huawei e180

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kozik
Użytkownik forum

huawei e180

Post autor: kozik »

Jest jakiś ubgrade firmware modemiku huawei e180 pozwalający na uzyskanie szybkości transferu z 7.2MB/s jaki jest teraz na 14MB/s jaki ma być w przyszłości. Pytam bo chciałem sobie zwiększyć możliwości modemiku. Pozdro
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: huawei e180

Post autor: wojteks »

kozik pisze:na 14MB/s jaki ma być w przyszłości
A czy któryś dostawca oferuje taką prędkość? Na dziś (i jutro) nie wszyscy nawet 7.2 Mbps wszędzie oferują.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

wojteks pisze:Na dziś (i jutro) nie wszyscy nawet 7.2 Mbps wszędzie oferują.
A co na niektórych terenach nawet EDGE nie oferują :hyhy:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

kozik pisze:szybkości transferu z 7.2MB/s jaki jest teraz na 14MB/s
Mb a nie MB :P
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kozik ja jeszcze o takim sofcie nie słyszałem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
fiuzi
Stały użytkownik forum

Post autor: fiuzi »

Ostatnio przeglądając aukcje na allegro, zauważyłem taki oto intrygujący opis aukcji, na której sprzedawany jest E180:
Model ten Przewyższa modele takie jak e156g oraz e169 o kilka EPOK :)

Model ten w zasięgu EDGE pracuje jak e169 w HSDPA!!! - osobiście sprawdzałem! Naprawdę najwyższy model dostępny na rynku!

To proszę pomyśleć co się dzieje gdy jest zasięg HSPDA :) - poprostu rakieta....
Więc ja się zapytuję w tym momencie, niby jakim cudem :rotfl2:
No chyba, że to brak dostatecznego doświadczenia i wiedzy z mojej strony i po prostu o czymś nie wiem
blueconnect 500MB [EDGE] => Orange Freedom Pro 3GB [CDMA] => Orange Freedom Pro 10GB [CDMA] => T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

fiuzi pisze:Więc ja się zapytuję w tym momencie, niby jakim cudem
Myślę, że coś tu nie gra. Chyba, że koleś miał niskie pingi i mu się strony dość szybko wczytywały. Albo miał do czynienia z bardzo kiepskim HSDPA ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
fiuzi
Stały użytkownik forum

Post autor: fiuzi »

Modem ten sprzedaje Super Sprzedawca, w większych ilościach...
Mi się wydaje, że to po prostu młyn na wodę, żeby to zhandlować, szczególnie jak czytam dalej w opisie to:
ORYGINALNIE/Fabrycznie BEZ SIMLOCKA!!!!( nie jest to modem z Anglii który ma domowym sposobem ściągany simlock, który znacznie wpływa na pogorszenie pracy modemu i oczywiście powoduje utratę gwarancji).
Ja tam sam sobie ściągnąłem SimLocka z E220, ale pogorszenia pracy nie zauważyłem :rotfl:
blueconnect 500MB [EDGE] => Orange Freedom Pro 3GB [CDMA] => Orange Freedom Pro 10GB [CDMA] => T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

fiuzi pisze:Mi się wydaje, że to po prostu młyn na wodę, żeby to zhandlować,
Bardzo możliwe.

Jednak mi się zdaje, że ze ściągnięciem simlocka jest jak w telefonie. Innymi metodami niż kodem może prowadzić do złego działania. Lecz nie wiem jak można inaczej ściągnąć simlocka w modemie...
CypisO
Początkujący użytkownik forum

Post autor: CypisO »

Odnośnie podniesienia szybkości do 14Mb/s - wg info ze strony Huawei nie ma takiej możliwości, co do możliwości modemu - w moich prywatnych testach m.in we Włoszech Niemczech i Irlandii - modem spisywał się świetnie. Prędkości ściągania danych wahały się w granicach 3-4Mb/s UPLOAD zależał od jakości połącznia - W IT HSDPA, w DE, IRL, PL, - HSPA
Pzdr
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez CypisO, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ