Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmTeeDee

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: EmTeeDee »

Jakieś 8-9km.i też lasy dookoła-antena ustawiona na oko bo nie wiem dokładnie z jakiego masztu korzystam. :hyhy: Też byłem zaskoczony jak uruchomiłem pierwszy raz-myślałem że nie będzie działać , bo według ich mapki(wiochy nie ma na mapie)to zasięg taki ''postrzępiony''Z anteną zewnętrzną miałem pełny zasięg(antena w domu)teraz jak jest na zewnątrz to jest bdb.No i Wi-fi w całej chacie działa.
Awatar użytkownika
janko021
Użytkownik forum

Post autor: janko021 »

onimusza666, co do anteny to tez mam na oko ustawiona gdzies czytalem ze chcieli ustawiac nawet przez gps albo kapasem wyczytalem tez jezeli chodzi o anteny te radiowe ze nie ma za duzego znaczenia jak bedzie skierowana nie centralnie na stacje !no aby nie w druga strone! POZATYM JA JESTEM I TAK ZADOWOLONY Z TEGO NETU ! nie mam innej mozliwosci ! :ok: POZDRAWIAM!
EmTeeDee

To zupełnie jak ja. :ok:
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Post autor: KoD997 »

http://www.nokaut.pl/oferta/karta-sieci ... dka=prices

Czy taka karta będzie dobra? A jak ją później podłączyć do komputera? Czy instalacja tego jest skomplikowana?
EmTeeDee

Będzie dobra-jest w standardzie 802.11 b/g a więc w takiej jak pracuje ruter(str.42 instrukcja) Kłopotów żadnych nie powinno być-wkładasz do kompa instalujesz stery i wsio.Tylko jak komp stoi blisko ściany to może być(ale nie musi)słaby zasięg. ;)
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Nie wiem jak zinterpretować "blisko ściany". Koniec obudowy jest jakieś 20 cm od ściany.
EmTeeDee

Jak napisałem-może-ale nie musi być słaby zasięg. ;)
lasek_la
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lasek_la »

onimusza666 to wyglada tak po obserwacji przez kabel sieciowy jak lacze laptopa na roucie nie pokazuje mi sygnalu,, a jak lacze sie przez wi-fi pokazuje sygnal zasiegu ale nie laczy sie w ogole z antena:(( co moze byc spowodowane tym?? ja wziąłem neta w czwartek ok 15 godziny moze w tym axessmanager mam cos zle wpisane lub cos?? co tam powinno byc w tej zakladce? masz jakis poradnik lub cos?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-02-08, 16:44 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-02-08, 16:40 przez lasek_la, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

KoD997 pisze:Nie wiem jak zinterpretować "blisko ściany". Koniec obudowy jest jakieś 20 cm od ściany.
Może być i 20cm. Jak daleko do routera?

Żeby zamontować kartę PCI w komputerze musisz otworzyć obudowę, znaleźć wolne złącze PCI i wstawić w nie kartę (czasami trzeba jeszcze wyłamać zaślepkę). Potem instalacja sterowników i już.
Nie pomagam na PW!
lasek_la

onimusza666, pomozesz mi?
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Odległość nie jest duża, ok. 10m z jedną ścianą.
Aha: rozumiem, że ta antena będzie idealna? http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm

Jak bardzo te 10m kabla może mi pogorszyć wyniki?
I jeszcze jedno pytanko. Czy na jednym komputerze da się ograniczyć prędkość internetu? Chodzi mi o to, żeby na jednym komputerze nie "zatykali" mi neta na drugim.
EmTeeDee

lasek_la nie mam żadnego poradnika-a u mnie wygląda to tak:Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ramka numer 3 w zakładce pisze 1xEvDO-u mnie jest-inny(może dlatego że nie używam menagera i łączę się przez wi-fi)

[ Dodano: 2009-02-08, 13:42 ]
KoD997 mam taką samą antenę-myślę że te 10m kabla nie jest wzięte z księżyca tylko jakoś obliczone fachowo-bo w innym przypadku sprzedawano by i po 5-20-30m. :hyhy:
Co do drugiego pytania to nie wiem-bo się nie znam-ale też mię to ciekawi , bo gdy skończy mi się Ofree to podłączę drugiego kompa pod CDMA.
lasek_la

wszystko mam tak samo :) ty sie laczysz przez wi-fi rozumiem tak jak ta,, trzeba uzywac do tego axessmanagera? w twojej 5 zakladce ktora odnosci sie do poziomu stanu mam tylko poziom sygnalu EvDo na poziomie - 95dBm a tego ponizej nie mam :(( (mam od czasu do czasu tylko w skoczy i zgienie :(( jak by costo odrzucalo :( nie wiem)
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

lasek_la pisze:trzeba uzywac do tego axessmanagera?
Jak wyłączysz żądanie pinu to nie będzie ci potrzebny ten pseudoprogram. Modem najlepiej włączać przed komputerem (i poczekać chwilę aż wszystkie diody się pozapalają).
EmTeeDee

Nie używam AxssesMenagera-klikam na skrót połończenia bezprzewodowego w pasku zadań.Ten poziom sygnału(nr.2)nie zawsze jest-pojawia się po pewnym czasie i znika-może to jest od danych??Jeżeli nie używasz menagera to może masz coś nie ustawione we właściwościach połączenia sieciowego??
Obrazek
lasek_la

we wlasciwosciach chyba jest wszystko ok...

bo kiedys uzywalem sieci bezprzxewodowej od sasiada

[ Dodano: 2009-02-08, 14:05 ]
Obrazek Obrazek[/img]

[ Dodano: 2009-02-08, 14:21 ]
jakies nie zrozumiale to dla mnie :(( jak mam zasiega nie moge sie polaczyc :( nie wiem dla czego no z bezprzewodowym sie laczylem kiedys tak jak opisales onimusza666, tylko widocznie router niue moze odbierac danych :( moze maja tak karte jeszcze przy blokowane co myslisz o tym ?? a nie rejestrowales sie na zadnej stronie by aktywowac ja ?
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

A próbowałeś połączyć się przez Ethernet?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

KoD997 pisze:ok. 10m z jedną ścianą.
Powinno działać.
Antena ATK10 z dipola jest OK.
KoD997 pisze:Czy na jednym komputerze da się ograniczyć prędkość internetu?
Net Limiter, Band Width Manager (programy płatne) albo po prostu ograniczenie torrentow i innych zasysaczy w tych programach bezpośrednio.
Nie pomagam na PW!
EmTeeDee

akies nie zrozumiale to dla mnie :( ( jak mam zasiega nie moge sie polaczyc :( nie wiem dla czego no z bezprzewodowym sie laczylem kiedys tak jak opisales onimusza666, tylko widocznie router niue moze odbierac danych :( moze maja tak karte jeszcze przy blokowane co myslisz o tym ?? a nie rejestrowales sie na zadnej stronie by aktywowac ja ?

Nic nigdzie nie rejestrowałem-wszystko zrobili w salonie orange-ja tylko podłączyłem wpierw pod USB(nie działało)potem pod Ethernet-tu było ok' pużniej zmieniłem na Wi-fi. Nie wiem jak Ci pomóc na odległość -pokombinuj jeszcze trochę-może odinstaluj połączenia,może masz tam coś namotane-jakieś pozostałości po wcześniejszym necie? Może trzeba na nowo ręcznie ustawić sieć przez panel sterowania.Masz laptopa to może idż z nim do salonu niech oni zobaczą-może sprzęt(ruter)zepsuty??
Czy masz we właściwościach połączenia ustawione TCP/IP jak pisze w instrukcji strona 17???
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

wojteks pisze: Net Limiter, Band Width Manager (programy płatne) albo po prostu ograniczenie torrentow i innych zasysaczy w tych programach bezpośrednio.
Czyli nie ma raczej darmowych programów? I nie chodzi mi o torrenty - nie zwykłem bawić się w pirata. Chodzi mi raczej o filmiki na Youtube lub ściąganie darmowych plików i programów.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

KoD997 pisze:Chodzi mi raczej o filmiki na Youtube lub ściąganie darmowych plików i programów.
Nie znam darmowych programów do ograniczania ściągania. Faktycznie to co chcesz przeglądać nie da się inaczej ograniczyć.
Nie pomagam na PW!
EmTeeDee

NetMeter widzisz stan połączenia -DL i UL można ustawić alarm jak zbliżamy się do limitu ;) Kiedyś używałem AutoConnect-tam można było ustawić chyba limit. :D
Ps.co masz zaznaczone w AxssesMenager w zakładce-ogólne??-tylko 1xEvDO czy coś innego??
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

onimusza666 pisze:NetMeter widzisz stan połączenia -DL i UL można ustawić alarm jak zbliżamy się do limitu ;)
Heh, jak Orange wprowadzi te limity (mam cichą nadzieję, że z tego zrezygnują), to się przyda. Bo chyba jeszcze nikomu nie przycięli neta?
I chyba jedno z ostatnich moich pytań. Jeśli jeden komp będzie połączony z modemem przez Ethernet, a drugi przez WiFi, to czy będę mógł w takiej sytuacji założyć dodatkowo LAN?
EmTeeDee

nie odpowiedziałeś mi na pytanie co masz w zakładce ogólne?? Nie daje mi spokoju problem lasek_la - u mnie jest inny-działa też z 1xEvDO , a jak zaznaczę EV-DO i 1xRTT to tracę zasięg! Zauważyłem też że jak ma się uruchomione połączenie-ale nie korzysta się z przeglądarki i gg-NetMeter pokazuje zero DL UL to nie świeci dioda Connect-zapala się jak uruchomisz neta!Może on ma coś pochrzanione w kompie a nie ruterze. :szok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

KoD997 pisze:będę mógł w takiej sytuacji założyć dodatkowo LAN?
Przecież LAN już w ten sposób masz. Ustawiasz w komputerach taka samą grupę roboczą, odpowiednio konfigurujesz zapory sieciowe/antywirusy i otoczenie sieciowe powinno działać. Inną metodą jest dodanie udostępnionych zasobów przez IP.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
janko021
Użytkownik forum

Post autor: janko021 »

onimusza666, KOLEGO CO DO ZAKLADKI OGOLNE ZAUWAZYLEM TAKIE [COS] ZE wlasnie raz pokazuje wartosc inne a innym razem Tylko 1xEvDO i nie wiem czym to jest spowodowane musze sprawdzic taka mysl ze inne pokazuje jak korzystam z netu na stacjonarnym i lapku jednoczesnie] ale to tylko takie przypuszczenie SPRAWDZE TO !

[ Dodano: 2009-02-08, 17:29 ]
onimusza666, NA PEWNO ma to cos wspolnego z korzystaniem z netu rownoczesnie stacionarny i laptop [ w moich oczach przeskakiwalo z jednego na drugie ] o co wtym chodzi nie wiem nie jestem niewiadomo kim dopiero sie ucze tego sprzetu ale tego jestem pewien WIDZIALEM! POZDRAWIAM! :cwaniak:
mimo87
Stały użytkownik forum

Post autor: mimo87 »

wojteks pisze: Przecież LAN już w ten sposób masz.
a ja miałem lan gdy łączełem lapa z stacjonarnym przez kabel, gdy de tego używam wifi(lap) i stacjonarny(po kablu do axeslata po rj-45) to lap mi widzi jedynie geteway czyli tego routera.
a chciałbym mieć połączenia tych dwóch kompów ze sobą bo do stacjonatnego mam podłączoną drukarkę która ma tylko wyjście usb.
ktoś poradzi co zrobić??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mimo87 pisze:to lap mi widzi jedynie geteway czyli tego routera.
Jakie masz systemy operacyjne na kompach, jakie firewale, jakie antywirusy. To że przy połączeniu kablem bezpośrednim działało nie znaczy że przez router od razu będzie dobrze działało.
Musi być odpowiednia konfiguracja antywirusa, firewalla i zapory windows a i tak często są z tym problemy. Czy komputery się pingują? od tego trzeba zacząć.
Nie pomagam na PW!
Ginciu

Post autor: Ginciu »

Witam Koledzy!
U mnie sprawa wygląda następująco:

Nadajnik znajduje się w odległości 12km w miejscowości Buk (Wielkopolska), sygnał wynosi ok 85/85 dB

Prędkości mierzone wielokrotnie Speedtestem:
Download ok 1000 K/B
Upload 20 K/B !!!

Poza tym łącze wydaje się być mało stabilne, czego dowodem są bardzo duże różnice w pomiarach. Jedyną wartością stałą jest zadziwiająco niska prędkość Uploadu 10-40K/B (ok. 10x niższa od zakładanej 256K/B)

W ten sposób nie można nawet korzystać np. ze Skype'a(rwie połączenie).
Czy ktoś z Was miał podobny problem, albo wie jak mi pomóc. Pozdrawiam
PS. Oczywiście z BOK'u Orange nic mi nie potrafią doradzić.
Ginciu
mimo87
Stały użytkownik forum

Post autor: mimo87 »

do Ginciu
Teoretycznie powinno ci śmigać ok, nawet niezłe osiągi i poziom sygnału. Próbowałeś przenosić modem w inne miejsca??
Co do pytania Wojteks'a o pingowanie. Tak wszystko ok, czasy 1ms, 0 utraconych pakietów.
Mógłbyś mi pomóc uczynić coś takiego?? Takich czarów jeszcze nie robiłem.
ODPOWIEDZ