Notebook-czy laptop?
Moderator: Moderatorzy
Notebook-czy laptop?
Zastanawiam się nad wyżej wymienionym sprzętem-w sumie nie jest mi on nie zbędny gdyż posiadam bardzo dobry komputer stacjonarny-ale zdarzyło się parę razy tej zimy ,że nie było prądu i wtedy człowiek nie wie co ze sobą począć-przeglądanie neta na komórce z małym wyświetlaczem nie jest zbyt wygodne,dlatego pomyślałem o tym sprzęcie-oczywiście można kupić jakąś lepszą komórkę,ale pewnie za tą samą,lub nieznacznie większą cenę można mieć notebooka??Tym bardziej że posiadam już CDMA której ruter ma baterię.
Jakie były by Wasze propozycje?-chodzi mi o coś ekonomicznego z dobrą baterią bez zbędnych ''wodotrysków'' służące awaryjnie tylko do neta-czasami w podróży(mam jeszcze orange free)
Jakie były by Wasze propozycje?-chodzi mi o coś ekonomicznego z dobrą baterią bez zbędnych ''wodotrysków'' służące awaryjnie tylko do neta-czasami w podróży(mam jeszcze orange free)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Notebook-czy laptop?
Polecam forum http://forum.laptopy.info.pl/ tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Parę lat temu,gdy komputer przenośny był głównie atrybutem biznesmena lub mobilnego specjalisty,pojęcia "laptop" i "notebook" nie były używane zamiennie w odniesieniu do tego samego sprzętu,jak dzisiaj...notebook to była większa maszyna,powiedzmy dzisiejszy odpowiednik to komputer z matrycą 14-15,4',a "laptop" to coś,co łatwo i wygodnie trzymać na kolanach,czyli wtedy zwykle były to urządzenia z 12'' matrycą.
Dzisiaj możesz wybierać to,co Ci pasuje i na co Cię stać,sprzętu jest cała masa,zaczynając od netbooków z 8,9'' ekranem,a kończąc na wielgaśnych notebookach 17-18'' w wielu różnych konfiguracjach.
A jeśli to ma być komputer rezerwowy,który większość czasu będzie leżał i się kurzył,a zaniki zasilania masz często i są one dla Ciebie dokuczliwe,to może lepiej za 1/2 jego ceny kupić UPS z dużą baterią lub wręcz agregat ?
Rozwiązanie o wiele bardziej funkcjonalne,tym bardziej,że zasilisz od razu router CDMA (na swojej baterii długo on nie popracuje,moze z godzinkę przy slabym zasięgu),jakieś światło,pompę/sterownik C.O. (jeśli masz)...
Dzisiaj możesz wybierać to,co Ci pasuje i na co Cię stać,sprzętu jest cała masa,zaczynając od netbooków z 8,9'' ekranem,a kończąc na wielgaśnych notebookach 17-18'' w wielu różnych konfiguracjach.
A jeśli to ma być komputer rezerwowy,który większość czasu będzie leżał i się kurzył,a zaniki zasilania masz często i są one dla Ciebie dokuczliwe,to może lepiej za 1/2 jego ceny kupić UPS z dużą baterią lub wręcz agregat ?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Rozwiązanie o wiele bardziej funkcjonalne,tym bardziej,że zasilisz od razu router CDMA (na swojej baterii długo on nie popracuje,moze z godzinkę przy slabym zasięgu),jakieś światło,pompę/sterownik C.O. (jeśli masz)...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja bym powiedział, że raczej odwrotniePatryk_ pisze:notebook to była większa maszyna,powiedzmy dzisiejszy odpowiednik to komputer z matrycą 14-15,4',a "laptop" to coś,co łatwo i wygodnie trzymać na kolanach,czyli wtedy zwykle były to urządzenia z 12'' matrycą.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja też.Jo_gurt pisze:Ja bym powiedział, że raczej odwrotnie![]()
Note to od notatnika i raczej on jest mały.
Lap to od kolan jest i raczej 14-15' na kolanach się trzyma.

No jeszcze jest
Palm od kciuka.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Palm to raczej od wewnętrznej części dłoni, kciuk to inaczejja.michal pisze:Palm od kciuka.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co ja wiem to laptop to był większy, notebook mniejszy. Nawet w Wikipedii tak piszeja.michal pisze:Ja też.

Kod: Zaznacz cały
Początkowo istniał umowny podział komputerów przenośnych pomiędzy laptop (większy i cięższy) oraz notebook (wymowa nołtbuk, mniejszy i łatwiejszy do przenoszenia). W chwili obecnej obydwa te określenia funkcjonują wymiennie.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No tak.Jo_gurt pisze:Palm to raczej od wewnętrznej części dłoni,

thumbJo_gurt pisze:kciuk to inaczej

Toby było Thumbtop.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
RacjaJa bym powiedział, że raczej odwrotnie

[ Dodano: 2009-01-26, 13:44 ]
Dla mnie trzymanie 15'' na kolanach to juz niewygoda jest,a jestem nieprzeciętnych gabarytówja.michal pisze:14-15' na kolanach się trzyma.