Jaki zasięg ma LINKSYS WAG54G2-EE ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dzika_sosna
Początkujący użytkownik forum

Jaki zasięg ma LINKSYS WAG54G2-EE ?

Post autor: Dzika_sosna »

Witam

Zamierzam zakupić router LINKSYS WAG54G2-EE tylko za bardzo nie wiem czy będzie wystarczający do mojego domu. Mam duży dom piętrowy <100m2 dół i góra też tyle jest kilka grubych ścian które sygnał musi pokonać. No i latem w okolicach domu < jedna ściana przy oknie i ok. 50m wolnej przestrzeni. Słyszałem, że linksys to sprawdzona firma tylko czy akurat ten model jest dla mnie? Jak to jest z tym zasięgiem? Myślałem o wag200g no ale teraz mój wstępny wybór padł na wag54g2. Oba te modele nie mają możliwości odkręcenia i wymiany anteny, no ale może da radę. Napiszcie jako użytkownicy routerów co o tym myślicie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki zasięg ma LINKSYS WAG54G2-EE ?

Post autor: Jo_gurt »

1. Rozumiem, że masz ADSLa (neostrada i pochodne)?
2. Nie da się w żaden sposób określić zasięgu routera. Jedyna metoda to test w danych warunkach.
Dzika_sosna

Tak potrzebuje routera na Annex A.
Ale czy ten model linksysa wyróznia sie jakoś swoim zasiegiem? Bo jesli sie niesprawdzi to juz nic się z tym nie zrobi < anteny sie nie wymieni >
Zabardzo na routerach się nie znam ale znajomi polecają linksysa ale jakos innego modelu nie mogę do siebie dopasować. Może pomożecie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Możesz się zainteresować TP-Link'iem TD-W8920G - można w nim zmienić antenkę.
Jednak mocniejsze anteny są raczej przeznaczone do użytku na zewnątrz budynków. Wewnątrz zapewnia się pokrycie dodając Access Pointy i łącząc je kablem.
Dzika_sosna

Jo_gurt pisze:Możesz się zainteresować TP-Link'iem TD-W8920G - można w nim zmienić antenkę.
Jednak mocniejsze anteny są raczej przeznaczone do użytku na zewnątrz budynków. Wewnątrz zapewnia się pokrycie dodając Access Pointy i łącząc je kablem.
Ale polecasz mi tego TP-linka poniewaz ma lepszy zasięg niż linksys czy tylko dlatego że ma tą odkręcaną antene? A jak to jest ze stabilnością TP linka?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Dzika_sosna pisze:Ale polecasz mi tego TP-linka poniewaz ma lepszy zasięg niż linksys czy tylko dlatego że ma tą odkręcaną antene?
Bardziej jako alternatywę do rozważenia. No i zawsze lepiej mieć możliwość zmiany anteny niż nie mieć ;)
Dzika_sosna pisze:A jak to jest ze stabilnością TP linka?
Tzn to jest dość nowy model, więc definitywnie ciężko powiedzieć. Ale z poprzednimi nie było ogólnie problemów.
tinuviel

Post autor: tinuviel »

Pamiętaj że jak kupisz sobie fajnego AP dorzucisz mocną antenę to owszem pokryjesz zasięgiem większy obszar ale co z tego jak podłączysz do tego słabego klienta, czytaj laptop z wbudowaną kartą, w skrajnie pechowym przypadku 802.11b bez antenki:] Pamiętaj o tym.

Jeżeli masz możliwość to pożycz jakiś AP i zobacz jak ma się sprawa. Jeżeli okażę się że zasięg jest wszędzie a tu i tam jest słaby (ale jest) to myślę że ap z mocniejszą antenką rozwiąże problem.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

tinuviel pisze:w skrajnie pechowym przypadku 802.11b bez antenki:]
Jakby lap nie miał anteny to zasięg wynosił by z 2m przy dobrym wietrze i bez przeszkód po drodze ;)
Dzika_sosna

Witam

Ostatecznie wybór padł na tego TP-Link TD-W8920G. Mam nadzieje że sie nie zawiodę i to bedzie słuszny wybór. I ten router będzie stabilny i spełni moje wymagania. Głównym powodem wyoru jest niska cena z porównaniu z Linsysem WAG54G2
ODPOWIEDZ