Konfiguracja D-Link DI 524

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qbba88
Początkujący użytkownik forum

D-Link 524 problem z podlaczeniem do konfiguracji

Post autor: qbba88 »

Witam. Żeby nie zaśmiecać forum napisze w tym temacie ponieważ mój problem również jest związany z routerem D-Link 524.
Problem:
1) podczas instalacji z płyty nie wykrywa połączenia(wszystkie kable są podłączone tak jak były napisane) ethernal cabel is not connected czy cos w tym stylu(jezeli instalowaliscie ten router bedziecie wiedzieć o co chodzi)
2) Ponieważ nie mogłem zainstalować płyty probowałem wejsc i skonfigurować router poprzez 192.168.0.1 gdy zrobilem wszystko tak jak pokazywało jedno internetowe forum. Router zrestartował sie. Od tego czasu nie moge wejsc w konfiguracjie routera. Po wprowadzeniu adresu nic sie nie pojawia. Co zrobic aby znow pojawiala sie strona z konfiguracją routera.

PS. Internet dziala jedynie poprzez modem. Po podlaczeniu do routera nic nie idzie. Nawet przez same kable.

PROSZĘ O POMOC. Z góry dziekuje za odpowiedz. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi w szczególnosci na 2 problem.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-30, 11:32 ]
Wydzielone z >KLIK<
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja D-Link DI 524

Post autor: Jo_gurt »

Jaki net?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

qbba88 pisze:podczas instalacji z płyty nie wykrywa połączenia
Pierwsza rada. Wyrzuć tą płytkę jak najdalej się da. Odinstaluj wszystko co ona zainstalowała na komputerze.
qbba88 pisze:Od tego czasu nie moge wejsc w konfiguracjie routera
Próbowałeś zresetować sprzęt do ustawień fabrycznych?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Temat wydzielam do nowego wątku ponieważ spodziewam się, że będzie bardziej skomplikowany
qbba88 pisze:Ponieważ nie mogłem zainstalować płyty probowałem wejsc i skonfigurować router poprzez 192.168.0.1 gdy zrobilem wszystko tak jak pokazywało jedno internetowe forum. Router zrestartował sie. Od tego czasu nie moge wejsc w konfiguracjie routera. Po wprowadzeniu adresu nic sie nie pojawia. Co zrobic aby znow pojawiala sie strona z konfiguracją routera.
  • Aby dostać się do routera postępuj wg. następującej zasady:
  • 1) Ustaw na karcie sieciowej adres pobierany automatycznie,
  • 2) Sprawdź za pomocą komendy IPCONFIG jaki masz adres bramy, jak to sprawdzić masz tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>
  • 3) Wpisz do przeglądarki takie IP, jakie masz powyżej w bramie.
Ponadto jak już tu zostało powiedziane czasami lepiej jest zresetować urządzenie do konfiguracji fabrycznej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
qbba88

Dzieki za odpowiedz. Niestety to co poradziliscie robilem juz wiele razy. Nic nie pomogło. Od czasu tego reseta nie jestem w stanie wejsc do konfiguracji. Jak ktos ma jeszcze jakies pomysly prosił bym o pomoc. Z góry dziekuje
kobus

Post autor: kobus »

Wiesz ja mam podobny problem z dlinkiem dir 300.
T
ez przez plyte mi sie taki blad pojawial ale na kompie z vista... Na drugim lapku z xp przez plyte poszla konfiguracja. Jednak kilka dni temu przestal router dzialac przez kabel... Dzisiaj odnosze go na gwarancje.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-30, 12:27 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-01-30, 12:27 przez kobus, łącznie zmieniany 1 raz.
qbba88

PS. Uzywam laptopa z systemem operacyjnym Windows XP. Jednak probowalismy juz dzialac na roznych kompach(mamy 4 w domu): laptom z XP(mój) 2 laptopy z Vista, i jedna stacjonarka z Vistą.
kobus

Cos mi sie wydaje, ze masz ten sam problem co ja... Czyli router na gwarancje.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-30, 12:29 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-01-30, 12:28 przez kobus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

qbba88, a pinguje Ci komputer adres routera? Próbowałeś poprzez Internet Explorer'a się dostać do panelu konfiguracyjnego?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi

qbba88 pisze:to co poradziliscie robilem juz wiele razy. Nic nie pomogło. Od czasu tego reseta nie jestem w stanie wejsc do konfiguracji.
Jeżeli robiłeś reset do ustawień fabrycznych i nie możesz się dostać do panelu konfiguracyjnego routera mimo tego, że masz kartę ustawioną na automatyczne pobieranie adresu poprzez DHCP, to może sugerować uszkodzenie modemu. Tak jak opisywał kobus.
Podaj jaki masz wyniki <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> po podłączeniu kompa do routera do gniazda LAN. Najlepiej aby kabel od dostawcy internetu był wtedy odłączony.
Możesz jeszcze spróbować ustawić adres ręcznie i sprawdzić czy wtedy da się dostać do strony konfiguracyjnej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
kobus

hmmm ja nie sadze zeby to byla wina modemu od dostawcy
po podlaczeniu bezposrednio przez modem po kablu do kompa internet jest
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kobus pisze:nie sadze zeby to byla wina modemu od dostawcy
Nie sądź tylko współpracuj i odpowiadaj na pytania bo bez tego Ci nie możemy w żaden sposób pomóc.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi

kobus pisze:nie sadze zeby to byla wina modemu od dostawcy
Nie mówimy o modemie tylko o Twoim routerze.

I jak z odpowiedzią na moje pytania? Jaki masz IPconfig?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

qbba88 w jaki sposób chcesz podzielić to łącze? Po kablu czy przez WiFi ?

Co do strony konfiguracyjnej routera to wchodź na nią przez IE bo mozilla czasem nie domaga w tej kwestii.

[ Dodano: 2009-01-30, 16:34 ]
Tak na marginesie jak robiłam u siebie podział sieci przy pomoca D-Link DI624 to po prostu podpiełam kabel, na kompach włączyłam wyszukiwanie sieci, połączyłam się z Dlinkiem i śmiegało. Jak dołączałam kabel to nic nie ustawiałam. Na początku próbowałam mądrze z kreatorem z płytki jednak po 2 minutach zrezygnowałam bo wywalał że kabla nie może znaleźć. Potem zabezpieczenie sieci według opisu Jo_gurta i śmiga jak ta lala.
ODPOWIEDZ