Jaki zasięg ma LINKSYS WAG54G2-EE ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki zasięg ma LINKSYS WAG54G2-EE ?
Witam
Zamierzam zakupić router LINKSYS WAG54G2-EE tylko za bardzo nie wiem czy będzie wystarczający do mojego domu. Mam duży dom piętrowy <100m2 dół i góra też tyle jest kilka grubych ścian które sygnał musi pokonać. No i latem w okolicach domu < jedna ściana przy oknie i ok. 50m wolnej przestrzeni. Słyszałem, że linksys to sprawdzona firma tylko czy akurat ten model jest dla mnie? Jak to jest z tym zasięgiem? Myślałem o wag200g no ale teraz mój wstępny wybór padł na wag54g2. Oba te modele nie mają możliwości odkręcenia i wymiany anteny, no ale może da radę. Napiszcie jako użytkownicy routerów co o tym myślicie.
Pozdrawiam
Zamierzam zakupić router LINKSYS WAG54G2-EE tylko za bardzo nie wiem czy będzie wystarczający do mojego domu. Mam duży dom piętrowy <100m2 dół i góra też tyle jest kilka grubych ścian które sygnał musi pokonać. No i latem w okolicach domu < jedna ściana przy oknie i ok. 50m wolnej przestrzeni. Słyszałem, że linksys to sprawdzona firma tylko czy akurat ten model jest dla mnie? Jak to jest z tym zasięgiem? Myślałem o wag200g no ale teraz mój wstępny wybór padł na wag54g2. Oba te modele nie mają możliwości odkręcenia i wymiany anteny, no ale może da radę. Napiszcie jako użytkownicy routerów co o tym myślicie.
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki zasięg ma LINKSYS WAG54G2-EE ?
1. Rozumiem, że masz ADSLa (neostrada i pochodne)?
2. Nie da się w żaden sposób określić zasięgu routera. Jedyna metoda to test w danych warunkach.
2. Nie da się w żaden sposób określić zasięgu routera. Jedyna metoda to test w danych warunkach.
-
Tak potrzebuje routera na Annex A.
Ale czy ten model linksysa wyróznia sie jakoś swoim zasiegiem? Bo jesli sie niesprawdzi to juz nic się z tym nie zrobi < anteny sie nie wymieni >
Zabardzo na routerach się nie znam ale znajomi polecają linksysa ale jakos innego modelu nie mogę do siebie dopasować. Może pomożecie?
Ale czy ten model linksysa wyróznia sie jakoś swoim zasiegiem? Bo jesli sie niesprawdzi to juz nic się z tym nie zrobi < anteny sie nie wymieni >
Zabardzo na routerach się nie znam ale znajomi polecają linksysa ale jakos innego modelu nie mogę do siebie dopasować. Może pomożecie?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Możesz się zainteresować TP-Link'iem TD-W8920G - można w nim zmienić antenkę.
Jednak mocniejsze anteny są raczej przeznaczone do użytku na zewnątrz budynków. Wewnątrz zapewnia się pokrycie dodając Access Pointy i łącząc je kablem.
Jednak mocniejsze anteny są raczej przeznaczone do użytku na zewnątrz budynków. Wewnątrz zapewnia się pokrycie dodając Access Pointy i łącząc je kablem.
-
Ale polecasz mi tego TP-linka poniewaz ma lepszy zasięg niż linksys czy tylko dlatego że ma tą odkręcaną antene? A jak to jest ze stabilnością TP linka?Jo_gurt pisze:Możesz się zainteresować TP-Link'iem TD-W8920G - można w nim zmienić antenkę.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bardziej jako alternatywę do rozważenia. No i zawsze lepiej mieć możliwość zmiany anteny niż nie miećDzika_sosna pisze:Ale polecasz mi tego TP-linka poniewaz ma lepszy zasięg niż linksys czy tylko dlatego że ma tą odkręcaną antene?

Tzn to jest dość nowy model, więc definitywnie ciężko powiedzieć. Ale z poprzednimi nie było ogólnie problemów.Dzika_sosna pisze:A jak to jest ze stabilnością TP linka?
-
Pamiętaj że jak kupisz sobie fajnego AP dorzucisz mocną antenę to owszem pokryjesz zasięgiem większy obszar ale co z tego jak podłączysz do tego słabego klienta, czytaj laptop z wbudowaną kartą, w skrajnie pechowym przypadku 802.11b bez antenki:] Pamiętaj o tym.
Jeżeli masz możliwość to pożycz jakiś AP i zobacz jak ma się sprawa. Jeżeli okażę się że zasięg jest wszędzie a tu i tam jest słaby (ale jest) to myślę że ap z mocniejszą antenką rozwiąże problem.
Jeżeli masz możliwość to pożycz jakiś AP i zobacz jak ma się sprawa. Jeżeli okażę się że zasięg jest wszędzie a tu i tam jest słaby (ale jest) to myślę że ap z mocniejszą antenką rozwiąże problem.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jakby lap nie miał anteny to zasięg wynosił by z 2m przy dobrym wietrze i bez przeszkód po drodzetinuviel pisze:w skrajnie pechowym przypadku 802.11b bez antenki:]

-
Witam
Ostatecznie wybór padł na tego TP-Link TD-W8920G. Mam nadzieje że sie nie zawiodę i to bedzie słuszny wybór. I ten router będzie stabilny i spełni moje wymagania. Głównym powodem wyoru jest niska cena z porównaniu z Linsysem WAG54G2
Ostatecznie wybór padł na tego TP-Link TD-W8920G. Mam nadzieje że sie nie zawiodę i to bedzie słuszny wybór. I ten router będzie stabilny i spełni moje wymagania. Głównym powodem wyoru jest niska cena z porównaniu z Linsysem WAG54G2