Zamierzam zbudować sieć wifi w domu, rysunek wszystko przedstawi:
Chcę aby laptop miał internet bezprzewodowy, a komputer stacjonarny kablowy, mój usługodawca internetowy dostarcza internet poprzez kabel antenowy taki, jakim wysyłany jest sygnał telewizyjny w kablówce, modem już mam muszę tylko kupić router, zastanawiam się czy ten będzie dobry.
bigarek pisze:dochodzę do wniosku że nie mam tego limitowania TTL, ale chcę się upewnić
W takim razie możesz to zbadać doświadczalnie. Możesz udostępnić internet z komputera (bez routera) za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> po wi-fi albo kablu skrosowanym LAN na drugi komputer Jak będzie internet na drugim komputerze to na 100% nie ma limitu TTL.
bigarek pisze:a czy jest możliwość aby operator zablokował port Ethernet, tak że żaden router by z nim nie działał
Jeżeli będzie na nim działał komputer to i odpowiedni router tez zadziała. Co prawda da się wyśledzić że dzielisz łącze routerem ale to wymaga pewnego czasu.
bigarek pisze:słyszałem i czytałem, że aby uruchomić sieć WI-FI, trzeba posiadać AP i router
Jakby ta sieć miała wyglądać, do czego służyć, jakie łącze masz do podziału? Bo w zależności od odpowiedzi na wcześniejsze pytania można dobierać różny sprzęt.
bigarek pisze:moje łacze to 1,5 MB/s , kablowy, chcę udostępnić internet do laptopa oraz wysyłać pliki z komputera do laptopa,
Musisz kupić jakiś router z wbudowanym AP i switchem np. Linksys wrt54gl, Tp-Link wr543g, wr542g, wr340gd i jeszcze wiele innych z portem WAN w postaci gniazda rj45 (8 styków)
czyli różnice między tymi routerami organiczną się do możliwości zmiany softu, bo większych różnic nie widzę, i chyba zdecyduję się na TP-Linka TL-WR543G, bo przecież będzie to sieć na dwa komputery w małym mieszkaniu
bigarek pisze:bo większych różnic nie widzę, i chyba zdecyduję się na TP-Linka TL-WR543G, bo przecież będzie to sieć na dwa komputery
Ja mam jeden komputer w porywach do dwóch. A tomato daje mi wiele, bo poza komputerami mam jeszcze bramkę VoIP i QOS w tomato wyśmienicie się sprawdza wtedy.
Jeżeli Ty będziesz miał dwa kompy, to uważaj żeby jeden nie przytkał drugiego jak zapuścisz na nim ściąganie czegoś, bo z tego co wiem, to TP-link nie ma zaawansowanego QOSa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
no to mnie przekonaliście, jaki jeszcze router może pracować na tomato albo na dd-wrt, linksys odpada bo za drogi więc polećcie coś sensownego może to http://allegro.pl/search.php?string=WL- ... &country=1
albo cos innego
No to kupuje Ovisa,
1:Czy trzeba znaleźć jaką specjalna wersje tomato na WL-1600?
2:Jest problem bo z tyłu modemu na gnieździe Ethernet mam plombę od ISP, wpadłem na pomysł że skombinuje taki sam modem jak mam albo nawet inny , zmienię adres Mac na taki sam jaki ma mój stary i będę używał tego nowego w połączeniu z routerem, jeśli to w ogóle możliwe,