Witam wszystkich
Zrobiłem jak kolega Blido napisał,(bardzo dobry manual-dzięki) operacja zakończyła sie sukcesem-simlock znikł.
Pojawił sie nowy problem, a mianowicie nie bardzo wiem jak doładować konto w iplus na karte...
Zna ktoś z was jakiś sposób, by zrobić to bez przekładki karty do telefonu?
Dodam, że wgrałem Mobile Connect i jakoś nie widze tam opcji dzwonienia...
Dzięki panowie, dzięki wam:
-usunąłem simlocka
-poprawiłem łącze - z gprs na edge
-przyśpieszyłem nawiązywanie polączenia
Za dwa tyg. jade do anglii i tam mam hsdpa, ale usytuowanie mojego domku umozliwia mi połączenie zaledwie gprs i to bardzo niestabilnie.
Zapoznałem się z Waszymi rozwiązanoami i sie zastanawiam czy zaryzykować lutowanie...
Gdybym miał 100% pewność, że dodatkowa antenka zadziała to kupuje lutownice...
Mam jeszcze pytanie, czy wlutowanie bezpośrednio na płytke anteny samochodowej http://www.allegro.pl/item539744143_ant ... hsdpa.html
polepszyłoby zasięg hsdpa?
A Ja poszedłem do salonu Germanos i kupiłem bez czekania . Chłopaki proszę zlitujcie się z tym OT . Czy ktoś już wiec co z tym sim lockiem ? . Jakieś postępy ?, ktoś coś zwąchał heh. Ja próbuje doszukać się jakiś podobieństw, czegokolwiek ale niestety nic . W sumie to rozważam dwa wyjścia albo zdejmę tego locka za pomocą KulanKendi Multi-Client albo ominę kartą Turbo-sim. W sumie ominięcie wydaje się być lepszym rozwiązaniem bo mamy nadal gwarancję tyle że nie wiem jak będzie to chodziło z iplusem a na miejscu nie mogę dostać takiej karty, no wiec może ktoś jeszcze jest na tym forum kto już próbował to ustrojstwo
Cezar1871, zdjemując locka za pomocą KK również nie powinieneś stracić gwarancji, jako że nie ingeruje to w żaden sposób w firmware czy też EFS modemu. Odnalezienie kodu polega tylko na odczytaniu pewnej części EFS, a następnie odblokowaniu modemu za pomocą kodu, który niczym nie różni się od tego, który dostałbyś (za odpowiednio wysoką opłatą) od operatora.
Nawiązując do pierwszego postu: nie wiem, czy ktoś już o tym wspominał w tym temacie, ale przy odczycie EFS wystarczy, gdy wybierzemy zakres 0-200 - odczytanie trwa wtedy tylko kilka sekund, a kod odblokowujący znajduje się w tej właśnie części.
Gwarancje traci sie tylko, jesli popsujesz urzadzenie w wyniku zdejmowania locka. Jesli np. padnie ci soft w modemie jak bedziesz grzebal przy simlocku, to ci nie naprawia w ramach gwarancji. Jesli np. spali ci sie jakis tranzystor czy scalak w srodku, bo byl wadliwy to ci musza naprawic pomimo grzebania z simlockiem, bo to sie popsulo z ich winy, nie twojej.
playmobile.pl pisze:Blokada SIM LOCK:
3. W przypadku usunięcia blokady SIM Lock poza Punktem Sprzedaży P4 w sposób nie uzgodniony z P4 Abonent może stracić prawo do
bezpłatnej obsługi serwisowej Modemu w ramach gwarancji, rękojmi lub uprawnień z tytułu niezgodności z umową, jeżeli wada /
niezgodność z umową powstała na skutek usunięcia blokady SIM Lock.
[ Dodano: 2009-01-28, 16:24 ]
Czyli rękojmia wyłączona jest w tym wypadku.
Panowie pomocy
Mam plik EFS.bin zgrany w zakresie 00000000 do 00010000
Probowalem tez end do 00015000 nie moge za nic znaleźć 53642C00 (robie to hex edytorem) dodam ze znajduje mi 53642100 no i przy prawej stronie tych cyfr tez jest 8 cyfr 19349137 czy to moze byc to. Nie chce nic uwalić. Na co jeszcze zwrocic uwage
Jaki błąd moge popelniac.
pliss
[ Dodano: 2009-01-28, 17:54 ]
Mam model Huawei e220 z blueconnect ery.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wkr, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja ściągnąłem simlocka z E160 przy pomocy KulanKendi MC. Skorzystałem z oficjalnej strony, płaciłem kartą kredytową przez PayPala, więc login i hasło dostałem natychmiast. Wyszło 67 zł (15 euryków). Kodu odblokowującego znalezionego przez KK próżno szukać w EFS.bin, więc musi być inaczej niż E220. Z tego wychodzi, że kod do odblokowania E160 jest pochodną IMEI, SN lub jeszcze czegoś innego. W każdym razie KK działa jak należy, simlock zdjęty bez problemu. Mój modem to promocyjny Huawei E160 z Playa za 110 zł.
Pozdrawiam!
No i wpisałem ten kod
Nie wiem czy tak ma być ale wsadzilem do e220 moja karte simplusa no i pierwsze co zrobil kazal wpisac sim karty podalem mu i rozpoznal sieć - pokazal plus i sygnał umts
ALE dalem mu polacz a on napisal mi komunikat "nie mozna ustanowic polaczenia ze zdalnym komputerem ,wiec port uzywany do tego polaczenia zostal zamkniety. W celu uzyskania dalszej pomocy kliknij przycisk wiecej informacji lub wyszukaj numer bledu w pomocy i obsludze technicznej. Czy tak ma być ? Orginalna karta ery chodzi nie wola pinu .
Łączy sie . A moj simplus nie . Czy to wina mojego zdejmowania simlocka ? Czy do tych urzadzen wymagane sa inne karty sim .?
wkr pisze:ALE dalem mu polacz a on napisal mi komunikat "nie mozna ustanowic polaczenia ze zdalnym komputerem ,wiec port uzywany do tego polaczenia zostal zamkniety.
A ja chyba na razie dałem sobie spokój ze ściągnięciem locka.
Mam za to inne pytanie. Mam mianowicie w domu kartę z Heyah, która służy nam awaryjnie i do dzwonienia za granicę
Wg cennika wychodzi, że 100 kB kosztuje 2 gr więc to nie fortuna znowu. Inna sprawa, że właśnie chiałem się pozbyć locka bo mam w domu bardzo słaby zasięg ERY.
Dlatego też chciałem jej użyć wkładając do mojego e160 z simlockiem ERY. Co muszę zrobić, żeby to zadziałało - tzn jakie ustawienia zmienić itp ?
javascript:em('Blido, ') jest tyle roznych opcji konfiguracji dla plusa
probowalem roznych i nic
to musi byc proste
pewnie znowu brakuje gdzies kropki albo jakiegos symbolu
czy mozesz mi napisac jak to jest dla simplusa
P.S moja karta simplusa w zwyklym telefonie czy PDA przesyla dane i odbiera
Witam ja mam taki problem usunołem simlock ale mam problem z firmware jak to odpalic prosze zobaczyc na zdjecie cos jest nie tak caly czas swieci sie zielona dioda.Help bo juz siedze kilka godzin i lipa pomocyyyy
Ostatnio zmieniony 2009-01-29, 17:13 przez marianosum, łącznie zmieniany 1 raz.
Widziałem ten wątek juz konfigurowałem w ten sposob.
Nie bardzo rozumiem to :
pro.plusgsm.pl (zewnętrzny dynamiczny adres IP - opcja dostępna w taryfach post-paid)
m2m.plusgsm.pl (zewnętrzny statyczny adres IP - opcja dostępna w taryfach post-paid)
optimizer (pobierane dane są kompresowane dla szybszej transmisji, po połączeniu się zarządzanie na www.optimizer.iplus.pl )
ale mialem wpisane :
Login: plusgsm
Hasło: plusgsm
Numer dostępowy: *99***1#
Nie wiem czy konieczne sa DNS-y
212.2.96.51
212.2.96.52
Moja karta simplusa miala zawsze aktywne gprs-y. Kiedy chcialem łączylem sie moim PDA
i smigało.
Czasami kupowalem za 5 zl pakiet 20 Mb ale nie wiem czy to jest konieczne .
Na razie jeszcze nie rusza mi. Co jeszcze ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wkr, łącznie zmieniany 1 raz.
wkr pisze:Nie bardzo rozumiem to :
pro.plusgsm.pl (zewnętrzny dynamiczny adres IP - opcja dostępna w taryfach post-paid)
m2m.plusgsm.pl (zewnętrzny statyczny adres IP - opcja dostępna w taryfach post-paid)
optimizer (pobierane dane są kompresowane dla szybszej transmisji, po połączeniu się zarządzanie na www.optimizer.iplus.pl )
pro.plusgsm.pl, m2mplusgsm.pl to zewnętrzne APN dzięki któremu mamy zewnętrzne IP. Trzeba to wykupić.
optimizer to APN z kompresją danych. Na serwerze jest kompresowany obrazem i przesyłany do Ciebie w gorszej jakości ale lżejszy. Mniej KB.
Ja bym powiedział, że lepiej ustawić apn internet działa we wszyskich polskich sieciach od pewnego czasu nawet w erze. Dzieki temu możemy sobie tasować kartami sim bez przestawiania modemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!