Co jest w tym EDGE Plusa

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marens
Guru bezprzewodowy

Co jest w tym EDGE Plusa

Post autor: marens »

Przez ostatnie dni porównywałem EDGE Plusa i Orange.
Muszę przyznać, że Plus ostatnio na Dolnym Śląsku się popsuł.

Plus EDGE 3-6kB/s, oczywiście w niektórych lokalizacjach 16-20kB/s
Ciężko było jechać samochodem i słuchać radia internetowego 48kbps, co chwile zrywało streaming.

Orange EDGE 5-15kB/s
Można było słuchać bezproblemowo radia jadąc samochodem. Co prawda raz na jakiś czas zrywało połączenie gdyż nie było zasięgu, a Plus miał.

Podsumowując Plus miał lepsze pokrycie zasięgiem, a gorsze transferem - Orange odwrotnie.
Przejeżdżałem przez parę lokalizacji, gdzie Plus GPRS a Orange EDGE 20kB/s :super:

Mam w C702 OpereMini i NaviExpert (PLAY)
Ostatnio mam problemy z pobraniem mapy w roamingu Plusa. (150kb) Albo trwa to bardzo wolno albo wyskakuje błąd w konfiguracji GPRS. Co ustępuje jak jestem w natywnym zasięgu Play. Opera mini też długo myśli, zanim pobierze jakąkolwiek stronę. Którą rwie podczas pobierania(skokowo). Jak mam słaby zasięg Plusa to już kompletnie kaplica.

Najgorsze jest to, że od roku moje subiektywne wrażenia z Plusa są coraz gorsze a Orange coraz lepsze. Muszę następnym razem przetestować Erą w podobnych lokalizacjach.

Play jest ok, ale co z tego jak ma zasięg tylko w dużych miastach.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Co jest w tym EDGE Plusa

Post autor: ja.michal »

marens, mam takie same odczucia co do sieci GSM Plusa.
Tylko, że ja to porównałem do Heyah, która chodzi na infrastrukturze Ery.
Jechałem Warszawa - Siedlce. iPlusa mam na abonament i chciałem na nim pracować, ale się nie dało. :dobani: Sam GPRS i przez 20km zrywało co 2km. Heyah (Era) miałem przez dalszą część podróży czyli koło 70-75km i zerwało tylko ram pod trakcją kolejową. Sygnał najgorzej -80dBm, tak normalnie -68dBm. Wszędzie EDGE był.
Pracowałem na laptopie z kartą Sierra 881 bez anteny zewnętrznej.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Porównanie EDGE u mnie na wsi: Plus około 10 KB/s, niestabilne bardzo, lubił zrywać połączenie przy EDGE. Orange. Transfer około 20 KB/s, stabilne. Na Chojnach w Łodzi Plus praktycznie w godzinach dziennych jest niedostępny. Albo ciągnie się z prędkością 2 KB/s albo w ogóle nie ma.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli Plus duża sieć, ale nie do końca dobrze działająca. :]
marens
Guru bezprzewodowy

Wydaje mi się, że przesadzili z udostępnianiem swojej sieci Playowi i innym.
Od roku jest coraz gorzej, wszyscy psioczą na Orange a jednak jest nieco inaczej. Oczywiście Orange też ma swoje wady, tak aby nie była to opinia subiektywna.

Play działa nienajgorzej ale na własnej infrastrukturze.
To jest denerwujące jak jedziesz samochodem masz włączony GPS (NaviExpert) a tu nagle błąd połączenia GPRS. Jesteś w zasięgu P4 i nie ma problemu. *500 nie odpowiada na infrastrukture Plusa. Wszystko na to wskazuje że Play postawi GSM 900 w ciągu 1,5roku więc nie będę się musiał od nich "wyprowadzać".
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens pisze:Wydaje mi się, że przesadzili z udostępnianiem swojej sieci Playowi i innym.
marens, to jest minimalny odsetek. Wszystkich (u Orange, Ery i Plusa) wirtualnych aktywacji w całej Polsce jest tylko kilkaset tysięcy.
Play i tak ma klientów głównie w dużych miastach z czego większość to Play Online z tego co mi wiadomo.

To Plusowi niedomaga infrastruktura.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Niestety ja też tak dla zabawy wymusiłem EDGE na swoim modemie. Jakiś czas temu działał doskonale. Teraz ma jakieś lagi, przestoje. Stronki czasem wczytują się z pewnym opóźnieniem. Na dodatek co jakiś czas modem się przelogowuje. Ogólnie Plus się stacza nieco :(
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli jakoś obraz jest.
Wrocław Łódź Białystok Warszawa

Może nieco subiektywny, ale z dość odległych części Polski.
marens
Guru bezprzewodowy

Dokładnie widać, bo ok roku jest stopniowo coraz gorzej. Tak aby nie było że się uwziąłem na Plusa

Obrazek
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

@marens.. Masz prawie łącze symetryczne ;) Ale są miejsca w których Play chodzi cały czas dobrze, np. takie 10 tysięczne Olesno w woj. Opolskim. Prędkości poniżej 800 kb/s nie są spotykane wcale. Mają tam też 3G z Orange (i tu jest pewien paradoks że w małym mieście mają 3G z tych sieci, a ja w moim L-c nie mam..)
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

U mnie EDGE na speedtest.pl dochodzi do max 210kb/s. i jeszte zależy czy fala dojdzie bo z edge jest słaby zasięg u mnie bo BTS gprsa ma mocny sygnał .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
ODPOWIEDZ