Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.
YaHooo pisze:Ale to może temu, że nie mam HSUPA w modemie.
Najpewniej
HSUPA zbija pingi o 20-30 ms.
Oczywiście stacja musi tą technologię obsługiwać,a w Plusie z tym różnie bywa...oni mają całą masę stacji tylko 3.6,że o HSUPA nie wspomnę...
A Play w ogóle nie ma w swoich BTS HSUPA? Bo ja gram w CSS, i mam pingi ~130 ale są takie wkurzające skoki do 400-500ms... I jest u nas na serwerze admin, który gra na blueconnecie, i ma taki ładny stały ping ~110...
W telefonie wskazuje że sygnał mam -91dBm, a do najbliższego BTS Play mam 300-400m
I podczas tych skoków nie pokazuje telefon że przełącza się 3.5G->3G, ale podejrzewam że to może byc przyczyną. W jaki sposób moge wymusić ciagłe 3.5G?
Czy kupienie osobnego modemu polepszy pingi? I w jaki sposób ten koleś na blueconecie wyciąga takie ładne STAŁE pingi?
tomekk55 pisze:W jaki sposób moge wymusić ciagłe 3.5G?
Na 3G czyli w tym wypadku na UMTS przełącza z reguły, gdy przez kilka chwil nic nie robisz, tzn nie otwierasz żadnej strony, nie ściągasz itp. Podczas grania z reguły ja mam cały czas HSDPA, więc raczej modem tutaj nie pomoże, bo też przy krótkim postoju przeskoczy na UMTS stąd te skoki pingów. Możesz ewentualnie włączyć jakiś program do ściągania (jakiś torrent) i ustawić na ściąganie z najniższą prędkością aby cały czas było HSDPA ale to może z kolei obciążyć Twoje łącze. Spróbuj jeśli Ci zależy na grach online, może to pomoże.
tomekk55 pisze:I w jaki sposób ten koleś na blueconecie wyciąga takie ładne STAŁE pingi?
Może jest blisko nadajnika mało obciążonego. To najbardziej prawdopodobne.
Patryk_ pisze:w Plusie z tym różnie bywa...oni mają całą masę stacji tylko 3.6,że o HSUPA nie wspomnę...
Niestety taka jest prawda. Plus ma nieco przestarzałe stacje
Boras pisze:Możesz ewentualnie włączyć jakiś program do ściągania (jakiś torrent) i ustawić na ściąganie z najniższą prędkością aby cały czas było HSDPA ale to może z kolei obciążyć Twoje łącze.
Można próbować w tle zapuścić ciągłe pingowanie jakiejś strony pakietami o dobranej wielkości. Tak by same pingi utrzymywały HSDPA.
A może mi ktoś wytłumaczyć jak wygląda ta antena zewnętrzna do iPlusa, gdzie i do kogo mam się udać po kupno takiej anteny i podłączenie jej do modemu?
krystianh222 pisze:Jest potrzebny do internetu Netii i UPC telefon domowy
Netia to ADSL po kablach Netii albo TP SA i Netia to tez WiMax czyli internet bezprzewodowy.
UPC to Telewizja Kablowa i generalnie tylko blokowiska obsługuje.
Wygląda mało profesjonalnie,ale daje radę - czterometrowa rura alu 45/2 mm to "gniotsa nie łamiotsa" nawet jak halny zawieje
Na wiosnę jednakże będzie 6m i odciągi.
Oczywiście przy 6m maszcie będzie odgromówka.
Ale przede wszystkim naturalnym zabezpieczeniem jest położenie domu (przez które muszę właśnie wysoki maszt wystawiać )