Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
krystianb pisze:Jeśli by mieć konektor do tego testowego złącza, to tam najprawdopodobniej mechanizm odłączający antene wewnętrzną....
Z obrazków na pierwszym poście zauważyłem tylko jakieś małe "prostokąciki" wnioskuję że są to rezystory lub diody, czy to wystarczy żeby odciąć wewnętrzną antenę po podłączeniu zewnętrznej?
gajorek1977 pisze:Z obrazków na pierwszym poście zauważyłem tylko jakieś małe "prostokąciki" wnioskuję że są to rezystory lub diody,
Na99% samym złączu jest mechanizm, króry odłącza antene zewnętrzną po włożeniu "wtyczki". Kondensatorki są po to aby dopasować impedancję anteny wewnętrznej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krystianb pisze:Na99% samym złączu jest mechanizm, króry odłącza antene zewnętrzną po włożeniu "wtyczki". Kondensatorki są po to aby dopasować impedancję anteny wewnętrznej.
Też mi się tak wydaje. Z tego co wiem to nie ma innej możliwości aby to zrobić w prosty sposób. To jest najprostszy i najskuteczniejszy sposób odłączenia anteny wewnętrznej.
kacprzak29 pisze:teoretycznie macie rację , ale w praktyce jest troszeczkę inaczej !
To moze byc prawda - zlacze nie jest przeznacozne do normalnego uzytku, jest ukryte przed uzytkownikiem i nietrwale... Taki mechanizm bylby nielogiczny.
kacprzak29 pisze:teoretycznie macie rację , ale w praktyce jest troszeczkę inaczej !
Możesz to rozwinąć dokładniej?
yagi pisze:zlacze nie jest przeznacozne do normalnego uzytku, jest ukryte przed uzytkownikiem i nietrwale...
Bo to jest złącze używane do sprawdzenia działania modemu w procesie produkcyjnym i temu nie musi być aż takie trwałe. A i konektor do tego złącza jest chyba dość drogi.
kacprzak29 pisze:Co się stanie jeśli do tego gniazda podłączymy antenę o nieodpowiedniej impedancji !?
Czyli według Ciebie impedancja tego gniazda jest inna niż standardowych anten?
kacprzak29 pisze:Modem ulega uszkodzeniu !?
Tak to wiemy, ale nie dramatyzujmy zbytnio. Przecież współczynnik niedopasowania dla anten z Bestpartnera, czy Dipola jest rzędu 1.4-1.5 i jakoś to modemy przeżywają, a te anteny uważa się za jedne z lepszych na rynku.
Myśląłem, że sprawa tego złącza serwisowego jest wyjaśniona, a tu ciągle jakieś pomysły - jak podłączyć itd.. Powtarzam jeszcze raz- to jest złącze SERWISOWE, nie można podłączyć tam anteny. Nikomu to się nie udało, bo to niemożliwe. Na oficjalnym forum firmy Huawei była ta kwestia również poruszona i jakiś spec (admin forum) jednoznacznie powiedział, że to złącze nie jest do anteny zewnętrznej. Link podawłem już w tym temacie.
Mam taki modem i mam słaby zasięg więc co? muszę go rozebrać tak?i podłączyć do tego czegoś antenę zewnęczną ok.Ale jaka to ma być antena i ile może kosztować ?
Jak nie czujesz się na siłach to lepiej zostaw to komuś, kto ma wprawę w naprawach. Do modemu najlepiej przylutować przewody do konektora i dopiero do tego konektora (np. FME ) dołączyć antenę zewnętrzną.
A tak przy okazji, bo nie daje mi to spokoju: walczymy o to, by dzięki antenie uzyskać parę, może paręnaście dB, a z tego, co zauważyłem, po podłączeniu co prawda głupiego kawałka przewodu (ale nie dotykam go ani nie zmieniam jego położenia), sygnał jest silniejszy, ale oscyluje w granicach od -83 do nawet -99 dBi (wg TopNet Info). Po prostu nie chce mi się wierzyć, żeby warunki atmosferyczne albo ilość użytkowników miały aż taki wpływ na zasięg czy przepustowość. To jest 16 dB różnicy!
Czy operator ma wpływ na zasięg swojego nadajnika (zmniejszając elektronicznie wzmocnienie, czy mechanicznie jakoś przestawiając antenę)?
artureal pisze:Czy operator ma wpływ na zasięg swojego nadajnika (zmniejszając elektronicznie wzmocnienie, czy mechanicznie jakoś przestawiając antenę)?
Tak.
Zmniejszając moc możesz skutecznie zmniejszyć zasięg nodeB.
Mechanicznie (podobno Plus tak ma) można regulować kąt anten kierując je bardziej w ziemię, a co za tym idzie, zmniejszyć zasięg (krąg się zawęża).
Ufo atakuje pisze: [...] Powtarzam jeszcze raz- to jest złącze SERWISOWE, nie można podłączyć tam anteny. Nikomu to się nie udało, bo to niemożliwe. [...]
A ja znalazłem w necie adapter do podłączenia anteny, więc raczej się da
Aha . No faktycznie, cena nie jest przyjazna dla kieszeni.
Z innej beczki: Mam zamiar przylutować kabelek antenowy, tylko czekam na modem, bo zamówiłem na Allegro, a poza tym nie wiem, którą wersję wybrać. Doradźcie: wersja 1 wersja 2
brovar,polecam 1 wersję lecz trochę zmodernizowałem oplot do str. zew."gniazda antenowego a żyła do prostokątu po antenie wew.którą i tak musisz odkręcić( jest więcej miejsca niż na tej cienkiej nitce) dodam jeszcze że konektor możesz wyprowadzić przez orginalny otwór w obudowie pod "szklaną płytką" z logo,wtedy nie kaleczysz obudowy.
Wiadomo, że łatwiej zrobić wersję pierwszą. Czyli nie powinno być żadnej różnicy w sile sygnału w porównaniu do wersji 2? Pytam, bo staram się zrobić wszystko dokładnie. Do nadajnika mam 11km, zasięg w domu praktycznie żadny, natomiast na dachu 3/5 kresek (sprawdzałem SE k800i z softem od k810i). Kupiłem antenę panelową Bestpartner 15dB i 14m kabla H1000. Mam nadzieję, że nie porwałem się z motyką na słońce i zadziała u mnie net Playa , bo innymi opcjami są tylko dial-up lub EDGE
U mnie jest ERA na EDGE,zrobiłem wer. 1 i siła sygnału się polepszyła,ale trzeba wyjąć antenę wew. inaczej sygnał jest nie stabilny.Moim zdaniem po wyjęciu anteny wew. gdzie chcesz lutować to twoja sprawa( jak wygodnie będzie trafić Tobie w te mikroskopijne tranzystorki to możesz tam lutować). Z anteną <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> będzie lepiej tylko musisz się uzbroić w cierpliwość przy ustawianiu anteny- możesz nie trafić za pierwszym razem w najlepszy sygnał.
Witam wszystkich forumowiczów. Czy ważne jest dla siły sygnału jak ustawimy panel Bestpartnera ? Chodzi o polaryzację - pozioma czy pionowa /wierzchołek kwadratu panela do góry/.Za podpowiedż będę wdzięczny.Stan55
stan55 pisze: Czy ważne jest dla siły sygnału jak ustawimy panel Bestpartnera ? Chodzi o polaryzację - pozioma czy pionowa /wierzchołek kwadratu panela do góry/
Tak, ustawiasz taką polaryzację która daje największą siłę sygnału oraz najbardziej stabilne łącze. Są doniesienia na forum, że trzeba ustawiać polaryzację skośną. Tylko też kwestia który róg ma być na górze wtedy.
Ja ustawiłem antenę w polaryzacji poziomej i mam siłę -93dBm (70%-99%) w odległości 11km od nadajnika (Bestpartner nie ma możliwości ustawienia polaryzacji skośnej, chyba że samemu się dopracuje uchwyt). Mam, jak wcześniej pisałem, Playa, ale słabo u mnie z downloadem. Jest on w granicach ~250kb, podczas gdy upload mam ~330kb i zawsze jest temu bliski. Udało mi się mieć download ~1Mb (sobota ok. 12.00 i ok. 22.30), ale tylko na krótko. Może być to związane z odległością, czy zależy tylko od liczby użytkowników korzystających z danego nadajnika? Czy może jeszcze coś innego...
Teraz nie mam możliwości przetestowania, ale pytałem się brata, to faktycznie po 23.00 przyśpiesza (nawet blisko 1Mb, ale kurczę wcześniej to trochę za wolno śmiga jak na UMTS). Właśnie doczytałem na stronie Bestpartnera, że:
Przy współpracy z sieciami GSM antenę należy ustawić w polaryzacji pionowej!
Czyli napis "bestpartner" powinienem mieć w pionie, tak? Bo już sam zwątpiłem. To dlaczego mam sygnał, czy po prostu na stronce maja błąd
brovar pisze:ale pytałem się brata, to faktycznie po 23.00 przyśpiesza (nawet blisko 1Mb, ale kurczę wcześniej to trochę za wolno śmiga jak na UMTS).
Bo po prostu tak mocno jest sieć obciążona i więcej nie da rady. Nic na to nie poradzisz. Skoro po 23 internet śmiga pod 1mbps to wina nie leży po Twojej stronie, lecz sieci.
brovar pisze:Czyli napis "bestpartner" powinienem mieć w pionie, tak?
Szczerze to nie wiem sam Ale możesz przekręcić antenę o 90 stopni i się okaże
brovar pisze:To dlaczego mam sygnał,
Bo antena nawet nastawiona na polaryzację ortogonalną łapie jakiś sygnał. Tłumienie sygnałów o polaryzacji ortogonalnej nigdy nie jest idealne i antena coś tam złapie.
Mi się wydaje, że ustawiać antenę trzeba empirycznie. Czasem jest sytuacja, że lepiej działa z odbić niż kierując na BTS.
Ale u Ciebie brovar -98dBm z 11km to bardzo ładnie.
Musisz czekać, aż połączenie ze światem większe w BTSie zrobią.
YaHooo pisze:Bo antena nawet nastawiona na polaryzację ortogonalną łapie jakiś sygnał. Tłumienie sygnałów o polaryzacji ortogonalnej nigdy nie jest idealne i antena coś tam złapie.
To biorąc pod uwagę tłumienie nie powinienem w sumie mieć sygnału większego niż powiedzmy 60% (to jest aż 11km).
Ale dzięki za opinie, jak będę w domu i trafię na zamułę netu, to przejadę się z ciekawości pod nadajnik i zobaczę jak tam net chodzi Pokombinuję jeszcze z polaryzacją i może nowy firmware wrzucę.