Konfiguracja wtyczki Shelve?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

Konfiguracja wtyczki Shelve?

Post autor: Tomi 25 »

Witam.Zainstalowałem sobie w firefoxie wtyczkę Shelve która ma ponoć za zadanie zapamiętywać / zapisywać elementy na dysku jeśli dobrze zrozumiałem przez co strony wczytują się szybciej.Można też ją skonfigurować lecz nie mam pojęcia jak.Może ktoś kto używa tą wtyczkę już ją konfigurował.Z góry dziękuje za wszelkie info.

[ Dodano: 2009-01-30, 10:11 ]
Nikt z użytkowników nie używał lub nie używa tej wtyczki?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja wtyczki Shelve?

Post autor: Blido »

Uzywam tej wtyczki, ale albo coś źle skonfigurowałem, albo ona ma za zadanie wyłacznie zapisywanie elementów strony, bo nic się z dysku nie wczytuje. Po uprzednim ustawieniu w opcjach domeny internetowej i naciśnięciu F9 zapisuja mi się na dysku elementy z tej strony. Nic więcej. Przydaje mi się tylko czasami, kiedy chcę np. szybko pościągać grafiki z jakiejś strony.
Jeśli chcesz żeby elementy stron wczytywały się z dysku, ustaw większą przestrzeń dyskową dla pamięci podręcznej w opcjach Firefoxa i zainstaluj wtyczkę Session Manager. Dzięki niej FF nie będzie tak ochoczo kasował pamięci cache, np. po killnięciu jego procesu.
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

Dzięki Blido :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

To wszystko działa, ale jak w FF wybierze się z menu Plik -> Pracuj w trybie offline
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Slogger, Shelve - te dodatki nie mają wpływu na wykorzystanie pamięci cache w Firefox!

Odczyt zasobów z cache następuje nie tylko w trybie oflline ale muszą na to pozwalać pobrane razem z danym zasobem nagłówki http które Firefox oczywiście analizuje. Reguły którymi kieruje się przeglądarka są opisane w standardzie HTTP 1.1.

Temat cache w FF co jakiś czas powraca na forum ;) >Pamięć cache w firefox a szybkość działania<
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

KrissTofferr pisze:Temat cache w FF co jakiś czas powraca na forum
Myślę, że trzeba to do FAQ dodać.

EDIT:
Dodałem tu: > Optymalizacja - czyli jak przyspieszyć szybkość naszego łącza oraz jak zminimalizować ilość pobieranych danych <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

Dziękuję wszystkim za wyjaśnienie
ODPOWIEDZ