Problem z uwierzytelnianiem przy łączeniu z siecią.
Moderator: Moderatorzy
- Alexii
- Początkujący użytkownik forum
Problem z uwierzytelnianiem przy łączeniu z siecią.
Witam szanownych użytkowników:)
Mam problem ze stworzeniem bezprzewodeowej sieci w domku przy pomocy routera Linksys WRT54G2 ( Tzn. podejrzewam, że dane o urządzeniu są nieistotne).
Przeglądałam tematy w forum i nie mogłam znaleźć podobnej problematyki, ale jeżeli
powtarzam w jakimś stopniu wątek to big sorry!
Router zainstalował się szybciutko.Podłączam net przez sieć kablową, Wybrałam szyfrowanie WPA, klucz został wygenerowany, ale oprócz tego chciałam, aby ewentualny dostęp so sieci był możliwy tylko dla kompów, których Mac'ki wpisałam w konfiguratorze routera ( Tymczasem wszystko co robiłam, robiłam przy połączeniu przez RJ45 między
routerem a laptopem). Wpisałam Mac'ka współlokatora, wyszukałam u Niego sieć i net śmiga bez zastrzeżeń.
Natomiast kiedy chciałam również łączyć się bezprzewodowo z siecią, przy połączaniu wyskakuje dymek: "System Windows nie może odnaleźć certyfikatu do zalogowania użytkownika w sieci <nazwa>".
Dodam, iż tam we właściwościach sieci w karcie 'Zabezbieczenia' żadna opcja nie jest aktywna.
Moj system to XP sp2. Proszę o pomoc, bo już mnie trafia. Z góry wielka dziękówa!
aLexii
Mam problem ze stworzeniem bezprzewodeowej sieci w domku przy pomocy routera Linksys WRT54G2 ( Tzn. podejrzewam, że dane o urządzeniu są nieistotne).
Przeglądałam tematy w forum i nie mogłam znaleźć podobnej problematyki, ale jeżeli
powtarzam w jakimś stopniu wątek to big sorry!
Router zainstalował się szybciutko.Podłączam net przez sieć kablową, Wybrałam szyfrowanie WPA, klucz został wygenerowany, ale oprócz tego chciałam, aby ewentualny dostęp so sieci był możliwy tylko dla kompów, których Mac'ki wpisałam w konfiguratorze routera ( Tymczasem wszystko co robiłam, robiłam przy połączeniu przez RJ45 między
routerem a laptopem). Wpisałam Mac'ka współlokatora, wyszukałam u Niego sieć i net śmiga bez zastrzeżeń.
Natomiast kiedy chciałam również łączyć się bezprzewodowo z siecią, przy połączaniu wyskakuje dymek: "System Windows nie może odnaleźć certyfikatu do zalogowania użytkownika w sieci <nazwa>".
Dodam, iż tam we właściwościach sieci w karcie 'Zabezbieczenia' żadna opcja nie jest aktywna.
Moj system to XP sp2. Proszę o pomoc, bo już mnie trafia. Z góry wielka dziękówa!
aLexii
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Problem z uwierzytelnianiem przy łączeniu z siecią.
Jak wpisałaś to samo hasło, które podałaś w routerze przy konfiguracji WPA to nie przyjmuje go?Alexii pisze:Natomiast kiedy chciałam również łączyć się bezprzewodowo z siecią, przy połączaniu wyskakuje dymek: "System Windows nie może odnaleźć certyfikatu do zalogowania użytkownika w sieci <nazwa>".
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Alexii
Chyba przyjmuje, bo dymek wyświetla się w trakcie pobierania adresu sieciowego. Dodam także, że gdy podłączałam się u kumpla na laptopie to przez chwilkę ten dymek też się pojawił, ale jakoś za chwilę sfinalizował "pobieranie adresu sieciowego". Ma ten sam system operacyjny.
-
Rozumiem, że wszystkie adresy IP jak też DNS są przyznawane automatycznie?
Komunikat jest co najmniej dziwny i spotkałem się z podobnym przy np. błędnie włączonym Radiusie ale w tym przypadku drugi komp działa więc to raczej nie to.
Komunikat jest co najmniej dziwny i spotkałem się z podobnym przy np. błędnie włączonym Radiusie ale w tym przypadku drugi komp działa więc to raczej nie to.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Alexii
Przyznawane są automatycznie.
Sorki,że truję,ale nie po to zapłaciłam za router 140 zł, żeby nie móc sobie z tym poradzić,a żadnego informatyka nie znam. Mogę dodać informację zarówno dziwną. Problem z certyfikatem pojawia się kiedy sieciami zarządza Windows. Do wczoraj zajmował się tym Linksys Easy Advisor i z poł. lokalnego przechodził w poł. bezprzewodowe bez żadnych kłopotów z uwierzytelnianiem, ale po ponownym uruchamianiu kompa nie łączył już i znowu czekał na kabel. Tymczasem u kolegi wszystko bezproblemowo ?!
Nie robiłam z tego wątku, gdyż wolałam aby Windows zarządzał siecią. Nie wiem, czy te informacje są w jakikolwiek sposób przydatne.
Sorki,że truję,ale nie po to zapłaciłam za router 140 zł, żeby nie móc sobie z tym poradzić,a żadnego informatyka nie znam. Mogę dodać informację zarówno dziwną. Problem z certyfikatem pojawia się kiedy sieciami zarządza Windows. Do wczoraj zajmował się tym Linksys Easy Advisor i z poł. lokalnego przechodził w poł. bezprzewodowe bez żadnych kłopotów z uwierzytelnianiem, ale po ponownym uruchamianiu kompa nie łączył już i znowu czekał na kabel. Tymczasem u kolegi wszystko bezproblemowo ?!
Nie robiłam z tego wątku, gdyż wolałam aby Windows zarządzał siecią. Nie wiem, czy te informacje są w jakikolwiek sposób przydatne.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Alexii, a próbowałaś ustawiać stałe IP?
- Alexii
Ok, sprawdziłam. Dymek z komunikatem nadal wyskakuje, a właśnie sprawdziłam, że kumpel też ma automatyczne. Nic nie pomaga:'(
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Alexii, wygląda na problem z ustawieniami sieciówki. Jaki system?
Twój główny błąd to używanie syfu dołączonego na płycie do routera.
Twój główny błąd to używanie syfu dołączonego na płycie do routera.
- Alexii
Właśnie nie używam płyty,używałam, ale dziś rano zrobiłam formata i nawet jej nie instalowałam, chciałam aby Windows zarządzał siecią. Mój system to XP SP2, u kolegi zresztą też. Nie mam pojęcia, co w tych ustawieniach może być nie tak. W każdym razie dziękuję Wam, że próbowaliście mi pomóc:)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze jedno pytanie: ten XP SP2 jest oryginalny czy jakiś "odchudzany" typu RGB, MX czy inne badziewie?
- Alexii
- wojteks
- *** Administrator ***
Może jakieś dodatkowe patche do obsługi WPA/WPA2 trzeba ściągnąć albo sp3 postawić?Oryginalny.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dobry pomysł.wojteks pisze:sp3 postawić?
- Alexii
Czyli poprostu muszę znaleźć jakieś usługi informatyczne na "żółtych stronach" 
Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam.

Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam.
-
Dlaczego? instalacja SP3, to tak jak instalacja oprogramowaniaAlexii pisze:Czyli poprostu muszę znaleźć jakieś usługi informatyczne na "żółtych stronach"

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Alexii
Heh, po instalacji sp3 dymek się już nie pojawia, ale gdy łączę się z siecią jest pobieranie adresu sieciowego i za chwilę już nic.
-
Czyli poradzilas sobie rozumiem?... ja mam problem, w zasadzie nie jest to problem, ale wciaz nie wiem o co chodzi. Wyswietla mi sie komunikat jak u Ciebie "windows nie moze odnalezc certyfikatu" ale internet dziala normalnie w kom stacjonarnym tylko w polaczeniu - stan:poszukiwanie tozsamosci - czy jakos tak. I tak jest zawsze. Dodam ze na laptopie bezprzewodowo dziala wszystko pieknie. Ktos ma jakies sugestie?Bo takiego wybryku nie znalazlam na forum nigdzie.
-
po zaistalowaniu sp3 nic sie nie zmienilo, dalej probuje ustalic tozsamosc, a net dziala. Warto byloby sie dowiedziec dlaczego. Nie chce dla takiego blachego powodu reinstalki robic i konfigurowac routera na nowo, takze ktos cos doradzi?
-
Chyba znalazlem rozwiazanie tego problemu, przynajmniej u mnie jest ok. Komunikat juz sie nie pokazuje a net działa. A wiec:
1. wchodzimy do właściwości naszej karty bezprzewodowej (panel sterowania --> połączenia sieciowe --> wybieramy połączenie i prawy przycisk "właściwości")
2. przechodzimy do zakladki "sieci bezprzewodowe"
3. wybieramy nasz punkt dostepowy i klikamy "właściwości"
4. przechodzimy do zakladki "uwierzytelnianie"
5. odznaczamy "włącz uwierzytelnianie metoda IEEE 802.1x dla tej sieci" i klikamy ok
I wszystko. Mam nadzieje ze pomogło.
1. wchodzimy do właściwości naszej karty bezprzewodowej (panel sterowania --> połączenia sieciowe --> wybieramy połączenie i prawy przycisk "właściwości")
2. przechodzimy do zakladki "sieci bezprzewodowe"
3. wybieramy nasz punkt dostepowy i klikamy "właściwości"
4. przechodzimy do zakladki "uwierzytelnianie"
5. odznaczamy "włącz uwierzytelnianie metoda IEEE 802.1x dla tej sieci" i klikamy ok
I wszystko. Mam nadzieje ze pomogło.
-
niestety - opcję - włącz uwierzytelnianie metoda IEEE 802.1x dla tej sieci mam zaznaczoną, , bez tego w ogole nie dziala net mi.Nadal nie wiem o co chodzi z tym ciągłym sprawdzaniem tożsamości...ale dzieki za odpowiedz.
-
Po reinstalu i skonfigurowaniu routera na nowo dalej ten sam problem... ktos ma jeszcze jakies sugestie, poniewaz strasznie irytuje mnie ten blachy problem i wciaz trace na to czas, a nic nie zdzialalam.- i ta vista, na niej wszystko gra.
-
Dla użytkowników XP rozwiązaniem może być aktualizacja service packa do wersji 3. Wersje niższe nie obsługują standardu zabezpieczeń rzędu wpa-2 ,który najprawdopodobniej jest zdefiniowany w routerze. Jeśli mamy SP2 to możemy pobrać i zainstalować odpowiednią łatkę ( http://support.microsoft.com/kb/893357/pl - informacje na jej temat) lub po prostu zaktualizować do SP3. (konieczne może być również zmiana opcji uwierzytelniania w naszym połączeniu sieciowym, tak aby była włączona obsługa wpa-2).
Pomocny może być adres: http://krasniewski.pl/2010/04/konfiguracja-wifi/
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-10-15, 10:41 ]
Zmiana linka na klikalnego.
Pomocny może być adres: http://krasniewski.pl/2010/04/konfiguracja-wifi/
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-10-15, 10:41 ]
Zmiana linka na klikalnego.
Ostatnio zmieniony 2011-10-15, 09:40 przez podzik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Właśnie mam to samo.. nie wiem co mam z tym dalej robić.. ktokolwiek się orientuje?Mogłby pomóc?Byłabym bardzo wdzięczna..Alexii pisze:Heh, po instalacji sp3 dymek się już nie pojawia, ale gdy łączę się z siecią jest pobieranie adresu sieciowego i za chwilę już nic.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
asiek ja bym spróbował przeinstalować od nowa kartę sieciową.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Mam identyczny problem. XP zaktualizowałem do SP3 przeinstalowałem kartę sieciową w moim PC (adapter pod USB firmy TP LINK model TL-WN722N). Chmurka o braku certyfikatu już się nie pojawia natomiast w dalszym ciągu karta nie może pobrać adresu sieciowego. Po kablu wszystko działa ok. Pomóżcie proszę bo nie mogę dłużej skazywać współlokatorów na mój pobyt z biurkiem w salonie 

- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli router ma "N" to w karcie testowo wyłącz "N" pozostaw tylko b/g albo "G Only".noam pisze:model TL-WN722N
Nie pomagam na PW!
-
nie znalazłem takich opcji w ustawieniach karty 

- wojteks
- *** Administrator ***
Musi być gdzieś w zaawansowanych ustawieniach, może inaczej się nazywa taka opcja?noam pisze:nie znalazłem takich opcji w ustawieniach karty
Masz dostęp do routera? Jeżeli nikt nie używa "n" przełącz go na "G Only" a przynajmniej zrób to dla testu.
Nie pomagam na PW!
-
Niestety nigdzie nie znalazłem. Do konfiguracji routera nie mam dostępu. Obecnie jestem w UK i każdorazowo musi być do tego wzywany technik z virginmedia. Z technicznym angielskim z kolei każdy z nas raczej kuleje i nie dogadamy się w kwestji tego problemu. Dodam jeszcze, że na 3 notebookach z wbudowaną kartą wifi ( vista lub 7 ) nie ma najmniejszego problemu z siecią.
- wojteks
- *** Administrator ***
Może te karty nie mają "n" albo są kompatybilne z routerem. W opcjach karty musi być opcja wyłączenia "n" ale nie mam takiej karty to nie wiem gdzie tego szukać.noam pisze:że na 3 notebookach z wbudowaną kartą wifi ( vista lub 7 ) nie ma najmniejszego problemu z siecią.
Możesz kupić inną kartę WiFi taką tylko z G i problemu nie powinno być.
noam pisze:każdorazowo musi być do tego wzywany technik z virginmedia
Światłowód/kablówka czy adsl? W adsl bez problemu można logować się do routera (sprawdziłem w ubiegłym tygodniu).
Nie pomagam na PW!