Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Moderator: Moderatorzy
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Jakieś 8-9km.i też lasy dookoła-antena ustawiona na oko bo nie wiem dokładnie z jakiego masztu korzystam.
Też byłem zaskoczony jak uruchomiłem pierwszy raz-myślałem że nie będzie działać , bo według ich mapki(wiochy nie ma na mapie)to zasięg taki ''postrzępiony''Z anteną zewnętrzną miałem pełny zasięg(antena w domu)teraz jak jest na zewnątrz to jest bdb.No i Wi-fi w całej chacie działa.

- janko021
- Użytkownik forum
onimusza666, co do anteny to tez mam na oko ustawiona gdzies czytalem ze chcieli ustawiac nawet przez gps albo kapasem wyczytalem tez jezeli chodzi o anteny te radiowe ze nie ma za duzego znaczenia jak bedzie skierowana nie centralnie na stacje !no aby nie w druga strone! POZATYM JA JESTEM I TAK ZADOWOLONY Z TEGO NETU ! nie mam innej mozliwosci !
POZDRAWIAM!

- KoD997
- Stały użytkownik forum
http://www.nokaut.pl/oferta/karta-sieci ... dka=prices
Czy taka karta będzie dobra? A jak ją później podłączyć do komputera? Czy instalacja tego jest skomplikowana?
Czy taka karta będzie dobra? A jak ją później podłączyć do komputera? Czy instalacja tego jest skomplikowana?
Będzie dobra-jest w standardzie 802.11 b/g a więc w takiej jak pracuje ruter(str.42 instrukcja) Kłopotów żadnych nie powinno być-wkładasz do kompa instalujesz stery i wsio.Tylko jak komp stoi blisko ściany to może być(ale nie musi)słaby zasięg. 

- KoD997
- Stały użytkownik forum
Nie wiem jak zinterpretować "blisko ściany". Koniec obudowy jest jakieś 20 cm od ściany.
Jak napisałem-może-ale nie musi być słaby zasięg. 

-
- Początkujący użytkownik forum
onimusza666 to wyglada tak po obserwacji przez kabel sieciowy jak lacze laptopa na roucie nie pokazuje mi sygnalu,, a jak lacze sie przez wi-fi pokazuje sygnal zasiegu ale nie laczy sie w ogole z antena:(( co moze byc spowodowane tym?? ja wziąłem neta w czwartek ok 15 godziny moze w tym axessmanager mam cos zle wpisane lub cos?? co tam powinno byc w tej zakladce? masz jakis poradnik lub cos?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-02-08, 16:44 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-02-08, 16:44 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-02-08, 16:40 przez lasek_la, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Może być i 20cm. Jak daleko do routera?KoD997 pisze:Nie wiem jak zinterpretować "blisko ściany". Koniec obudowy jest jakieś 20 cm od ściany.
Żeby zamontować kartę PCI w komputerze musisz otworzyć obudowę, znaleźć wolne złącze PCI i wstawić w nie kartę (czasami trzeba jeszcze wyłamać zaślepkę). Potem instalacja sterowników i już.
Nie pomagam na PW!
-
onimusza666, pomozesz mi?
- KoD997
- Stały użytkownik forum
Odległość nie jest duża, ok. 10m z jedną ścianą.
Aha: rozumiem, że ta antena będzie idealna? http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
Jak bardzo te 10m kabla może mi pogorszyć wyniki?
I jeszcze jedno pytanko. Czy na jednym komputerze da się ograniczyć prędkość internetu? Chodzi mi o to, żeby na jednym komputerze nie "zatykali" mi neta na drugim.
Aha: rozumiem, że ta antena będzie idealna? http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
Jak bardzo te 10m kabla może mi pogorszyć wyniki?
I jeszcze jedno pytanko. Czy na jednym komputerze da się ograniczyć prędkość internetu? Chodzi mi o to, żeby na jednym komputerze nie "zatykali" mi neta na drugim.
lasek_la nie mam żadnego poradnika-a u mnie wygląda to tak:

Ramka numer 3 w zakładce pisze 1xEvDO-u mnie jest-inny(może dlatego że nie używam menagera i łączę się przez wi-fi)
[ Dodano: 2009-02-08, 13:42 ]
KoD997 mam taką samą antenę-myślę że te 10m kabla nie jest wzięte z księżyca tylko jakoś obliczone fachowo-bo w innym przypadku sprzedawano by i po 5-20-30m.
Co do drugiego pytania to nie wiem-bo się nie znam-ale też mię to ciekawi , bo gdy skończy mi się Ofree to podłączę drugiego kompa pod CDMA.

Ramka numer 3 w zakładce pisze 1xEvDO-u mnie jest-inny(może dlatego że nie używam menagera i łączę się przez wi-fi)
[ Dodano: 2009-02-08, 13:42 ]
KoD997 mam taką samą antenę-myślę że te 10m kabla nie jest wzięte z księżyca tylko jakoś obliczone fachowo-bo w innym przypadku sprzedawano by i po 5-20-30m.

Co do drugiego pytania to nie wiem-bo się nie znam-ale też mię to ciekawi , bo gdy skończy mi się Ofree to podłączę drugiego kompa pod CDMA.
-
wszystko mam tak samo
ty sie laczysz przez wi-fi rozumiem tak jak ta,, trzeba uzywac do tego axessmanagera? w twojej 5 zakladce ktora odnosci sie do poziomu stanu mam tylko poziom sygnalu EvDo na poziomie - 95dBm a tego ponizej nie mam
( (mam od czasu do czasu tylko w skoczy i zgienie
( jak by costo odrzucalo
nie wiem)

- KoD997
- Stały użytkownik forum
Jak wyłączysz żądanie pinu to nie będzie ci potrzebny ten pseudoprogram. Modem najlepiej włączać przed komputerem (i poczekać chwilę aż wszystkie diody się pozapalają).lasek_la pisze:trzeba uzywac do tego axessmanagera?
-
we wlasciwosciach chyba jest wszystko ok...
bo kiedys uzywalem sieci bezprzxewodowej od sasiada
[ Dodano: 2009-02-08, 14:05 ]
[/img]
[ Dodano: 2009-02-08, 14:21 ]
jakies nie zrozumiale to dla mnie
( jak mam zasiega nie moge sie polaczyc
nie wiem dla czego no z bezprzewodowym sie laczylem kiedys tak jak opisales onimusza666, tylko widocznie router niue moze odbierac danych
moze maja tak karte jeszcze przy blokowane co myslisz o tym ?? a nie rejestrowales sie na zadnej stronie by aktywowac ja ?
bo kiedys uzywalem sieci bezprzxewodowej od sasiada
[ Dodano: 2009-02-08, 14:05 ]

[ Dodano: 2009-02-08, 14:21 ]
jakies nie zrozumiale to dla mnie

- KoD997
- Stały użytkownik forum
A próbowałeś połączyć się przez Ethernet?
- wojteks
- *** Administrator ***
Powinno działać.KoD997 pisze:ok. 10m z jedną ścianą.
Antena ATK10 z dipola jest OK.
Net Limiter, Band Width Manager (programy płatne) albo po prostu ograniczenie torrentow i innych zasysaczy w tych programach bezpośrednio.KoD997 pisze:Czy na jednym komputerze da się ograniczyć prędkość internetu?
Nie pomagam na PW!
Nic nigdzie nie rejestrowałem-wszystko zrobili w salonie orange-ja tylko podłączyłem wpierw pod USB(nie działało)potem pod Ethernet-tu było ok' pużniej zmieniłem na Wi-fi. Nie wiem jak Ci pomóc na odległość -pokombinuj jeszcze trochę-może odinstaluj połączenia,może masz tam coś namotane-jakieś pozostałości po wcześniejszym necie? Może trzeba na nowo ręcznie ustawić sieć przez panel sterowania.Masz laptopa to może idż z nim do salonu niech oni zobaczą-może sprzęt(ruter)zepsuty??akies nie zrozumiale to dla mnie( jak mam zasiega nie moge sie polaczyc
nie wiem dla czego no z bezprzewodowym sie laczylem kiedys tak jak opisales onimusza666, tylko widocznie router niue moze odbierac danych
moze maja tak karte jeszcze przy blokowane co myslisz o tym ?? a nie rejestrowales sie na zadnej stronie by aktywowac ja ?
Czy masz we właściwościach połączenia ustawione TCP/IP jak pisze w instrukcji strona 17???
- KoD997
- Stały użytkownik forum
Czyli nie ma raczej darmowych programów? I nie chodzi mi o torrenty - nie zwykłem bawić się w pirata. Chodzi mi raczej o filmiki na Youtube lub ściąganie darmowych plików i programów.wojteks pisze: Net Limiter, Band Width Manager (programy płatne) albo po prostu ograniczenie torrentow i innych zasysaczy w tych programach bezpośrednio.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie znam darmowych programów do ograniczania ściągania. Faktycznie to co chcesz przeglądać nie da się inaczej ograniczyć.KoD997 pisze:Chodzi mi raczej o filmiki na Youtube lub ściąganie darmowych plików i programów.
Nie pomagam na PW!
NetMeter widzisz stan połączenia -DL i UL można ustawić alarm jak zbliżamy się do limitu
Kiedyś używałem AutoConnect-tam można było ustawić chyba limit.
Ps.co masz zaznaczone w AxssesMenager w zakładce-ogólne??-tylko 1xEvDO czy coś innego??

Ps.co masz zaznaczone w AxssesMenager w zakładce-ogólne??-tylko 1xEvDO czy coś innego??
- KoD997
- Stały użytkownik forum
Heh, jak Orange wprowadzi te limity (mam cichą nadzieję, że z tego zrezygnują), to się przyda. Bo chyba jeszcze nikomu nie przycięli neta?onimusza666 pisze:NetMeter widzisz stan połączenia -DL i UL można ustawić alarm jak zbliżamy się do limitu![]()
I chyba jedno z ostatnich moich pytań. Jeśli jeden komp będzie połączony z modemem przez Ethernet, a drugi przez WiFi, to czy będę mógł w takiej sytuacji założyć dodatkowo LAN?
nie odpowiedziałeś mi na pytanie co masz w zakładce ogólne?? Nie daje mi spokoju problem lasek_la - u mnie jest inny-działa też z 1xEvDO , a jak zaznaczę EV-DO i 1xRTT to tracę zasięg! Zauważyłem też że jak ma się uruchomione połączenie-ale nie korzysta się z przeglądarki i gg-NetMeter pokazuje zero DL UL to nie świeci dioda Connect-zapala się jak uruchomisz neta!Może on ma coś pochrzanione w kompie a nie ruterze. 

- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież LAN już w ten sposób masz. Ustawiasz w komputerach taka samą grupę roboczą, odpowiednio konfigurujesz zapory sieciowe/antywirusy i otoczenie sieciowe powinno działać. Inną metodą jest dodanie udostępnionych zasobów przez IP.KoD997 pisze:będę mógł w takiej sytuacji założyć dodatkowo LAN?
Nie pomagam na PW!
- janko021
- Użytkownik forum
onimusza666, KOLEGO CO DO ZAKLADKI OGOLNE ZAUWAZYLEM TAKIE [COS] ZE wlasnie raz pokazuje wartosc inne a innym razem Tylko 1xEvDO i nie wiem czym to jest spowodowane musze sprawdzic taka mysl ze inne pokazuje jak korzystam z netu na stacjonarnym i lapku jednoczesnie] ale to tylko takie przypuszczenie SPRAWDZE TO !
[ Dodano: 2009-02-08, 17:29 ]
onimusza666, NA PEWNO ma to cos wspolnego z korzystaniem z netu rownoczesnie stacionarny i laptop [ w moich oczach przeskakiwalo z jednego na drugie ] o co wtym chodzi nie wiem nie jestem niewiadomo kim dopiero sie ucze tego sprzetu ale tego jestem pewien WIDZIALEM! POZDRAWIAM!
[ Dodano: 2009-02-08, 17:29 ]
onimusza666, NA PEWNO ma to cos wspolnego z korzystaniem z netu rownoczesnie stacionarny i laptop [ w moich oczach przeskakiwalo z jednego na drugie ] o co wtym chodzi nie wiem nie jestem niewiadomo kim dopiero sie ucze tego sprzetu ale tego jestem pewien WIDZIALEM! POZDRAWIAM!

-
- Stały użytkownik forum
a ja miałem lan gdy łączełem lapa z stacjonarnym przez kabel, gdy de tego używam wifi(lap) i stacjonarny(po kablu do axeslata po rj-45) to lap mi widzi jedynie geteway czyli tego routera.wojteks pisze: Przecież LAN już w ten sposób masz.
a chciałbym mieć połączenia tych dwóch kompów ze sobą bo do stacjonatnego mam podłączoną drukarkę która ma tylko wyjście usb.
ktoś poradzi co zrobić??
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie masz systemy operacyjne na kompach, jakie firewale, jakie antywirusy. To że przy połączeniu kablem bezpośrednim działało nie znaczy że przez router od razu będzie dobrze działało.mimo87 pisze:to lap mi widzi jedynie geteway czyli tego routera.
Musi być odpowiednia konfiguracja antywirusa, firewalla i zapory windows a i tak często są z tym problemy. Czy komputery się pingują? od tego trzeba zacząć.
Nie pomagam na PW!
-
Witam Koledzy!
U mnie sprawa wygląda następująco:
Nadajnik znajduje się w odległości 12km w miejscowości Buk (Wielkopolska), sygnał wynosi ok 85/85 dB
Prędkości mierzone wielokrotnie Speedtestem:
Download ok 1000 K/B
Upload 20 K/B !!!
Poza tym łącze wydaje się być mało stabilne, czego dowodem są bardzo duże różnice w pomiarach. Jedyną wartością stałą jest zadziwiająco niska prędkość Uploadu 10-40K/B (ok. 10x niższa od zakładanej 256K/B)
W ten sposób nie można nawet korzystać np. ze Skype'a(rwie połączenie).
Czy ktoś z Was miał podobny problem, albo wie jak mi pomóc. Pozdrawiam
PS. Oczywiście z BOK'u Orange nic mi nie potrafią doradzić.
U mnie sprawa wygląda następująco:
Nadajnik znajduje się w odległości 12km w miejscowości Buk (Wielkopolska), sygnał wynosi ok 85/85 dB
Prędkości mierzone wielokrotnie Speedtestem:
Download ok 1000 K/B
Upload 20 K/B !!!
Poza tym łącze wydaje się być mało stabilne, czego dowodem są bardzo duże różnice w pomiarach. Jedyną wartością stałą jest zadziwiająco niska prędkość Uploadu 10-40K/B (ok. 10x niższa od zakładanej 256K/B)
W ten sposób nie można nawet korzystać np. ze Skype'a(rwie połączenie).
Czy ktoś z Was miał podobny problem, albo wie jak mi pomóc. Pozdrawiam
PS. Oczywiście z BOK'u Orange nic mi nie potrafią doradzić.
Ginciu
-
- Stały użytkownik forum
do Ginciu
Teoretycznie powinno ci śmigać ok, nawet niezłe osiągi i poziom sygnału. Próbowałeś przenosić modem w inne miejsca??
Co do pytania Wojteks'a o pingowanie. Tak wszystko ok, czasy 1ms, 0 utraconych pakietów.
Mógłbyś mi pomóc uczynić coś takiego?? Takich czarów jeszcze nie robiłem.
Teoretycznie powinno ci śmigać ok, nawet niezłe osiągi i poziom sygnału. Próbowałeś przenosić modem w inne miejsca??
Co do pytania Wojteks'a o pingowanie. Tak wszystko ok, czasy 1ms, 0 utraconych pakietów.
Mógłbyś mi pomóc uczynić coś takiego?? Takich czarów jeszcze nie robiłem.