NEC e616v w PLAY - konfiguracja MMS/SMS
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
NEC e616v w PLAY - konfiguracja MMS/SMS
Witam!
Mam problem z w/w.
Wszystko chodzi - dzwoni, vidoe widać, tylko te sms i mms.
W simplus smsy chodzą. W Play nawet smsy nie. Oczywiście takiego wynalazku nie ma w autokonfiguracji telefonu.
Proszę o pomoc.
Mam problem z w/w.
Wszystko chodzi - dzwoni, vidoe widać, tylko te sms i mms.
W simplus smsy chodzą. W Play nawet smsy nie. Oczywiście takiego wynalazku nie ma w autokonfiguracji telefonu.
Proszę o pomoc.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: NEC e616v w PLAY - konfiguracja MMS/SMS
Zostaje ci to ręcznie wpisać. Tu masz co należy wpisać : mms = http://web.playmobile.pl/pl/uslugi/mms/index.html sms= http://web.playmobile.pl/pl/uslugi/sms/index.htmlpgoral pisze:Proszę o pomoc.
-
Wpisałem tak jak tu pisze. Ale i tak nie wysyła.
W tym NEC to mogę ustawić nazwę jednego z 3 APN do wyboru. Więc ustawiam ją na podany mms, adres na mms.pl.
Pozostałe dane za wyjątkiem numeru portu też. Nie wychodzą ani jak brak numeru portu, ani jak ustawie 10.10.25.5:8080
Nic to nie daje. Od razu po próbie wysłania pisze, że nie jest to możliwe.
Jest jeszcze gorszy problem tel. nie wysyła ani nie odbiera sms. SMSC ustawiony prawidłowo. Okresy ważności próbowałem i tydzień i maksymalny.
Wysyła, wysyła i pisze, że nie udało się wysłać.
Rozmowy działają. Do 3G się loguje. Videorozmowy również działają.
[ Dodano: 2009-02-02, 23:32 ]
Acha - ogólnie smsy np. w simplusie działają - w obie strony.
Działa mi też (i w simplusie i w Play) internet. Przy czym w Play duuuuużo szybciej - ale to pewnie przez to, że tu nie ma UMTS plusa.
W tym NEC to mogę ustawić nazwę jednego z 3 APN do wyboru. Więc ustawiam ją na podany mms, adres na mms.pl.
Pozostałe dane za wyjątkiem numeru portu też. Nie wychodzą ani jak brak numeru portu, ani jak ustawie 10.10.25.5:8080
Nic to nie daje. Od razu po próbie wysłania pisze, że nie jest to możliwe.
Jest jeszcze gorszy problem tel. nie wysyła ani nie odbiera sms. SMSC ustawiony prawidłowo. Okresy ważności próbowałem i tydzień i maksymalny.
Wysyła, wysyła i pisze, że nie udało się wysłać.
Rozmowy działają. Do 3G się loguje. Videorozmowy również działają.
[ Dodano: 2009-02-02, 23:32 ]
Acha - ogólnie smsy np. w simplusie działają - w obie strony.
Działa mi też (i w simplusie i w Play) internet. Przy czym w Play duuuuużo szybciej - ale to pewnie przez to, że tu nie ma UMTS plusa.
- Jaco
A usługa mms aktywna na koncie karty?
-
Usługa aktywna - z poprzedniego telefonu wychodziły.
Kolega z elektrody poradził mi bym nacisnął cancel w czasie gdy telefon próbuje wysłać sms. Nie wiem co za cudo - ale od tego czasu smsy wychodzą, mmsy wychodzą, tylko jeszcze nie wiem czy przychodzą
Kolega z elektrody poradził mi bym nacisnął cancel w czasie gdy telefon próbuje wysłać sms. Nie wiem co za cudo - ale od tego czasu smsy wychodzą, mmsy wychodzą, tylko jeszcze nie wiem czy przychodzą

- Jaco
Rzeczywiście dziwne to wszystko. Miałem kiedyś do konfiguracji Samsunga D 800. wszystko trzeba było ręcznie wpisywać ale udało się.pgoral pisze:Kolega z elektrody poradził mi bym nacisnął cancel w czasie gdy telefon próbuje wysłać sms. Nie wiem co za cudo - ale od tego czasu smsy wychodzą, mmsy wychodzą, tylko jeszcze nie wiem czy przychodzą
-
Niby działa ale nie dochodzą do mnie mmsy.
Mam ustawione APN1 i APN2 na mms.pl a APN3 na internet.
Jest teraz problem taki, że jak ustawię domyślny APN jako 1 czy 2 to działa wysyłanie MMSów ale nie działa internet. Jak ustawie APN jako 3 to jest odwrotnie.
Mam wrażenie, że przy APN dla MMS powinienem oprócz właściwego adresu mms.pl (dla Play) ustawić mu jakąś konkretną nazwę. Tak by po nazwie znalazł, że ma jego używać do MMS a nie domyślnego. Jako że to telefon z 3-ki to mogli coś udziwnić i może musi się nazywać np. mmsthree albo coś takiego. Może ktoś wie jakie są domyślne ustawienia tych nazw APN - bo ja stare pokasowałem i nie pamiętam już dokładnie jak to było.
Mam ustawione APN1 i APN2 na mms.pl a APN3 na internet.
Jest teraz problem taki, że jak ustawię domyślny APN jako 1 czy 2 to działa wysyłanie MMSów ale nie działa internet. Jak ustawie APN jako 3 to jest odwrotnie.
Mam wrażenie, że przy APN dla MMS powinienem oprócz właściwego adresu mms.pl (dla Play) ustawić mu jakąś konkretną nazwę. Tak by po nazwie znalazł, że ma jego używać do MMS a nie domyślnego. Jako że to telefon z 3-ki to mogli coś udziwnić i może musi się nazywać np. mmsthree albo coś takiego. Może ktoś wie jakie są domyślne ustawienia tych nazw APN - bo ja stare pokasowałem i nie pamiętam już dokładnie jak to było.
- Jaco
Usuń wszystkie i ustaw jeszcze raz wszystko po kolei. Powinno się udaćpgoral pisze:Może ktoś wie jakie są domyślne ustawienia tych nazw APN - bo ja stare pokasowałem i nie pamiętam już dokładnie jak to było.

-
Ale jak usunę nazwy i wpiszę te same co sobie wymyśliłem teraz to nic się nie zmieni przecież. Domyślam się, że on się spodziewa wysyłać mmsy przez jakiś konkretny APN o konkretnej nazwie - ale nie wiem jaka to ma być.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A masz zaznaczone coś takiego w opcjach odbierania MMS jak Zezwól na raporty, czy coś w tym stylu? U mnie jak nie zezwoliłem na wysyłanie raportów doręczeń MMS, to nie dochodziły do mnie, ale wysyłać mogłem.pgoral pisze:Niby działa ale nie dochodzą do mnie mmsy.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Mam ustawione zezwól na raporty. Szczerze mówiąc myślałem, że to chodzi o raporty, że MMS ode mnie do kogoś doszedł. W każdym razie oba ustawienia tej opcji sprawdzone.
Reasumując stan obecny - mogę rozmawiać głos i video, odbierać rozmowy, wysyłać SMSy, wysyłać MMSy ALBO używać internetu - w zależności co ustawię w konfiguracji.
Nie mogę odbierać MMSów.
Chcę poradzić z tym nieodbieraniem MMSów i by w w/w tekście zamiast ALBO było I. Wiem, że tak można, ale nie wiem jak.
Reasumując stan obecny - mogę rozmawiać głos i video, odbierać rozmowy, wysyłać SMSy, wysyłać MMSy ALBO używać internetu - w zależności co ustawię w konfiguracji.
Nie mogę odbierać MMSów.
Chcę poradzić z tym nieodbieraniem MMSów i by w w/w tekście zamiast ALBO było I. Wiem, że tak można, ale nie wiem jak.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
pgoral, Edytujesz APN2 dla MMS i w obydwa pola "Nazwa dostępu" i "Adres APN" wpisujesz identyczne nazwy czyli na pewno to co uważamy za "Adres APN". U mnie po zresetowaniu ustawień obydwa pola w APN2 są puste!
Zobacz też temat > Nec 313 i UMTS < Takie same, jak tam podane, ustawienia dostałem od sprzedawcy e616V. Obecnie jadę na bonusie w PlayOnline więc nie sprawdzę wysyłania MMS ale w tym wszystkim logiczne będzie to że dopóki używasz internetu to nie wyślesz ani nie ściągniesz zawartości MMSów.
W Play jest też internetowa bramka SMS/MMS
[ Dodano: 2009-02-04, 00:27 ]
Na forum unique.org.pl/index.php?showtopic=2776 jeden z użytkowników podaje konfigurację dla e228, i używa APN1 dla MMS(up) a APN2 dla MMS(down) i GPRS (up/down). Jak Ci się jeszcze nie znudziło to spróbuj
Zobacz też temat > Nec 313 i UMTS < Takie same, jak tam podane, ustawienia dostałem od sprzedawcy e616V. Obecnie jadę na bonusie w PlayOnline więc nie sprawdzę wysyłania MMS ale w tym wszystkim logiczne będzie to że dopóki używasz internetu to nie wyślesz ani nie ściągniesz zawartości MMSów.
W Play jest też internetowa bramka SMS/MMS
[ Dodano: 2009-02-04, 00:27 ]
Na forum unique.org.pl/index.php?showtopic=2776 jeden z użytkowników podaje konfigurację dla e228, i używa APN1 dla MMS(up) a APN2 dla MMS(down) i GPRS (up/down). Jak Ci się jeszcze nie znudziło to spróbuj

-