[NEWS] iPlus najlepszy?

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

[NEWS] iPlus najlepszy?

Post autor: Jo_gurt »

Operator sieci Plus zyskał najlepszą ocenę wśród operatorów mobilnego Internetu w raporcie przygotowanym przez Audytel SA - firmę doradczą specjalizującą się w audycie teleinformatycznym.
źródło: laptopy.info.pl
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: [NEWS] iPlus najlepszy?

Post autor: YaHooo »

Oho, czyli wygląda na to, że robił to ktoś kto się na tym zna, a nie (z całym szacunkiem dla redaktorów) jakiś szary redaktor z gazety :)

Ale ja jako użytkownik takiej sieci powiedziałbym, że takie testy to jeszcze za mało. Bo wszystko się potrafi zmienić w ciągu dnia i to kilka razy następują takie zmiany. W sumie napisali:
konferencji Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji. Ranking operatorów został opracowany na podstawie ponad 2,5 tys. pomiarów dokonanych w 107 lokalizacjach w 22 polskich miastach.
Więc to już daje jakiś obraz sytuacji. Choćby ze względy na średnie prędkości przesyłu danych:
średnia prędkość pobierania danych - wyniosła ona 822 kbit/s (przy średniej łącznie dla wszystkich operatorów 700 kbit/s);
Które nie są bajecznie wysokie i nie ma tam 7mb/s, czy nawet 3.6mb/s.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Wyniki były by dużo niższe jakby rozszerzyć badania poza miasta.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jo_gurt pisze:Wyniki były by dużo niższe jakby rozszerzyć badania poza miasta.
I powinni rozszerzyć skoro to test mobilnego internetu. :cfaniak:
Tak to testowali HotSpot na 2.1GHz na sporym obszarze. :cfaniak:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Wyniki były by dużo niższe jakby rozszerzyć badania poza miasta.
Szczególnie w Plusie ;) Przecież w podziale na miasta to Plus wygrał w średnich oraz dużych miejscowościach. W małych nie napisali. Ale z doświadczenia wiem, że Plus w tych małych mieścinach to ma najczęściej GPRS.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Ale z doświadczenia wiem, że Plus w tych małych mieścinach to ma najczęściej GPRS.
Podobnie doświadczenia mam. :]
Jeszcze, żeby na głównych trasach było lepiej, ale niestety głównie GPRS.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Jeszcze, żeby na głównych trasach było lepiej, ale niestety głównie GPRS.
To moim zdaniem są tylko marzenia. Bo teraz jest chyba jakiś zastój w Plusie. Nic nie robią. Przedtem jakieś 3g gdzieś dołożyli, a teraz nic.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja wlasnie laze po parku i jestem pod BTSem Plusa tym co go jeszcze nie odpalili. Wymusilem 3G i recznie wybralem Plusa i zasieg ledwo i non stop zkacze UMTS-HSDPA. Cos chyba Plus na laurach spocza.
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: temp333 »

Z moich doswiadczen wynika, ze Plus ma kiepska infrastrukture 3G. Zdecydowanie nieobiektywny test - wg. mnie Orange dzisiaj jest liderem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

temp333 pisze:Z moich doswiadczen wynika, ze Plus ma kiepska infrastrukture 3G.
Z moich ogólnie też.
Tylko podczas jazdy po Warszawie miałem koło 2Mb/s down i 1,5Mb/s up.
Ale to w ruchu i często BTS zmieniało.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

temp333 pisze:Z moich doswiadczen wynika, ze Plus ma kiepska infrastrukture 3G. Zdecydowanie nieobiektywny test - wg. mnie Orange dzisiaj jest liderem.
EDGE Orange ostatnio bardzo podskoczyło.
Plus ma dziury GPRS i nic się nie zapowiada na załatanie ich w niektórych miejscach.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Plus ma dziury GPRS i nic się nie zapowiada na załatanie ich w niektórych miejscach.
No niestety. Czasem się zdarza, że stacje 2g w centrum(!) większych miast (np. u mnie w Białymstoku) mają samo GPRS. Jak się jeszcze kilka miesięcy temu przełączyłem na 2g to miałem samo GPRS...
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

marens pisze:EDGE Orange ostatnio bardzo podskoczyło.
Prawda, nie schodzi u mnie nigdy poniżej 100kb/s, ostatnio to prawie cały czas na max EDGE...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Czasem się zdarza, że stacje 2g w centrum(!) większych miast (np. u mnie w Białymstoku) mają samo GPRS.
Przyjęli zasadę "tam gdzie 3G to tylko GPRS z 2G".
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Przyjęli zasadę "tam gdzie 3G to tylko GPRS z 2G".
U mnie w Białymstoku było tak: do pewnego czasu do każdego BTS'a na 900MHz, dostawiali UMTS oraz jak nie było to dokładali EDGE. Od jakiegoś czasu się wszystko zatrzymało :(
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Jo_gurt pisze:Operator sieci Plus zyskał najlepszą ocenę wśród operatorów mobilnego Internetu
Jak zawsze Polkomtel dał w łapę :rotfl:

Chociaż jak już jest 3G,to nie ma źle najczęściej...tylko boli to 3.6 i brak HSUPA na większości stacji :(

Ostatni kwartał z iPlusem,nie mam co robić z limitem,więc testuję ;)
Obrazek

[ Dodano: 2009-02-07, 21:00 ]
YaHooo pisze:Czasem się zdarza, że stacje 2g w centrum(!) większych miast (np. u mnie w Białymstoku) mają samo GPRS.
w Bielsku też tak bywa.
Ba ! W jednej z willowych dzielnic miasta wiszą naprzeciwko siebie dwie stacje - Plus na kościele,a na szkole po drugiej stronie ulicy Orange.

Orange oferuje GSM900/1800/HSDPA z HSUPA,a Plus...GPRS na 900 MHz :rotfl:
Widocznie dla Plusa to już <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> :rotfl:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Dla mnie takie testy są śmieszne. Nie można tak po prostu ocenić jakości usługi ISP o ogólnokrajowym zasięgu. Teraz pewnie jakiś newbie przeczyta ten test i zakupi iPlusa, który w jego miejscowości ma tylko GPRS, mimo że inny operator może mieć HSPA :hyhy: .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:w Bielsku też tak bywa.
Zatem widać, że taki test nic nie mówi jeszcze. Co słusznie Blido zauważył :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ktos z forum w ramach sportu powinien objechac kraj i testowac w roznych lokalizacjach siec. Dodatkowo dorzucac dane geograficzne testowanego miejsca. A Plusowi chyba klienci uciekaja i dlatego taki test. Jakby mial klientow to dalej postepowala by modernizacja sieci a tu kiszka. GPRS w miescie nadal. A tego BTSa kolo mnie nie odpalaja pewnie w zwiazku na koszta. Przeciez kazdy BTS z okreslonym pasmem to oplata abonamentowa dla UKE. 1,5mln zl rocznie za pasmo 3G o szerokosci 5kHz. Kasa nie mala.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Przeciez kazdy BTS z okreslonym pasmem to oplata abonamentowa dla UKE.
:roll:
Jesteś w stanie podać podstawę prawną ?

Dotychczas płaciło się za rezerwację na pasmo ogólnopolskie raz,po przetargu,i nic poza tym.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Przeciez kazdy BTS z okreslonym pasmem to oplata abonamentowa dla UKE. 1,5mln zl
Na pewno nie od sztuki, przcież nie opłacało by sie tego nigdzie stawiać nawet w wawie... nie mówiąc juz o mojej 15k mieścinie, właściwie to nie wiem po co tam go postawili :rotfl:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Ja się akurat z tym testem zgodzę, jeśli chodzi o technologię EDGE I UMTS, z GPRS-u korzystam rzadko i w jednej lokalizacji, gdzie Orange ma EDGE choć lepiej sprawuje się tam GPRS Plusa.. W moim mieście UMTS z Plusa w godzinach rannych popołudniowych i wieczornych osiąga prawie max. Co to EDGE to nie mogę nic zarzucić, tu wypada najlepiej z całej trójcy, choć wieczorem lekko się zatyka sieć i prędkość spada do około 150 kb/s. W przypadku mojego miasta Plus wygrywa a Orange i Era daleeko za nim. Generalnie w skali miast po których jeżdżę to z technologii 2 oraz 2,5 G wygrywa Plus.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Plusowi chyba klienci uciekaja i dlatego taki test. Jakby mial klientow to dalej postepowala by modernizacja sieci a tu kiszka.
Niestety chyba masz rację. Pewnie temu u mnie też się wszystko wstrzymało :(
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

lubczyk pisze:W moim mieście UMTS z Plusa w godzinach rannych popołudniowych i wieczornych osiąga prawie max.
To tylko UMTS.
Spróbuj HSDPA ;) - testowałem w Lublińcu,na parkingu pod Kauflandem,czyli bezpośrednio pod nodeB.
Żenada - 500-1200 kbps,niestabilny transfer,i to poza szczytem.
I jeszcze dochodzi "super" zasięg tej stacji...nodek o tak niewielkim zasięgu powinien oferować coś wiecej.

[ Dodano: 2009-02-08, 21:40 ]
Wybrałem się dzisiaj do Przemyśla.
I widać było,że Plus dużo inwestuje na Podkarpaciu.
3G w Ropczycach,w Rzeszowie wzdłuż przebiegu "czwórki" (do niedawna nie było tak dobrze - 3G tylko w centrum) aż parę solidnych km za Krasne - praktycznie pokrywa sie z zasięgiem z Łańcuta.

W Łańcucie,Jarosławiu też silny zasięg 3G,podobnie w Przemyślu.
Natomiast w samych Bieszczadach (DK28 na odcinku od Przemyśla do Sanoka) wszystkie stacje zostały upgradowane (więc prawdopodobnie wymienione wszystkie bebechy) do EDGE !
Jedyny ślad GPRS znalazłem na krótko zaraz przed Sanokiem,we wiosce Wujskie (CI: Lesko,ale w Lesku jest też EDGE).

Dalej na zachód drogą 28 - zdarzają się pojedyńcze obszary z GPRS,ale wyraźnie dominuje EDGE (jeszcze na jesieni 2008 dominował GPRS).

W Krośnie 3G,ale miasto wita najpierw (dobrze działającym !) EDGE-m.
Człowiek się zatrzymał na Maku coś przekąsić,wyciąga laptopa licząc na 3G (dokoła wysokie bloki,krzyze i kominy,a stacji 3G Plusa brak),a to jedna kreska,zanikająca...
Kawałek dalej już mamy mocne 3G z HSDPA,aż po zachodnie rogatki miasta.

Jedziemy dalej: Jasło - potęga 3G - zasięg zaczyna się na wioskach grubych kilka km przed miastem,a kończy podobnie.
Fakt,to zasługa ukształtowania terenu,ale do niedawna w ogóle nie można było złapać UMTS-u wzdłuż DK28 w tym mieście...

Opuszczamy województwo podkarpackie - w Bieczu na pięknej funkiel nówce obwodnicy wita nas stary dobry znajomy o prędkości 45 kbps.
Sporadyczne przebłyski EDGE.

3G w Gorlicach dość ładnie pokrywa trasę na Nowy Sącz,w którym to mieście (dawnym wojewódzkim przecież !) 3G Plusa brak.

Dalej także niezbyt różowo - w Limanowej 3G Ery i Oragne.
Plus oferuje w tym powiatowym mieście tylko "podkreślony podwójnie maszcik" na wyświetlaczu Nokii.
Dalej na zachód rządzi maszcik - aż do Mszany Dolnej - EDGE aż do Skomielnej i krzyżówki z "zakopianką".

Jordanów - GPRS aż do mniej wiecej połowy dystansu do Makowa.
Maków,Sucha - EDGE.
Pierwsza połowa drogi do Wadowic - GPRS.
Druga,i same Wadowice (3G Ery i Orange) - EDGE.
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

To żeś się rozpisał ;] Fakt faktem.. zasięg jest straszny.. generalnie mi UMTS do przeglądania stron wystarczy a ten z Plusa jest stabilny ;] więc nie przeszkadza mi to że w HSDPA jest 500 albo 1200 kbps. Kurcze.. ty tak często w L-c @Patryk_ jesteś ? :P
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Plus najlepszy. Dobre sobie. Niech przyjada u mnie na wioskę zabitą dechami i tam zobaczą jak w godzinach popołudniowych plus smiga o ile działa z zawrotną prędkością 0,5 KB/s. Od paru lat nic się nie zmieniło. A miasteczko obok bardzo się rozwija ale po grzyba postawić następny nadajnik. Niech sie wsiury cieszą z tego co mają.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

lubczyk pisze:ty tak często w L-c @Patryk_ jesteś ?
Niegdyś mieszkałem w tym mieście :)
A bywam prywatnie czasami raz na miesiąc,czasami rzadziej...o wiele częściej przejazdem ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Plus najlepszy. Dobre sobie
Wczoraj miałem okazję potestować jak się zachowuje Plus za Białymstokiem. Kilka km za miastem kończy się UMTS. A dalej tylko GPRS :( Jechałem 50km od miasta i nie trafiłem na kolejne EDGE, nie mówiąc już o 3g.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk_ pisze:Jesteś w stanie podać podstawę prawną ?
Tak. :)

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 8 lutego 2005 r. w sprawie rocznych opłat za prawo do dysponowania częstotliwością

I najnowsza nowela
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 12 listopada 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rocznych opłat za prawo do dysponowania częstotliwością
Patryk_ pisze:Dotychczas płaciło się za rezerwację na pasmo ogólnopolskie raz,po przetargu,i nic poza tym.
No i nie. Jest abonament za każdy rok. Opłata za wygrane pasmo swoją drogą jest.

I ja pisałem tylko o 3G i 2100MHz o paśmie określonej szerokości. Dochodzą jeszcze radiolinie i spora liczba innych opłat.
Na pewno są jakieś przepisy odnośnie działanie poszczególnionych stacji.
krystianb pisze:Na pewno nie od sztuki
Od sztuki nie. Źle to napisałem. Ale czy ogólnopolskie to mi się nie wydaje.
ODPOWIEDZ