Problem z ustawieniem wifi w lapku

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marecki1331
Początkujący użytkownik forum

Problem z ustawieniem wifi w lapku

Post autor: marecki1331 »

Jak ustawić kartę bezprzewodową aby połączyć się z miejskim hot spot.Mój sprzęt to Acer Extensa7620G,Windows Vista32,wifi wbudowane.Próbowałem połączyć się również z hotspot z ery-kolejne niepowodzenie :dobani:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem z ustawieniem wifi w lapku

Post autor: Jaco »

marecki1331 pisze:.Próbowałem połączyć się również z hotspot z ery-kolejne niepowodzenie :dobani:
Do Ery musisz mieć hasło dostępu które jest udostępniane razem z usługą BC.
marecki1331 pisze:aby połączyć się z miejskim hot spot
Może wymaga wpisania konkretnych adresów IP/DNS lub również potrzebne jest hasło dostępu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

marecki1331, najczęściej wystarczą domyślne ustawienia. Tzn. adres IP pobierany automatycznie. Potem musisz się połączyć za pomocą oprogramowania producenta, albo mechanizmu wbudowanego w Windows z siecią bezprzewodową.

A po czym poznajesz, że coś jest źle? Pisze jakiś błąd, czy nie masz internetu po połączeniu się z siecią?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marecki1331

Podczas łączenia z miejskim spotem pojawia się komunikat:łączenie trwa zbyt długo,poziom sygnału skacze od min.do max.Czasem połączy ,ale tylko lokalne bez internetu.Co do ery to mam hasło i login potrzebny do logowania-dostałem po podpisaniu umowy na blueconnect.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jaco pisze:Do Ery musisz mieć hasło dostępu które jest udostępniane razem z usługą BC.
Można kupić Bueconnect na kartę, załadować za 50zł i masz 6 miesięcy spokoju i hasełko do Hot Spota. ;)
marecki1331 pisze:poziom sygnału skacze od min.do max.
Czyli za daleko, za słaby zasięg.
Jak daleko jesteś od tych HotSpotów?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marecki1331 pisze:Podczas łączenia z miejskim spotem pojawia się komunikat:łączenie trwa zbyt długo,
A masz możliwość przetestować jak karta się łączy z domowym routerem u kogoś znajomego, u którego będziesz znać na 100% ustawienia sieci?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marecki1331

Hasło do ery mam aktualne ponieważ ciągle opłacam abonament za blueconnect,ze spotem ery łączyłem się na parkingu pod MacDonaldem,około 15m od restauracji.Natomiast z miejskim spotem łączyłem się na placu pod ratuszem,około 40-50m od budynku.

[ Dodano: 2009-02-07, 19:09 ]
YaHooo pisze:jak karta się łączy z domowym routerem u kogoś znajomego
Niestety nie mam takiej możliwośći-moi znajomi mają neta tylko GSM,bez żadnych routerów :cry:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marecki1331 czyli powinieneś bez problemu móc się połączyć. Niepokoi mnie takie skakanie sygnału. Jak to jest wbudowana karta w laptopa to może warto zajrzeć do środka oraz zobaczyć czy karta dobrze siedzi w złączu?
marecki1331

YaHooo pisze:warto zajrzeć do środka oraz zobaczyć czy karta dobrze siedzi w złączu?
Laptopa raczej nie rozkręce bo mam go od marca 2008r,chyba jest jeszcze na gwarancji.Nawet nie wiem gdzie szukać tej karty?.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

marecki1331 pisze:Laptopa raczej nie rozkręce bo mam go od marca 2008r,
Te karty są pod klapką od spodu albo pod klawiaturą. Jak masz wszystko zaplombowane to tylko serwis pozostaje żeby sprawdził (może karta jest uszkodzona)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Jak masz wszystko zaplombowane to tylko serwis pozostaje żeby sprawdził (może karta jest uszkodzona)
No chyba, że by Ci się udało jakoś sprawdzić, że karta może się łączyć z jakimś AP. Ale w takim razie lepiej od razu reklamować laptopa. Można by sprawdzić jak działa połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a> pomiędzy laptopem, a drugą kartą bezprzewodową.
marecki1331

Karta bezprzewodowa już działa,zainstalowałem sterowniki do karty ze strony Acera.Z spotem Ery łączę się bez problemu,połączenie jest stabilne.Natomiast z miejskim hotem jest trochę gorzej-połączenie jest zrywane co 30s-1min,siła sygnału skacze od 25-70%.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marecki1331 pisze:Z spotem Ery łączę się bez problemu,połączenie jest stabilne.
Czyli już masz wszystko dobrze ustawione.
marecki1331 pisze:Natomiast z miejskim hotem jest trochę gorzej-połączenie jest zrywane co 30s-1min,siła sygnału skacze od 25-70%.
A to może być spowodowane tym, że jesteś daleko od AP, albo jakimiś zakłóceniami.
ODPOWIEDZ