Mam problem z podzieleniem łącza jak w temacie.
Sieć: KSM-Media udostępnione przez PLANET WL-8313
Net śmiga na stacjonarnym w miarę dobrze.
Sieć niby nie zabezpieczona.
Wiem że serwer udostępnia połączenie na podstawie adresu mac karty inny niż w bazie serwera nie zostanie połączony.
Chciał bym podzielić łącze z laptopem.
Oba kompy Windows XP sp3.
W lapku modem SonyEricsson GC79 (pcmcia wifi/gsm). [Laptop Dell C600 Latitude]
Próbowałem na różne sposoby poprzez AccesPoint NETGEAR Model ME 102 i modem SE GC79.
Do połączenia dochodziło laptop widział podsieć , którą stworzyłem mimo to nie byłem w stanie udostępnić połączenia internetowego.
Przy połączeniu AP z modemem traciłem internet Wifi. Dokładniej to miałem połączenie sieciowe ale na żadnej maszynie internetu ani śladu.
W obu kompach posiadam karty sieciowe.
W stacjonarnym: Realtek RTL 8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC
W laptopie:Mini PCI Ethernet 3Com 10/100 oraz w/w modem SE GC79
Kombinowałem z połączeniem lokalnym na skrętce i nic

Jak tylko dochodziło do połączenia między komputerami , nie tracąc połączenia WiFi blokowało mi internet. Dopiero po wyłączeniu połączenia lokalnego mogłem dalej działać na Wifi.
Możliwe że operator blokuje udostępnianie połączenia nawet pewne. Wcześniej udostępniałem internet na drugi stacjonarny przez skrętkę i wystarczył standardowy konfigurator sieci windowsa xp. Załamuje ręce nawet na stacjonarkę brata nie mogę udostępnić.
Próbowałem WinRoute oraz Wingate rezultatu brak. Na stacjonarnym internet działał na lapku nie.
Przeczytałem ze zrozumieniem chyba 20 faq przeszukałem kilka for i póki co stoje w miejscu.
Gwoli wyjaśnienia.
Internet łapię anteną kierunkową karta posiada koncentryk do którego podłączona jest antena. Interesuje mnie czy istnieje jakaś możliwość rozdzielenia tego łącza na 2 kompy bez użycia routera sprzętowego ?
Jeśli będą potrzebne jakieś inne dane do rozwiązania mojego problemu to z chęcią na wszystkie pytania odpowiem.
Za pomoc z góry dziękuje. Każdy post wnoszący coś to tematu mile widziany.
Proszę mieć na uwadze że rozmowa z administratorem sieci nie wchodzi w rachubę.
Jeśli było by mnie stać na drugie łącze nie kombinował bym z udostępnianiem a tak widzi to operator. Dwa komputery w domu 2 łącza 2 abonamenty itp