GSM net monitor pod WinXP (modem HSDPA)

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
abramq

GSM net monitor pod WinXP (modem HSDPA)

Post autor: abramq »

Witam,

Od dłuższego czasu interesuję się technicznymi aspektami sieci komórkowych.
Do tej pory używałem monitora sieci o nazwie CellProfileSwitcher pod WindowsMobile na moim smartphon'ie HTC S710. Potrafił on m.inn. świetnie pokazywać znajdujące się aktualnie w zasięgu BTS-y wraz z siłą sygnału każdego BTS-a.
Ostatnio jednak kupiłem netbooka z wbudowanym modemem HSDPA (Samsung NC10 dostępny w Plusie) i pomyślałem, czy jego nie można by użyć jako monitora sieci GSM (głównie chodzi o wyświetlanie cell info).
Niestety, jedyne co znalazłem, to program QXDM i QPST, ale prawdopodobnie nie obsługują one chipsetu, który jest w moim modemie (nie mam jak sprawdzić jaki to właściwie chipset), gdyz pokazują puste informacje.
Gdzieś znalazłem też info, że modem powinien zakładać w WinXP swój dodatkowy port COM:, ale wygląda na to, że ten mój tego nie robi - nie wiem, może ma okrojoną funkcjonalność tylko do internetu...?

Zwracam się więc do Państwa jako znawców tematu, czy może znają Państwo jakiś tego
typu program, który pracowałby pod WinXP i potrafił monitorować sieć GSM
wykorzystując podłączony modem GSM (ściślej - modem HSDPA Samsung Y3100)?

Z góry dziękuję za wszelką Pomoc,
Pozdrawiam,
RA
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: GSM net monitor pod WinXP (modem HSDPA)

Post autor: YaHooo »

abramq, bo to jest tak. Modemy komunikują się z systemem za pomocą komend AT. No i nie każdy modem na zaawansowane komendy. Do tego co chcesz zrobić modem musi obsługiwać komendę podobną do AT^MONI (monitorowanie celi do której się jest zalogowanym) albo AT^MONP (monitorowanie sąsiednich komórek). Niestety nie wszystkie modemy obsługują te komendy. Niektóre mają swoje komendy przeznaczone do tego celu. Musisz poszukać specyfikacji komend AT do swojego modemu. Potem wystarczy Hyperterminal wbudowany w Windows oraz wydanie tej komendy.

Szczerze się przyznam, że oprogramowania takiego o które Ci chodzi nie widziałem.
abramq pisze:Gdzieś znalazłem też info, że modem powinien zakładać w WinXP swój dodatkowy port COM:
Musi mieć, bo właśnie na tem port trzeba wysłać komendę AT oraz z niego odebrać odpowiedź modemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

YaHooo pisze:Musi mieć, bo właśnie na ten port trzeba wysłać komendę AT oraz z niego odebrać odpowiedź modemu.
Nie koniecznie musi być to osobny port choć w tej chwili osobny stał się standardem, umożliwia komunikację AT podczas połączenia z internetem. Np. ED77 chyba nie ma dodatkowego portu, można się z nim łączyć tylko na porcie modemu w chwili, kiedy nie jest połączony z internetem.
Pozdrawiam
Janek
abramq

Post autor: abramq »

YaHooo pisze:Do tego co chcesz zrobić modem musi obsługiwać komendę podobną do AT^MONI (monitorowanie celi do której się jest zalogowanym) albo AT^MONP (monitorowanie sąsiednich komórek). Niestety nie wszystkie modemy obsługują te komendy. Niektóre mają swoje komendy przeznaczone do tego celu. Musisz poszukać specyfikacji komend AT do swojego modemu. Potem wystarczy Hyperterminal wbudowany w Windows oraz wydanie tej komendy.
Dzięki, to już jest coś:-) Niestety specyfikacji do modemu nie można nigdzie znaleźć (nie jest on sprzedawany oddzielnie, tylko w komplecie z netbookiem), ale jak tylko sie dopadne do kompa to sprawdze.

Jeszcze raz dzięki!
RA
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

abramq pisze:Dzięki, to już jest coś:-)
Proszę bardzo :)
abramq pisze:Niestety specyfikacji do modemu nie można nigdzie znaleźć
No to może inaczej. Może modem obsługuje polecenie AT+CLAC. Ta komenda powoduje wyświetlenie wszystkich obsługiwanych przez modem komend np http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=86659#86659 . W taki sposób możesz poszukać konkretnych komend. Być może ktoś gdzieś rozpracował poszczególne komendy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ