Jaka Antena do modemu Huawei E169
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jaka Antena do modemu Huawei E169
Druga sprawa to Play. U niego tylko 2100MHz więc zakup wielozakresowej i tak mija się z celem. 

-
- Użytkownik forum
.
Witam
Ja mam takie pytanko. Kupiłem sobie huawei e169 i teraz mam taką akcje że strasznie mam słaby zasięg tylko jedną kreske. Używam iplus manager. Chcem kupić jakomś antene może być zew. lub wew. bez różnicy. Gdy się loguje to w okienku mi się pokazuje raz "3G" a raz "HSDPA" Internet mi chodzi strasznie powoli. Patrzyłem na allegro te anteny ale mówicie że na allegro straszna lipa jest kupować. Wiec kieruje się do was z pytaniem jaką antene kupić oczywiście żeby nie była za droga
. A i jeszcze mam problem ponieważ mam limit 3 GB w iplusie a gdy jestes połączony do neta cały czas mi pokazuje że jakieś dane są wysyłane do neta i nie wiem dlaczego ;/ a mam wlączonego tylko Kasperkiego. Dlaczego tak jest??
Pozdrawiam
Dziekuje z góry za pomoc.
Ja mam takie pytanko. Kupiłem sobie huawei e169 i teraz mam taką akcje że strasznie mam słaby zasięg tylko jedną kreske. Używam iplus manager. Chcem kupić jakomś antene może być zew. lub wew. bez różnicy. Gdy się loguje to w okienku mi się pokazuje raz "3G" a raz "HSDPA" Internet mi chodzi strasznie powoli. Patrzyłem na allegro te anteny ale mówicie że na allegro straszna lipa jest kupować. Wiec kieruje się do was z pytaniem jaką antene kupić oczywiście żeby nie była za droga

Pozdrawiam
Dziekuje z góry za pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Lepszym rozwiązaniem będzie Mobile Partner - manager Huawei. (w moim podpisie masz sterowniki i managery)Herki pisze:Używam iplus manager.
3G pojawia się gdy nic nie robisz czy non stop przeskakuje z 3G na HSDPA i z powrotem?Herki pisze:Gdy się loguje to w okienku mi się pokazuje raz "3G" a raz "HSDPA"
Zajrzyj do bestpartnera.Herki pisze:Wiec kieruje się do was z pytaniem jaką antene kupić oczywiście żeby nie była za droga
Najmniejsza i najtańsza antena na 2100MHz u nich.
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
Do tego musisz mieć jeszcze kabel z wtykami SMB(n) [do E169] i N(m) [do anteny].
-
- Użytkownik forum
3G mam jak nie korzystam z neta a HsDpA jak otwieram przeglądarke.
I co po zakupie anteny mam nakierować ją w kierunku BTSA ??
Ponieważ jak patrzyłem mam tylko jeden Plusa i mam do niego około 1km tylko że ja mieszkam w takim dole troche.
A ta antena jest lepsza niż te ATK10/20
I co po zakupie anteny mam nakierować ją w kierunku BTSA ??
Ponieważ jak patrzyłem mam tylko jeden Plusa i mam do niego około 1km tylko że ja mieszkam w takim dole troche.
A ta antena jest lepsza niż te ATK10/20
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No to trzeba wynieść antenę na maszt odpowiedniej wysokości.Herki pisze:tylko że ja mieszkam w takim dole troche.
To jedyne rozwiązanie.
-
- Użytkownik forum
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=34
Niema troche tańszych tych kabli ?? ;/
A jeszcze mam takie pytanie jest taka możliwość bo nie jestem pewny czy BTS z którym się łącze to jest ten co piszą mi na stronie http://www.wieprz.net/bts/
Niema troche tańszych tych kabli ?? ;/
A jeszcze mam takie pytanie jest taka możliwość bo nie jestem pewny czy BTS z którym się łącze to jest ten co piszą mi na stronie http://www.wieprz.net/bts/
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jedyną pewną odpowiedź da ci komenda AT+CREG. Uzyskasz ją przez hyperterminal lub z innego oprogramowania np. Top_Netinfo http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557&start=0Herki pisze: A jeszcze mam takie pytanie jest taka możliwość bo nie jestem pewny czy BTS z którym się łącze to jest ten co piszą mi na stronie http://www.wieprz.net/bts/
Ostatnio zmieniony 2009-01-24, 21:30 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Broń Boże nie kupuj kabli w Bestpartnerze !Herki pisze: Niema troche tańszych tych kabli ?? ;/
Tańszych nie znajdziesz,ale za to lepsze,np.w Atelu czyt Dipolu.
Bestpartner stosuje tragiczne chińskie enki...
-
- Użytkownik forum
Patrzyłem kable na stronie http://www.atel.com.pl
ale po wielu poszkiwaniach nie znalazłem takiego kabla który bedzie pasował do tej anteny
ale po wielu poszkiwaniach nie znalazłem takiego kabla który bedzie pasował do tej anteny
-
- Początkujący użytkownik forum
Jestem takze posiadaczem modemu autora tematu. Czy i dla mnie ten zestaw bylby odpowiedni?
- Antena PANEL MIDI 11 dBi 1900-2100 MHz (UMTS)
- Kabel RF5 7m z wtykami SMB(n) i N(m)
Skad mam wiedziec gdzie skierowac antene i jaka mam pewnosc ze bedzie to wszystko dzialalo? na mapie iplusa jestem na pograniczu zasiegu edge wewnatrz i edge zewnatrz
- Antena PANEL MIDI 11 dBi 1900-2100 MHz (UMTS)
- Kabel RF5 7m z wtykami SMB(n) i N(m)
Skad mam wiedziec gdzie skierowac antene i jaka mam pewnosc ze bedzie to wszystko dzialalo? na mapie iplusa jestem na pograniczu zasiegu edge wewnatrz i edge zewnatrz
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Poczytaj w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> tematu jak wybrać antenę. Tam dowiesz się wszystkiego.paewel pisze:Skad mam wiedziec gdzie skierowac antene i jaka mam pewnosc ze bedzie to wszystko dzialalo? na mapie iplusa jestem na pograniczu zasiegu edge wewnatrz i edge zewnatrz
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, jeżeli ktoś ma zasięg edge to antena na 2100 nie zadziała. Bo to antena na hsdpa, a w plusie to raczej rzadkość. Tak więc do iplusa należy zastosować antenke na 900 lub 1800 mhz. Pozdrawiam podaj gg lub telefon, to doradzę jaką antenke i jak zamontować.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-28, 18:33 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-28, 18:33 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-01-28, 18:33 przez yagipol, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Sugerujesz, ze w Plusie jest mało HSDPA? Najpierw trzeba sprawdzić gdzie są jakie BTS'y korzystając z mapki http://mapa.btsearch.pl/ Dopiero wtedy można coś powiedzieć jaką antenkę trzebayagipol pisze:Bo to antena na hsdpa, a w plusie to raczej rzadkość.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Od nie dawna mam iplusa ale z tego co czytałem opinie innych użytkowników to w iplusie łatwiej jest znaleźć HSDPA niż EDGE
Ostatnio zmieniony 2009-01-28, 20:35 przez Herki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No tak, ale to HSDPA chodzi jak EDGE.Herki pisze:w iplusie łatwiej jest znaleźć HSDPA niż EDGE

Ale to tak na moim przykładzie i subiektywnie.

-
- Użytkownik forum
No ja nie mialem styczności z EDGE
moze jak pojade gdzieś na wieś to w tedy się przkonam jak to działa ![:]](./images/smilies/splash.gif)

![:]](./images/smilies/splash.gif)
Antena do Huawei 169 Play
Witam. Jestem nową osobą na forum. Przeczytałem wszystkie posty i nadal nie uzyskałem odpowiedzi jaką antenę wybrać i czy jest to zadowalające rozwiązanie. Jaka jest różnica między proponowanymi przez was antenami (dookólna, logarytmiczna, panelowa). Wiem, że Play lata na 2100 i czy jak kupię antenę działającą na tym paśmie to będzie lepiej?? Ja mam problem z niskim sygnałem 2 czasami 3 kreski i przechodzi z połączenia HSDPA na WCDMA i niekiedy gubi połączenie ale się nie rozłącza. Może jest osoba, która miała podobny problem i wypróbowała jakieś anteny.Mieszkam w bloku na parterze i nie w swoim mieszkaniu więc zakładanie anteny na zewnątrz raczej nie wchodzi. Interesuje mnie również by to rozwiązanie było jak najtańsze:)
Może za dużo warunków ale liczę, że uda się dojść do jakiegoś kompromisu: :)
Pozdro!!!
Może za dużo warunków ale liczę, że uda się dojść do jakiegoś kompromisu: :)
Pozdro!!!
W gwoli sprostowania. Powyższego posta. Z mapy btsów wynika, że wszystkie które znajdują się w pobliżu nadają 900Mhz i UMTS. najbliższy jest oddalony o około 1 - 1,5 km w linii prostej.
Czy taka antena zdała by egzamin??
Oto komentarz ze strony o tej antenie:"Posiadam modem Optiona GEO 201 oraz Antene GSM 17 dbi ERATO 1800-2100 ze złaczem NżAnteny
Zestawu używam 10km od anteny ery która dysponuje sygnałem HSDPA.
Pełnego zasięgu nie mam ale połączenie jest niezwykle stabilne pogoda nie ma nic do gadania
Download Speed: 1947 kbps (243.4 KB/sec transfer rate)
Upload Speed: 296 kbps (37 KB/sec transfer rate)"
Tylko podejrzewam, że taka końcówka nie będzie pasowała do Huawei E169.
Pozdrawiam.
Czy taka antena zdała by egzamin??
Oto komentarz ze strony o tej antenie:"Posiadam modem Optiona GEO 201 oraz Antene GSM 17 dbi ERATO 1800-2100 ze złaczem NżAnteny

Zestawu używam 10km od anteny ery która dysponuje sygnałem HSDPA.
Pełnego zasięgu nie mam ale połączenie jest niezwykle stabilne pogoda nie ma nic do gadania

Download Speed: 1947 kbps (243.4 KB/sec transfer rate)
Upload Speed: 296 kbps (37 KB/sec transfer rate)"
Tylko podejrzewam, że taka końcówka nie będzie pasowała do Huawei E169.
Pozdrawiam.