Internet przez bluetooth w sony ericsson k800i

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
manu_utd
Początkujący użytkownik forum

Internet przez bluetooth w sony ericsson k800i

Post autor: manu_utd »

Witam!!!
Na początku chcę zadeklarować, że przeszukałem forum w celu znalezienia odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, lecz nie znalazłem odpowiedzi. Więc zakładam nowy temat, tak jak w/w temacie chcę mieć internet przez blutooth w swoim sek800i. Posiadam adapter bt usb pentagram fang compact z oprogramowaniem bluesoleil 2.7.35 VoIP Release 080317. Dodam jescze, że internet mam z neti, router wifi puszcza sygnał do laptopa. Jak to zrobić, jak skonfigurować aby laptop udostępnił neta sek800i????? Za wszystkie odpowiedzi z góry Dziękuję!!
PS. Na innych forach znalazłem jak udostepnic neta przez bt sek800i ale przez oprogramowanie widcomm, natomiast ten program nie wykrywa mojego adaptera bt usb.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Internet przez bluetooth w sony ericsson k800i

Post autor: Jaco »

manu_utd pisze:lecz nie znalazłem odpowiedzi
:zdziwko: A to: Udostępnianie internetu poprzez bluetooth
manu_utd

Tak jak pisałem znalazłem ale przez oprogramowanie widcomm a nie przez bluesoleil.
Widcomm nie wykrywa mojego adaptera bt usb.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

manu_utd, ale w bluesoil jest podobnie. Z tego co pamiętam to musisz uruchomić usługę PAN i powinna Ci się pojawić nowa karta sieciowa. Na którą udostępniasz internet.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
manu_utd

Tak pojawiła mi się nowa karta sieciowa, udostępniam połączenie ale nie wiem jak skonfigurować sek800i aby internet szedł z laptopa do komórki a nie odwrotnie żeby komórka służyła za modem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

manu_utd no to jesteś w połowie drogi. Teraz konfigurujesz telefon analogicznie jak to zrobił krystianb w punkcie 15 i następnych. W poście do którego linka Ci podał Jaco.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco

manu_utd pisze:przez oprogramowanie widcomm a nie przez bluesoleil.
Przyznam się że mi na Bluesolei nie udało się tego stworzyć. Może Tobie się uda.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jaco pisze:Przyznam się że mi na Bluesolei nie udało się tego stworzyć.
Mi się udało, ale w całkiem inny sposób, było to jakieś stare bluesoil 1.x lub 2.x i tam była opcja automatyczna w opcjach programu wybierało sie tylko karte sieciową, z której miało się neta udostępnić, z modemu nie dało rady tego zrobić.

Jak znajde trochę czasu to może dorobie to do poradnika (i znajde tą wersje bluesoil)...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jaco

krystianb pisze:Jak znajde trochę czasu to może dorobie to do poradnika (i znajde tą wersje bluesoil)...
Przydało by się bo gdy ja chciałem to zrobić konsultowałem się właśnie z Tobą :)
manu_utd

A czy moge mieć neta w komórce przez bt jak mam neta na lapku za pośrednictwem routera wifi ( router wifi puszcza sygnał do laptopa)???? Druga sprawa, w mojej wersji bluesoleil we właściwościach usługi nie mam usługi dostęp do sieci LAN (patrz screeny w załącznikach). Może to jest tym spowodowane, że nie moge mieć neta na komórce przez bt??????
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Mi sie udało na wersji gdzie można wybrać połączenie do internetu, pod dostępem do sieci lan jest jeszcze jedno pole wyboru z tego co pamiętam i tam wybierałem karte sieciową z której mam intenrt (modem który wygląda jak karta sieciowa)...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
dafunk

Post autor: dafunk »

Witam zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcjami, robię to już nie pierwszy raz i zawsze jest jakiś problem. Otóż niby wszystko działa, używam Bluesoleila 2.3, telefon nawiązuje połączenie (pokazuje mi komunikat i ikonka BT robi się zielona), jednak na telefonie jest nonstop "łączenie" i lecący pasek. Dziwne jest tylko to, że jak zrobiłem tak pierwszym razem to mi połączyło, nagle zerwało połączenie i już przestało działać. Firewall wyłączony czy nie, i tak nie działa.
ODPOWIEDZ