Konfiguracja wtyczki Shelve?
Moderator: Moderatorzy
- Tomi 25
- Stały użytkownik forum
Konfiguracja wtyczki Shelve?
Witam.Zainstalowałem sobie w firefoxie wtyczkę Shelve która ma ponoć za zadanie zapamiętywać / zapisywać elementy na dysku jeśli dobrze zrozumiałem przez co strony wczytują się szybciej.Można też ją skonfigurować lecz nie mam pojęcia jak.Może ktoś kto używa tą wtyczkę już ją konfigurował.Z góry dziękuje za wszelkie info.
[ Dodano: 2009-01-30, 10:11 ]
Nikt z użytkowników nie używał lub nie używa tej wtyczki?
[ Dodano: 2009-01-30, 10:11 ]
Nikt z użytkowników nie używał lub nie używa tej wtyczki?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja wtyczki Shelve?
Uzywam tej wtyczki, ale albo coś źle skonfigurowałem, albo ona ma za zadanie wyłacznie zapisywanie elementów strony, bo nic się z dysku nie wczytuje. Po uprzednim ustawieniu w opcjach domeny internetowej i naciśnięciu F9 zapisuja mi się na dysku elementy z tej strony. Nic więcej. Przydaje mi się tylko czasami, kiedy chcę np. szybko pościągać grafiki z jakiejś strony.
Jeśli chcesz żeby elementy stron wczytywały się z dysku, ustaw większą przestrzeń dyskową dla pamięci podręcznej w opcjach Firefoxa i zainstaluj wtyczkę Session Manager. Dzięki niej FF nie będzie tak ochoczo kasował pamięci cache, np. po killnięciu jego procesu.
Jeśli chcesz żeby elementy stron wczytywały się z dysku, ustaw większą przestrzeń dyskową dla pamięci podręcznej w opcjach Firefoxa i zainstaluj wtyczkę Session Manager. Dzięki niej FF nie będzie tak ochoczo kasował pamięci cache, np. po killnięciu jego procesu.
- Tomi 25
- Stały użytkownik forum
Dzięki Blido 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To wszystko działa, ale jak w FF wybierze się z menu Plik -> Pracuj w trybie offline
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Slogger, Shelve - te dodatki nie mają wpływu na wykorzystanie pamięci cache w Firefox!
Odczyt zasobów z cache następuje nie tylko w trybie oflline ale muszą na to pozwalać pobrane razem z danym zasobem nagłówki http które Firefox oczywiście analizuje. Reguły którymi kieruje się przeglądarka są opisane w standardzie HTTP 1.1.
Temat cache w FF co jakiś czas powraca na forum
>Pamięć cache w firefox a szybkość działania<
Odczyt zasobów z cache następuje nie tylko w trybie oflline ale muszą na to pozwalać pobrane razem z danym zasobem nagłówki http które Firefox oczywiście analizuje. Reguły którymi kieruje się przeglądarka są opisane w standardzie HTTP 1.1.
Temat cache w FF co jakiś czas powraca na forum

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Myślę, że trzeba to do FAQ dodać.KrissTofferr pisze:Temat cache w FF co jakiś czas powraca na forum
EDIT:
Dodałem tu: > Optymalizacja - czyli jak przyspieszyć szybkość naszego łącza oraz jak zminimalizować ilość pobieranych danych <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Tomi 25
- Stały użytkownik forum
Dziękuję wszystkim za wyjaśnienie