[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Post autor: janek222 »

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.25 beta.
W programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje

Zmiany:
1. Dodano: Okno główne programu -> Menu górne -> Inne -> Porównywanie plików
Moduł ten umożliwia wyświetlanie różnic w plikach o tej samej wielkości.
2. Uaktywniono: Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz - edytuj połączenie -> Dodaj,
3. Uaktywniono: Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz - edytuj połączenie -> Edytuj
4. Przy powyższej konfiguracji mam nadzieję że udało się zażegnać problemy z programem antywirusowym NOD.
Jakub5 pisze:nie ma możliwości wysyłania smsów USSD. (jest próba wysłania, ale odpowiedź zawsze jest ERROR)
O ile dobrze pamiętam za te informacje odpowiada komenda AT+CUSD, można sprawdzić w:
Ustawienia -> AT i PIN -> Komendy AT
jakie będą odpowiedzi na komendy:
AT+CUSD
AT+CUSD?
AT+CUSD=?
Może Huawei coś zmienił z tą komendą np. na: AT^CUSD ale w to wątpię. Może pomoże reset modemu:
Ustawienia -> AT i PIN -> Res. modemu (nie pamiętam, która komenda - po wywołaniu należy na ok. 10 sekund wyłączyć TNI).
Ponadto proponuję sprawdzić USSD w innym managerze. Może ktoś inny ma e160 i napisze jak jest u niego.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-02-12, 22:20 ]
Plik tradycyjnie dołączony do pierwszego postu jako załącznik.
Liczba pobrań 915.
Pozdrawiam
Janek
Jakub5
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Jakub5 »

@Janek222

Dzięki za zainteresowanie problemem.
komunikat z modemu (tak samo jest z USSD, jak i ręcznie)

Polecenie:
AT+CUSD=1,"*155#",15
Odpowiedź:
AT+CUSD=1,"*155#",15

ERROR
-----------------------------

a polecenie testowe:

Polecenie:
AT+CUSD=?
Odpowiedź:
AT+CUSD=?

+CUSD: (0-2)

OK
-----------------------------

działa bez problemu. Wygląda tak, jakby nie podobał się modemowi wartość w "".
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

@Jakub5
Wydaje mi się że problem leży po stronie modemu, może być problem z firmware, o ile się nie boisz to możesz zrobić upgrade. Jest jeszcze możliwość że zależy to od innych ustawień ale ja chwilowo co do tego nie mam pomysłu.
Pozdrawiam
Janek
Jakub5

@Janek222

OK, ale czym? tym: E160_Dashboard_WIN_UTPS11.030.01.04.03.B409.ZIP ?
ze strony dc-unlocker?
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Jakub5 pisze:OK, ale czym? tym: 160_Dashboard_WIN_UTPS11.030.01.04.03.B409.ZIP ?
Niestety w tym nie pomogę, nie wiem. Tu na forum były kiedyś linki do firmware Huawei, o ile się nie mylę flashowanie jest zalecane z wyjętą kartą SIM.
Pozdrawiam
Janek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

janek222 pisze:o ile się nie mylę flashowanie jest zalecane z wyjętą kartą SIM.
Nie mylisz. ;)
I nie zalecane tylko wymagane ze względów bezpieczeństwa. :)
Jakub5

Problemu z USSD w Play nie rozwiązałem - nie robiłem upgradu softu, ale w międzyczasie zdjąłem simlock.
Play nadal działa b.dobrze, włożyłem kartę Ery - wszystko w porządku - ładnie się łączy.
Podobnie było z Orange Go. Problem mam z Heyah, na którym najbardziej mi zależy ;)

Karta Heyah dział w telefonie, GPRS jest włączony, mogę łączyć się z internetem (Opera Mini).
Top_netinfo - skonfigurowałem, pokazuje sygnał (UMTS) w sieci Heyah. Przy próbie łączenia
pokazuje komunikat 687 "There is no answer" (generalne przesłanie tego błędu - nie można
zalogować się do sieci).
Aplikacja Play Online, pomimo konfiguracji, nie pokazuje sygnału! Nie miałem takiego
problemu np. z Orange Go - bez jakiejkolwiek konfiguracji aplikacja pokazywała poziom
sygnału!
Co może być przyczyną? Może jakaś feralna karta?
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Jakub5 pisze:Co może być przyczyną? Może jakaś feralna karta?
Możesz kupić drugą i sprawdzić, uszkodzone karty się zdarzają.

[ Dodano: 2009-02-14, 13:33 ]
Jakub5 pisze:Przy próbie łączenia
pokazuje komunikat 687 "There is no answer" (generalne przesłanie tego błędu - nie można
zalogować się do sieci).
Warto spróbować: Ustawienia -> AT i PIN -> Zainicjuj modem...
Może wina leży po stronie APN, login, hasło, nr telefonu:
Ustawienia -> Połączenie -> APN
PINu rozumiem że nie ma albo jest wprowadzony...
Pozdrawiam
Janek
Jakub5

@Janek222 - dzięki za rady.
Wszytko jest ustawione jak napisałeś.
1. APN ustawiony jest dobrze, wybrane z listy i sprawdzone na stronie Heyah
2. PINu nie ma
3. Restart modemu nic nie daje

Dziwne jest to, że tylko z Heyah jest problem. Kupię inną kartę, może to coś zmieni...
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Jakub5 pisze:Dziwne jest to, że tylko z Heyah jest problem. Kupię inną kartę, może to coś zmieni...
Kiedyś była seria kart, które nie chciały się łączyć w niektórych modemach, przez przypadek może taką posiadasz...
Pozdrawiam
Janek
sdinxty
Użytkownik forum

Post autor: sdinxty »

Witam,
gratuluję Top NetInfo team programu. Dzięki wielkie.

Mam też pytanie: Mam u siebie dosyć dużą różnicę we wskazaniach zasięgu pomiędzy TNI, a Play Online. Różnica spora, bo TNI pokazuje siłę sygnału ok 20% (czasem do 40%), a PO ok 98% - niezłe co? (oczywiście mówię o sygnale UMTS Play z innego na tym modemie póki co nie można skorzystać)

Nie potrafię także wysłać żadnej komendy USSD, zarówno przy połączeniu jak i przy rozłączeniu - to prepaid z Play, więc *155# powinno teoretycznie działać, niestety zawsze zawsze mam odpowiedź modemu:

Kod: Zaznacz cały

AT+CUSD=1,"*155#",15
ERROR
Pozdrawiam
(Przepraszam jeśli gdzieś już padły odpowiedzi na moje pytania, ale nie zauważyłem)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

sdinxty pisze:Mam u siebie dosyć dużą różnicę we wskazaniach zasięgu pomiędzy TNI, a Play Online.
TNI pokazuje siłę wg komendy AT+CSQ, a Play Online (czyli Huawei Mobile Partner) nie wiadomo według jakiego parametru działa.
sdinxty pisze:Nie potrafię także wysłać żadnej komendy USSD
Ja też mam ten problem z E160. Nie wiem co jest problemem. :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Play Online (czyli Huawei Mobile Partner) nie wiadomo według jakiego parametru działa
Chyba też na tym samym. Ma inne tylko skalowanie. Przynajmniej tak samo jest rozwiązane w Mobile Connect. Wysyła on do modemu co jakiś czas komendę AT+CSQ.
ja.michal pisze:Ja też mam ten problem z E160. Nie wiem co jest problemem. :(
To jest kwestia firmware moim zdaniem. Tak było u niektórych z innymi Huawei'ami (chyba E220). Po zmianie oprogramowania zaczęły działać komendy USSD.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Jakub5

janek222 pisze: Kiedyś była seria kart, które nie chciały się łączyć w niektórych modemach, przez przypadek może taką posiadasz...
Bingo! Kupiłem inną (ta nowa jest o nominale 5PLN) i działa :) Dzięki o radę.

[ Dodano: 2009-02-15, 23:07 ]
YaHooo pisze: (...) To jest kwestia firmware moim zdaniem. Tak było u niektórych z innymi Huawei'ami (chyba E220). Po zmianie oprogramowania za.(...)
To pewnie będzie to! Pisałem o problemach z USSD i karcie Play - na karcie Heyah mam dokładnie ten sam problem :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jakub5 pisze:Pisałem o problemach z USSD i karcie Play - na karcie Heyah mam dokładnie ten sam problem
A będziesz próbował zmienić firmware w modemie na inny? Bo to powinno pomóc.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Jakub5

@YaHooo
Jakiś sprawdzony? Który nie przywróci mi simlocka? ;)
Właśnie - jak ma się simlock do firmware'u?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jakub5 niestety w sprawach firmware nie jestem wcale zorientowany :(
abramq

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Post autor: abramq »

janek222 pisze:umożliwia zdjęcie żądania kodu PIN (nie dla wszystkich operatorów), wysyłanie dowolnych komend AT do modemu, wysyłanie i odbieranie SMSów, wymuszanie HSDPA/GPRS (nie wszystkie modemy) plus wiele opcji więcej
Witam,
Programik robi dobre wrażenie, dośc ciekawy, próbowałem go użyć na netbooku Samsung NC10 z wbudowanym modemem (model bodajże Y3100) HSDPA.
Niestety przy włączaniu check-box'a komend AT w 'Ustawieniach' robi się blue screen na moim Windowsie XP (praktycznie czysty system, z najnowszymi aktualizacjami).

Inna sprawa - gdy jest odpalony net na tym modemie, to wtedy w ogóle program
nie może nawiązać połączenia z modemem (chciałem oglądać BTS-y). Czy to ogólna cecha modemów GSM?

Pozdr;
RA
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

abramq pisze:gdy jest odpalony net na tym modemie, to wtedy w ogóle program
nie może nawiązać połączenia z modemem (chciałem oglądać BTS-y). Czy to ogólna cecha modemów GSM?
To zależy ile modem udostępnia portów szeregowych. Jak jeden to tak będzie. Jak dwa to można nawiązać połączenie internetowe oraz odczytywać dane za pomocą TNI. Np mój Huawei E630 ma 3 porty COM w Menadżerze Urządzeń i TNI działa ślicznie na nim podczas połączenia internetowego.
abramq

YaHooo pisze:To zależy ile modem udostępnia portów szeregowych. Jak jeden to tak będzie. Jak dwa to można nawiązać połączenie internetowe oraz odczytywać dane za pomocą TNI. Np mój Huawei E630 ma 3 porty COM w Menadżerze Urządzeń i TNI działa ślicznie na nim podczas połączenia internetowego.
Mój ma dwa porty, z tym, że jeden ma w nazwie coś w stylu 'Diagnostic' wiec może to tylko taki połwartościowy:-) nie wiem, do jakiegoś testowania, czy coś.

A nie wiadomo skąd mogą być te blue screen-y? Zdarzalo sie komuś coś podobnego?

RA
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

abramq pisze:Mój ma dwa porty
No to powinno się dać :) A na którymś działa komunikacja AT? Czy na obu masz bluescreen?
abramq pisze:A nie wiadomo skąd mogą być te blue screen-y? Zdarzalo sie komuś coś podobnego?
No ja mam podobnie jeżeli chodzi o telefon podłączony pod bluetooth. Myślę, że to wina sterowników BT. Niestety nie wiem w czym dokładnie tkwi błąd. Jak używam hyperterminala to wszystko działa ok, jak zaznaczę komunikację AT to mam BSOD.
abramq

YaHooo pisze:A na którymś działa komunikacja AT? Czy na obu masz bluescreen?
Tak, niestety na obu mam Blue (jak tylko kliknę w check-box'a)
YaHooo pisze:No ja mam podobnie jeżeli chodzi o telefon podłączony pod bluetooth. Myślę, że to wina sterowników BT. Niestety nie wiem w czym dokładnie tkwi błąd. Jak używam hyperterminala to wszystko działa ok, jak zaznaczę komunikację AT to mam BSOD.
No własnie na początku próbowałem terminalem i w sumie połączenie z portem nawiązuje, tylko nie mam pojęcia jak wpisywać tam te komendy AT - próbuję pisać coś w okienku tego terminala, ale zachowuje się jakby było nieaktywne (naciskanie klawiszy nie powoduje żadnego efektu, nic się nie pisze w tym okienku) - może coś źle robię?

Pozdrawiam,
RA
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

abramq pisze:Tak, niestety na obu mam Blue (jak tylko kliknę w check-box'a)
No to mamy dwie możliwości. Albo to wina TNI, albo sterowników modemu.
abramq pisze:nie mam pojęcia jak wpisywać tam te komendy AT - próbuję pisać coś w okienku tego terminala
A masz wyłączone wszystkie menadżery modemów? Jak tak to pisz w ciemno AT oraz naciśnij etner. Wyskakuje Ci coś, powinno wyskoczyć Ci OK.

Aha i jeszcze jedno jak masz okno Hyperterminalu to jest tam na samym jego dole pasek stanu. To z lewej strony tego paska stanu pisze Połączony xx:xx:xx (czas połączenia), czy Rozłączono?
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

@YaHooo, @abramq
Do testowania portów i komend AT można użyć:
TNI -> Ustawienia -> AT i PIN -> Test portów

[ Dodano: 2009-02-18, 20:31 ]
Może przy BSOD mają znaczenia zaawansowane ustawienia portu, warto spróbować ustawić małą prędkość np. 9600, zmienić kontrolę przepływu, sprawdzić bity danych (8), bity stopu (1).
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

janek222 pisze:Może przy BSOD mają znaczenia zaawansowane ustawienia portu
Ja ustawiłem te parametry takie same jak w przypadku hyperterminala (te co są tam domyślnie), a tam komendy działają poprawnie. Więc nie wiem w czym tkwi problem.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:nie wiem w czym tkwi problem
A próbowałeś łączyć się z portem i wysyłać komendy w TNI -> Ustawienia -> AT i PIN -> Test portów, jeżeli tak to w którym momencie pojawia się błąd?
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

janek222 już sprawdziłem to dokładnie. Więc jak w opcjach TNI zaznaczam komunikacja AT to na telefonie wyskakuje monit o zaakceptowanie połączenia z laptopem. Po zrobieniu tego od razu wyskakuje okno z komunikatem:

Kod: Zaznacz cały

Nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi z portu.
Odpowiedź modemu:
Natomiast jak wchodzę w test portów i wybieram ten sam port. To po kliknięciu połącz znowu mam monit na telefonie. Zgadzam się i jest wszystko ok, pisze połączono. Jak chcę wysłać komendę AT wtedy wyskakuje bluescreen.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jak chcę wysłać komendę AT wtedy wyskakuje bluescreen.
Może firewall albo antywirus blokuje transmisję. W tej chwili nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

janek222 pisze:Może firewall albo antywirus blokuje transmisję.
Sprawdziłem to. Niestety po ich wyłączeniu sytuacja jest taka sama. Co więcej poprzez kabel USB telefon ładnie działa z programem. Więc moim zdaniem to nie wina programu, lecz sterowników do bluetooth'a.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Mam pytanie czy ten program wybiera połączenie w płatnej transmisji danych CSD ??
bo łączy mi się z BTS-em lac :39012 i cid :20323109 a panele są od GPRS-u takie same jak zawsze miałem na GPRS-e modem e220 i wymuszam 3G w ustawieniach .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Zablokowany