad-hoc chodzi, ale jednak to chyba to SP3 pomogło bo przedtem też próbowałem z tymi kontami i nic, ale wielkie dzięki że mi poświęciliście tyle czasu.
Chyba to pierwsze forum które spotkałem gdzie tak szybko mi pomogli

Ale starczy na razie tych pochwał bo sieć chodzi, ale neta nie mam w lapie

Mam ustawione na połączeniu ADSL:
http://img181.imagevenue.com/img.php?im ... 2_48lo.jpg
Any ideas ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
centurion, a jak tam DNSy?
-
tzn. w kartach WLAN nie mam żadnych, a na neo:
Serwery DNS:
194.204.159.1
217.98.63.164
Serwery DNS:
194.204.159.1
217.98.63.164
- wojteks
- *** Administrator ***
Wpisz je również w laptopie kliencie (tym z IP 192.168.0.2)centurion pisze:Serwery DNS:
Nie pomagam na PW!
-
ok ok ok ok .... działa działa .... wreszcie. Dzięki jesteście super , sorki poniosło mnie ;p .
Ale się tak cieszę bo zawszę jak czegoś nie umiałem zrobić musiałem siedzieć przy tym kilka nocy i się męczyć, a Wy po prostu mi pomogliście ;p
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2009-01-18, 18:42 ]
Kolego centurion na tym forum nie używamy słów niecenzuralnych nawet ukrytych pod gwiazdkami . Punkt 7/c naszego regulaminu
ok sorki mój błąd
ale się jakoś tak opanować nie mogłem ..... ;p
Ale się tak cieszę bo zawszę jak czegoś nie umiałem zrobić musiałem siedzieć przy tym kilka nocy i się męczyć, a Wy po prostu mi pomogliście ;p
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2009-01-18, 18:42 ]
Kolego centurion na tym forum nie używamy słów niecenzuralnych nawet ukrytych pod gwiazdkami . Punkt 7/c naszego regulaminu

ok sorki mój błąd

ale się jakoś tak opanować nie mogłem ..... ;p
Ostatnio zmieniony 2009-01-18, 18:40 przez centurion, łącznie zmieniany 1 raz.