problem z konfiguracja modemu huawei e870

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
witek33
Początkujący użytkownik forum

problem z konfiguracja modemu huawei e870

Post autor: witek33 »

Wiam wszystkich mam wielki problem konfiguracja modemu e870 od razu mowie posiadam viste 32 bity.Wiec tak:
modem mam z ery bez sim locka chcialem zeby chodzil w sieci plus.zainstalowalem sterowniki i aplikacje z plusa modem mi wykrywa i w menadżerze urządzeń w modemach wszystko mi wykrywa lecz gda wlaczam aplikacje nie wykrywa mi sieci.poczytalem troche tak tu juz pisaliscie wszystko odinstalowalem i zainstalowalem program najpierw mobil connect tez nie dziala a potem program mobile prtner nie dziala nie wykrywa sieci!!!!myslalem ze jest to zwiazane z tymz e mmodem mam z ery a chce zeby dzilalo na plusa wiec kupilem starter ery ale wszystko to samo wyswietla mi kod ktory znaczy ze nie ma albo nie wykrywa karty sim!! prosze o pomoc

P.s blagam piszcie zrozumiale jak dla laika bo kompletnie nie znam sie na kompach!!:) pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: problem z konfiguracja modemu huawei e870

Post autor: Jaco »

witek33 pisze:lecz gda wlaczam aplikacje nie wykrywa mi sieci
A PIN podany?
witek33

oczywiscie prosi o pin podaje go ale nie wykrywa sieci!!!!! blagam pomozcie!!
Awatar użytkownika
Jaco

A próbowałeś łączyć sie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> zamiast aplikacji?

[ Dodano: 2009-02-02, 18:52 ]
witek33 pisze:ale nie wykrywa sieci!
Może jednak jest blokada simlock .
witek33

no tez tak myslalem dlatego kupilem starter ery i ten sam problem
a jesli chodzi o ten dual up to kompletnie nie wiem jak to zrobic jesli ktos potrafi to prosze niech mi krok po kroku wyjasni jak to zrobic.
Awatar użytkownika
Jaco

witek33 pisze:a jesli chodzi o ten dual up to kompletnie nie wiem jak to zrobic jesli ktos potrafi to prosze niech mi krok po kroku wyjasni jak to zrobic.
Przecież podałem ci instrukcję. Poczytaj.
witek33 pisze:dlatego kupilem starter ery i ten sam problem
Czy nie zmieniałeś w nim oprogramowania? Tym co opisujesz wygląda na uszkodzenie modemu.
witek33

tak tam jest wszystko super pokazane ale nie dla visty a w viscie inaczej to wyglada i nie moge sobie poradzic!!nie ma np czegos takiego jak kreator nowego polaczenia!!
Awatar użytkownika
Jaco

witek33 pisze:nie ma np czegos takiego jak kreator nowego polaczenia!!
Jest .

Tu z Windows 7 :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
witek33

zrobilem i nadal nic nie chce dzialas!!!!!!caly czas swieci sie mrugajaca zielona lampka a w trakcie laczenia zaczela sie swiecic niebieska wiec cos tam sie dzieje ale nie chce sie polaczyc!!
Awatar użytkownika
Jaco

Moim zdaniem strasznie namieszałeś w systemie instalując oprogramowania od karty. Teraz należało by się to wszystko usunąć i pozostawić jedną z której chcesz korzystać.
witek33

no tez mi sie tak wydaje.tylko ze nie wystarczy wejsc i odionstalowac programy i zainstalowac jeden?? co jeszcze zrobic zeby wszystko usunac??
Awatar użytkownika
Jaco

witek33 pisze:co jeszcze zrobic zeby wszystko usunac??
Przywróć system do dnia /godziny kiedy pierwszy raz instalowałeś modem.
witek33

no mysle ze to by podzialalo tylko nie wiem jak sie przywraca system:??? jjak to sie robi?????

[ Dodano: 2009-02-02, 22:15 ]
znalazlem jak sie przywraca system ale duzo rzeczy instalowalem w sobote ok poluidnia a system pokazuje ze moze sie maxymalnie cofnac do soboty ale godziny 18 i co teraz??????????
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

witek33 jak możesz to skorzystaj z innego komputera i zobacz czy nie będzie problemu z połączeniem.
Komputer stacjonarny czy laptop? I czy jak włożysz spowrotem karte z Ery to wszytsko działa czy też nie?
Awatar użytkownika
Jaco

Zainstaluj sobie program Revo Uninstaller i nim pousuwaj wszystko co związane z modemem. Ukryte foldery też usuń.
witek33

mam laptowa.problem w tym ze nie dziala ani na erze ani w plusie nie wazne jakich uzywam programow i jakies karty sim nie wykrywa mi sim podlaczylem do innego laptopa i ten sam problem!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Jaco

Skoro tak to modem albo jest uszkodzony albo Ty coś źle konfigurujesz.

Przykładowo jeśli kupiłeś modem w Erze i jest prawidłowo zainstalowany to weź kartę Ery i wyłącz PIN na jakimś telefonie. Następnie włóż do modemu i poczekaj aż się zaloguje do sieci. Następnie wejdź w menadżer urządzeń i we właściwościach tego modemu zrób kwerendę (diagnostykę). Jeśli ona będzie OK . To zrób <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> i spróbuj się połączyć.

[ Dodano: 2009-02-02, 23:58 ]
Testowałem ten modem i nie było z nim żadnych problemów czy to z aplikacją Ery czy samym połączeniem dial-up.
witek33

no tak tylko nie chce sie zalogowac do sieci o w tym problem!!!a jak robie to sprawdzenie to pozazuje ze wszystko jest ok!!
Awatar użytkownika
Jaco

Jeśli to starter Ery to może spróbuj wysłać jednego sms i wówczas może karta zacznie działać.
tadgra

Post autor: tadgra »

Ja mam inny problem z Huawei E870. W mieście na sieci UMTS modem pracuje dobrze, nie zrywa połączeń a jeżeli już to rzadko. Natomiast jak pojadę na wieś to jest tragedia. Maszt z Orange widać z domu (ok, 1km), sygnał max, a za chwilę 0. Tam tylko funkcjonuje GPRS 900MHz i nie da się pracować na tym modemie. W tym samym czasie karta SIM przełożona do starej Nokii 6230i powoduje nawiązanie bardzo stabilnego połączenia i jak na mozliwości tej sieci dobry transfer. Po ponownym przełożeniu karty do modemu ponowna kicha. Modem był już 3 razy w serwisie z opisem, że nie pracuje na częstotliwości 900 i za każdym razem stwierdzano, że jest dobry. Co ciekawe, w mieście przy ustawieniu w Mobile Partner rodzaju sieci "tylko GPRS" modem pracuje poprawnie, no ale tu jest GPRS 1800. Ręce mi już opadły. Reinstalację modemu , sterowników , Mobile Partnera robiłem kilkakrotnie i nic to nie daje. Czy komuś chodzi ten model na jakiejś wsi na GPRS 900. Mojemu sasiadowi na wichurze modem przez USB w Orange chodzi dobrze tak jak i ta moja stara Nokia a niby wypasiony modem przez ExpressCard nie daje rady. A jeszcze jedno, Komputer to HP Pavilion dv7 z wistą 32b i połączenia dial-up tez są zrywane, po prostu modem gubi sygnał.
ODPOWIEDZ