[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Post autor: janek222 »

siódmy pisze:Witam.Nie wiem co się dzieje po ostatniej aktualizacji TNI strony nie wczytują sie do końca (przerywa,długo wczytuje),internet się rozłańcza bardzo często
W ostatniej wersji nic nie było zmieniane co by mogło mieć na to wpływ, ciekawe jak jest u innych? Może program się nie spodobał jakiemuś firewallowi lub programowi antywirusowemu. Czy przy wyłączonym TNI jest dobrze?
siódmy pisze:zauważyłem też w menedżerze zadań że wykorzystanie procesora po podłączeniu skacze do 50%

Można spróbować:
1. Zmniejszyć nadużywanie zasobów wyłączając (chociażby do testów):
Ustawienia -> AT i PIN -> AT - okno główne programu -> 4 x Wyświetlaj...
Ustawienia -> SMS -> Powiadamiaj o nowych...
2. Spróbować zmniejszyć: Ustawienia -> AT i PIN -> Opóźnienie odczytu odpowiedzi...
3. Spróbować zwiększyć prędkość portu:
Ustawienia -> AT i PIN -> Zaawansowane ustawienia

[ Dodano: 2009-01-09, 17:00 ]
Andy pisze:Jak już pisałem chodzi tylko o powiadamianie.
Powiadamianie jest tylko z komendy AT+CMGL=0, nie działa jak lista SMSów jest pełna. Chwilowo nie mam więcej pomysłów dlaczego powiadamianie u Ciebie przestaje działać. U mnie AT+CMGL=1 nie odbierało SMSów.
Andy pisze:SMSy o których pojawia się powiadomienie pokrywają się więc z listą zwracaną po wykonaniu AT+CMGL=1 w oknie momend AT programu TNI.
Algorytmy odbioru SMSów i komend AT są różne.

[ Dodano: 2009-01-09, 17:05 ]
balbina1 pisze:Cud jakiś czy co? Po napisaniu tego postu AT nagle zaskoczyło i działa :super:
To jest dobry wpływ tego forum :)
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
balbina1
Stały użytkownik forum

Post autor: balbina1 »

Po restarcie komputera znowu nie działa :( . Spróbuje zmienić na kabel z dodatkowym zasilaniem (muszę pożyczyć od sąsiada), może nie wyrabia zasilanie na pojedynczym kablu, i dlatego są kłopoty z biosem i TNI?
Pozdrawiam :)
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

balbina1 pisze:Po restarcie komputera znowu nie działa
Spróbuj usunąć (wcześniej kopie na pendrive, który zostanie odłączony) exeki innych managerów i sprawdź po restarcie kompa co się będzie działo.
balbina1 pisze:Zauważyłem że jak jest podłączony modem to bios długo mi się ładuje.
To świadczy o tym że jest konflikt sprzętowy. Sprawdź w innych gniazdach USB. Może wyłącz porty, Lpt, Com w biosie o ile nie są używane.
Ostatnio zmieniony 2009-01-09, 18:58 przez janek222, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Janek
pgoral
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pgoral »

janek222, dzięki!!!! To super sprawa! :) REWELACJA! :)

Andy też tak mam szczerze mówiąc. :) W Twoim przypadku super efekty! :)

[ Dodano: 2009-01-09, 19:27 ]
balbina1 pisze:W aplikacjach przy odpalonym TNI jest tylko TNI, nic więcej.
Odpal swój drugi manager połączeń i wtedy sprawdź jak nazywa się jego proces, byś mógł potem z całą pewnością go usunąć.

O ile w dialup czy w innym managerze działa oki to obstawiam, że nie jest to problem z zasilaniem.
Awatar użytkownika
balbina1
Stały użytkownik forum

janek222 pisze:Spróbuj usunąć (wcześniej kopie na pendrive, który zostanie odłączony) exeki innych managerów
Nie bardzo rozumiem co mam zrobić :niepewny: Mógłbyś to przetłumaczyć jak dla laika?
pgoral pisze:Odpal swój drugi manager połączeń i wtedy sprawdź jak nazywa się jego proces,
Robiłem tak już wcześniej.
pgoral pisze:O ile w dialup czy w innym managerze działa oki
Modem w TNI też działa, jedynie mam kłopot z komunikacją AT. Z innej beki: jak się dopisuje do swoich postów żeby było dodano, data i godz.?
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

balbina1 pisze:Nie bardzo rozumiem co mam zrobić
To zacznij od tego:
1. Sprawdź w innych gniazdach USB.
2. Jak dasz radę to wyłącz porty: Lpt, Com w biosie.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
balbina1
Stały użytkownik forum

janek222 pisze:Sprawdź w innych gniazdach USB.
Sprawdzałem i w każdym to samo.
janek222 pisze:. Jak dasz radę to wyłącz porty, Lpt, Com w biosie
Wyłączałem w menedżerze urządzeń, w biosie chyba nie dam rady.Zauważyłem jeszcze podczas instalowania modemu pojawia się ikonka "bezpieczne usuwanie sprzętu",instalują się jakie urządzenia po chwili znika, znowu pojawia się instalując różne inne dziwne urządzenia. Tak ma być?
Andy
Użytkownik forum

Post autor: Andy »

janek222 pisze:Dzięki za zaangażowanie. A teraz do rzeczy. Algorytm odbierania SMSów jest trochę inny niż innych komend AT. Modem ma 5 sekund na wysłanie SMSów do portu. Jak się w 0,5 sekundy nie wyrobi z wysłaniem czegokolwiek do portu to też się kończy z nim współpraca.
Do testów: http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Zmiany:
1. Zwiększono limit czasu oczekiwania na SMSy do 25 sekund. Ciekawe czy w tym rzecz, jak nie to zwiększe oczekiwanie na dane z 0,5 do np. 0,7 mimo że to i tak jest szmat czasu.
Rozumiem, że te 25s dotyczy czasu odczytu SMSów do tabelki pojawiającej się po naciśnięciu przycisku SMS w głównym oknie TNI? Niestety w tej wersji w tej tabelce nic się nie pojawia nawet po odczekaniu kilku minut. Ale to chyba nie jest istotne, bo jak pisałem SMSy w tabelce wyświetlane są poprawnie.
Natomiast kluczową okazała się wskazówka dotycząca czasu oczekiwania na dane :ok:
W polu "AT i PIN" -> "Opóźnienie odczytu odpowiedzi AT" miałem ustawioną wartość 150ms. Wydaje mi się, że taka była tam od początku, bo raczej jej nie zmieniałem.
A teraz najważniejsze: okazuje się, że maksymalna pozycja SMSa na karcie SIM jaka jest jeszcze odczytywana w TNI poprzez komendy AT (w tym +CMGL=0 i 1) zależy od ustawienia wartości w polu "Opóźnienie odczytu odpowiedzi AT". I tak przy 150ms jest to 10, czasami 11 (czyli to co u mnie było), przy 300ms 13, przy 500ms 16, przy 750ms 20.
Niestety, skutkiem ubocznym ustawienia dużej wartości (już nawet 500ms) jest znaczne spowolnienie reakcji programu i duże zużycie czasu procesora. Ale uniknięcie tego pewnie wymagałoby dużej zmiany w architekturze TNI (być może pomógłby np. odbiór z portu COM w przerwaniach).

Problem jest już więc chyba wyjaśniony :D

Pozdrawiam,
Andy
dezmol
Użytkownik forum

Post autor: dezmol »

janek222 pisze:Co do MTU to bawiłem sie dość długo i chociaż maxymalan wartość była 1444 to net chodził wolno. Jednak gdy ustawiłem na 400 to śmiga aż miło popatrzyć.
No więc, ponieważ jestem strasznie uparty i zawzięty nie poddałem się i dalej testowałem. zrobiłem chyba ze 100 restartów kompa no ale chyba do czegoś doszedłem. Oto moje wyniki.

MTU 1444 to rzeczywiście moje największe MTU, jednak gdy ustawiłem taką wartość zmieniałem wartości RWIN (receide window) według podanego na stronce http://forum.torrenty.org/viewtopic.php?t=74 wzoru. Czyli (MTU-40)*4= RWIN.
To był błąd!!! :]

Stronki wczytywały się bardzo powoli a czasem w ogóle.

Zmieniłem więc wartość MTU na 575 i RWIN było 65535. O dziwo chodziło lepiej niż na moim maxymalnym MTU. :szok:
Zacząłem zmieniać MTU w dół i w górę, doszedłem do wartości 400 i ładnie nawet chodziło. do jakiegoś czasu, potem sie znów coś zepsuło.

Zacząłem się zastanawiać i kombinować. W końcu doszedłem do wniosku że to nie wina MTU ale RWIN. :cwaniak:

Doszedłem do:
MTU 1440 ( o 4 niższą niż max, bo czasem mnie rozłączało) RWIN 61920 TTL 32
A oto mój wzorek na RWIN :hyhy:

MTU*43,69=RWIN [po przecinku wykasowałem]
Zaawansowane ustawienia portu: 256000 b/s ,Bity danych: 8, Parzystość: Znacznik, Bity stopu: 1, Kontrola przepływu: Brak

A skąd te 43,69 wziąłem??? Tajemnicza liczba w windzie 65535/ 1500

Teraz mam Max DL= 130 KB/s i modem na 28% wykorzystanie non stop, czasem 48%

Proponuje przetestować. czekam na wasze komentarze.
Obrazek
Awatar użytkownika
balbina1
Stały użytkownik forum

Powyłączałem wirtualne napędy cd stworzone przez alcohol120% i przez modem i na razie wszystko działa. Restart kompa temu nie przeszkodził. Dzięki wszystkim jeszcze raz za pomoc. :szampan:
pgoral

balbina1 pisze:pgoral napisał/a:
Odpal swój drugi manager połączeń i wtedy sprawdź jak nazywa się jego proces,
Robiłem tak już wcześniej.
I jaki efekt? Powinieneś dowiedzieć się w ten sposób nazwy procesu.

Anyway widzę, że zaczęło działać, więc pewno nie będziesz dalej wnikał czemu tak było.
balbina1 pisze:Z innej beki: jak się dopisuje do swoich postów żeby było dodano, data i godz.?
Poprostu piszesz posta niżej - same się skleją. :)

janek222, widzę, że Andy pisze, że zwiększanie czasu pomaga, ale wydłuża reakcje i zwiększa zużycie CPU. To może podpowiem jak ja to robię przy czytaniu z seriala. Otóż robię coś takiego, że nie ustalam czasu przez który mam czytać maksymalnie, tylko czasu przez który mam czekać jeżeli z portu już nic "nie leci". Nazwijmy go Tp. Ew. jeżeli znam jakiś zestaw znaków który kończy odpowiedź (np. dwie puste linie) to jeżeli go znajdę to nie czekam już dłużej.

Wykorzystuję funkcje która czyta port RS czekając na owy znak końca i z określonym timeout na ten odczyt, oraz maksymalną ilością znaków. Jeżeli cokolwiek się udało odczytać to kontynuuję czytanie.

Nie wiem w czym pisałeś TNI - mogę podesłać gotową bibliotekę i procedurę do Borlanda. Wygląda to tak, że jest funkcja której parametrem jest czas jaki czekamy, ciąg znaków na który czekamy, lub puste gdy go nie znamy. Procedura wraca zwracając odebrany ciąg natychmiast po odebraniu szukanego ciągu lub też gdy on się nie znalazł, nieco później niż ustawiony czas po odebraniu ostatniego znaku. Procedura nie zużywa zauważalnie czasu procesora - nie czeka aktywnie - korzysta z funkcji blokujących poprostu.

Myślę, że wykorzystanie takiej funkcji z ustawionym czasem np. 100 ms dałoby taką szybkość działania jak teraz, zmniejszenie zużycia CPU, a w przypadku komend gdzie długo się czeka na odpowiedź niejako automatyczne wydłużenie czasu kosztem jednorazowo wolniejszej odpowiedzi. Tak, że smsy czytane byłyby wszystkie.

Tak swoją drogą moja propozycja uczestniczenia w rozwoju programu jest cały czas. :)
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

@pgoral
Tak jak to opisujesz mniej więcej jest zrobione.
pgoral pisze:Procedura nie zużywa zauważalnie czasu procesora - nie czeka aktywnie - korzysta z funkcji blokujących poprostu.
Masz może jakiegoś linka do takowej? Z chęcią zobacze.
pgoral pisze:z ustawionym czasem np. 100 ms dałoby taką szybkość działania jak teraz
Ten czas jest bardzo względny, niektóre modemy z niektórymi kartami SIM potrafią wysyłać odpowiedzi na niektóre komendy dopiero po około sekundzie.
Z Andym przeszedłem chwilowo na "pw", proponuję to samo Tobie, nie chcę zasypywać wątku postami technicznymi, testami, jak się coś wyjaśni to napiszę w wątku.
pgoral pisze:Tak swoją drogą moja propozycja uczestniczenia w rozwoju programu jest cały czas.
Dzięki, jak coś wymyślę to dam znać.

[ Dodano: 2009-01-10, 17:55 ]
dezmol pisze:Doszedłem do:
MTU 1440 ( o 4 niższą niż max, bo czasem mnie rozłączało) RWIN 61920 TTL 32
A oto mój wzorek na RWIN :hyhy: MTU*43,69=RWIN [po przecinku wykasowałem]
Ponoć wzór na MTU jest: maksymalna poprawna wielkość MTU - 1. Program TCP Optymizer ( http://www.speedguide.net/downloads.php ) wskazuje na optymalne RWIN = 256960.

[ Dodano: 2009-01-10, 17:58 ]
Jeszcze jedno, ponoć Vista ma mechanizm, który automatycznie dostosowuje MTU. Żeby ustawić MTU ręcznie należy wyłączyć ten mechanizm.

[ Dodano: 2009-01-10, 18:22 ]
W nowym TCP Optymizer ( http://www.speedguide.net/downloads.php ) RWIN (TCP Receive window) jest uzależnione od prędkości połączenia.
Pozdrawiam
Janek
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.18 beta.
W programie Topnetinfo od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje

Zmiany:
1. Poprawka mająca na celu zmniejszenie użycia procesora. Wielkie dzięki pgoral i siódmy za zwrócenie na to uwagi.
2. Zmiany w SMSach (niewidoczne dla użytkowników - w kodzie programu), niestety chwilowo mogą być problemy z modemami ed 77.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-11, 20:40 ]
Jak zwykle dodałem plik do pierwszego posta. Ilość pobrań (846).
Pozdrawiam
Janek
Andy
Użytkownik forum

Post autor: Andy »

janek222 pisze:Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.18 beta.
Przy próbie aktualizacji z wersji 3.17 beta wyrzucany jest błąd: "Nie udało się wypakować pliku: top_netinfo.new nz archiwum: D:\TNI\atop_netinfo_exe.zip".
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Przy próbie aktualizacji z wersji 3.17 beta wyrzucany jest błąd: "Nie udało się wypakować pliku: top_netinfo.new nz archiwum: D:\TNI\atop_netinfo_exe.zip".
Wielkie dzięki - nie zmieniłem rozszerzenia, już powinno być dobrze.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Post autor: Saracen »

Kupiłem nowego laptopa i na nim jest Vista 32bit (początki z tym systemem, ciężko się przyzwyczaić i znaleźć odpowiednie funkcje). Próbuje zrobić połączenie dial-up ale dostaje taki komunikat jak n screenie poniżej. Komunikat jest wyświetlany po kliknięciu przycisku Dodaj. Jak się tworzy w Viscie połączenia dial-up?

PS. Udało mi się stworzyć połączenie "Skonfiguruj połączenie lub sieć" w "Centrum sieci i udostępniania". Jednak gdy wcisnę Połącz przez dłuższy czas TNI nie odpowiada i dopiero później mam połączenie. Trwa to o wiele dłużej (średni ok. 40s) niż wcześniej na XP. Przez TNI nie da się stworzyć połączenia.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Saracen pisze:Jak się tworzy w Viscie połączenia dial-up?
Proponuję abyś to połączenie stworzył nie za pomocą tego programu a w nim jedynie je wybrał (mam nadzieję że się uda). Nie wiem jak jest w Viście - używałem ją bardzo krótko, natomiast byli użytkownicy, którzy twierdzili (gdzieś w tym wątku) że ten program działa pod kontrolą tego systemu.

[ Dodano: 2009-01-12, 19:40 ]
Sorry, dopiero teraz doczytałem dalej. Niestety jw. pisałem tu nie pomogę, nie używam Visty. Wiele osób znajomych kupiło XP mimo że mieli już Vistę.
Pozdrawiam
Janek
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania do testów TNI 3.18e test:
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip

Zmiany:
1. Poprawione działanie SMSów - jeszcze nie sprawdzone.
Jak ktoś będzie chciał testować to może np. próbować zmniejszać:
Ustawienia -> SMS -> Opóźnienie przy odczycie SMSów.
2. Dodano możliwość automatycznego łączenia po minucie rozłączenia
(ktoś kiedyś o to prosił, mam nadzieję że o to chodziło):
Ustawienia -> Inne -> Autopołączenie -> Próbuj automatycznie połączyć...
Pozdrawiam
Janek
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Tym razem poczekam z dodaniem pliku jako załącznika do postu na stabilną wersję, ;) zatem pobierajcie tylko z tego linka powyżej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
pgoral

Przede wszystkim doskonale działa opcja aktualizacja :)
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.19 beta.
W programie Topnetinfo od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje

Zmiany:
1. Poprawione działanie SMSów:
- powinny działać szybciej, można próbować zmniejszać:
Ustawienia -> SMS -> Opóźnienie przy odczycie SMSów,
- przy odbieraniu SMSów (SMS -> Odśwież) sprawdzane jest czy nie ma nowych,
- jeżeli są nowe SMSy przy (SMS -> Odśwież) pojawia się komunikat,
- sprawdzana jest ilość SMSów na karcie SIM, jak karta jest zapełniona to pojawia się informacja.
2. Dodano możliwość automatycznego łączenia po minucie rozłączenia
(ktoś kiedyś o to prosił, mam nadzieję że o to chodziło):
Ustawienia -> Inne -> Autopołączenie -> Próbuj automatycznie połączyć...
3. Drobne poprawki, optymalizacja kodu - niewidoczne dla użytkownika.
BliSki pisze:Tym razem poczekam z dodaniem pliku jako załącznika do postu na stabilną wersję
Za dodanie z góry dzięki :)
pgoral pisze:Przede wszystkim doskonale działa opcja aktualizacja :)
Dzięki za info.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-14, 12:41 ]
Dodałem stabilną wersję do pierwszego :)
Pozdrawiam
Janek
gelos
Początkujący użytkownik forum

Post autor: gelos »

Mam notebook NC10, jak ustawiłem żeby się łączył z com3 (trzecia opcja) to miałem niebieski ekran, i tak teraz ciągle, gdzie mogę zresetować ustawienia ekranu bez jego włączania? są w rejestrze? muszę zmienić tą opcję chyba na 4, jakaś była jeszcze do wyboru ;)
pendrive999

Post autor: pendrive999 »

Jeśli w autostarcie zaznaczymy opcję "otwórz przegladarkę" domyślnie otwiera się Internet Explorer. Czy można dodać funkcjonalnośc aby po zaznaczeniu opcji "otwórz przegladarkę", wybrać linka do przegladarki innej niż IE, np Firefox, Opera, itp?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-15, 09:48 ]
Poprawa pisowi.
Ostatnio zmieniony 2009-01-15, 09:48 przez pendrive999, łącznie zmieniany 1 raz.
gelos

gelos pisze:Mam notebook NC10, jak ustawiłem żeby się łączył z com3 (trzecia opcja) to miałem niebieski ekran, i tak teraz ciągle, gdzie mogę zresetować ustawienia ekranu bez jego włączania? są w rejestrze? muszę zmienić tą opcję chyba na 4, jakaś była jeszcze do wyboru ;)
Znalazłem, usuwa się pliki z folderu, ale nic nie mogę zrobić z komunikatami AT, niebieski ekran jak włączę pobieranie komunikatów,

karta Marvell Yukon 88E8040,
może jakoś da się coś z tym zrobić? jakieś zmiany ustawień? ogólnie program super :)

pozdrawiam
pgoral

Obstawiam, że powodem niebieskiego ekranu nie jest sam program a drivery do modemu. Może spróbuj nowsze.
gelos

ale AT działają na Connection menedzerze:/
pgoral

może nie wydaje takich które robią bluescreena - albo wydaje wolniej - albo choroba wie co
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

gelos pisze:AT działają na Connection menedzerze
A czy ten manager jest na pewno wyłączony (również jego procesy) przy uruchamianiu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>?
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Post autor: Saracen »

No niestety ten świetny programik tak sobie współpracuje z Vistą 32bit. Jak na razie stwierdziłem dwa problemy:
1. wolne zestawianie połączenia (czas ok. 40sek.);
2. nie można utworzyć nowego połączenia dial-up.
Lucynka1986

Post autor: Lucynka1986 »

Mógłby mi ktoś pomóc skonfigurować ten program dla mojego blueconnecta? Korzystam z modemu Option Icon 225...
Zablokowany