Problem z play online na kartę

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yokozuki
Początkujący użytkownik forum

Problem z play online na kartę

Post autor: yokozuki »

witam,

Jestem uzytkownikiem internetu play online na karte i mam mały problem. Nie wiem dlaczego, ale podczas sciagania plikow, sciaganie nagle przerywa sie i musze zaczynac je od poczatku, az za ktoryms szczesliwym trafem uda mi sie sciagnac marne 3mb w calosci. Mieszkam w Poznaniu i mam ciagle zasieg HSDPA. Probowalem rozwiazac ten problem Flashget'em ale niestety sciaganie w ktoryms momencie przerywa sie i musze zaczynac sciagac plik od poczatku, co powoduje ze sciagniecie 3mb w rzeczywistosci zabiera mi 50 mb. Czy wie moze ktos o co chodzi ?

prosze o pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z play online na kartę

Post autor: ja.michal »

yokozuki, próbowałeś ustawić stałe DNSy?
Jak masz podłączony modem? (kabel czy bezpośrednio USB)
yokozuki

tak czytalem troche o tych DNS'ach i ustawilem, lecz to nie naprawilo problemu
modem mialem podlaczony kablem, ale probowalem tez podlaczyc go bezposrednio do laptopa. nic to nie dalo ;/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To chyba jakiś problem z siecią. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

yokozuki, pisz z dużych liter zdania i używaj znaków diakrytycznych.
yokozuki

To moze poleć mi jakiś program, który sciaga plik partiami i gdy sciaganie sie przerwie to mozna zaczac je od miejsca, w ktorym sie przerwalo :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

yokozuki, a masz możliwość przetestować jak będzie się zachowywał internet jak połączysz się poprzez inny modem/telefon z 3g?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

yokozuki, ja używam Flashgeta i się spisuje.
A jak działa to w nocy? W innej lokalizacji. Próbowałeś?
yokozuki

YaHooo, testowalem internet na motoroli Z8, ale tam to w ogole tragedia, czesto przelacza z UMTS na HSDPA, co powoduje rozlaczanie.

ja.michal, testowalem o roznych porach dnia, lecz zawsze jest tak samo. Co do flashget'a to mozesz mi powiedziec dlaczego, gdy sciagam plik i mi sie przerwie to po wybraniu opcji ponownego sciagania, zaczyna od poczatku, a nie od momentu gdzie przerwal ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

yokozuki pisze:testowalem o roznych porach dnia, lecz zawsze jest tak samo. Co do flashget'a to mozesz mi powiedziec dlaczego, gdy sciagam plik i mi sie przerwie to po wybraniu opcji ponownego sciagania, zaczyna od poczatku, a nie od momentu gdzie przerwal ?
Czyli problem sieci. A z Flashgetem to nie wiem. Nie powinno się tak dziać. Z reguły to się dzieje jak się wielkość pliku zmieni.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

yokozuki pisze:czesto przelacza z UMTS na HSDPA, co powoduje rozlaczanie.
To jest nieprawidłowe zachowanie. Ja byłbym za tym, że to sieć coś szwankuje. Normalnie powinno się przełączać z HSDPA podczas bezczynności.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
yokozuki

W takim razie musze jakos z tym problemem zyc ;/
Dziekuje wszystkim za pomoc :))

pozdrawiam, Yokozuki.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

yokozuki, zgłoś bo BOKu. Zawsze ślad zostanie i coś poprawią.
Awatar użytkownika
cortesolo
Stały użytkownik forum

Post autor: cortesolo »

yokozuki pisze:Co do flashget'a to mozesz mi powiedziec dlaczego, gdy sciagam plik i mi sie przerwie to po wybraniu opcji ponownego sciagania, zaczyna od poczatku, a nie od momentu gdzie przerwal ?
Nie jest to spowodowane usługą Play online a raczej możliwością wznawiania pobierania pliku z danego serwera. Jedne serwery obsługują wznawianie połączeń a inne nie. Dzięki flashgetowi można wznawiać pobieranie plików ale wiąże się to z w/w ograniczeniem.
techo

Post autor: techo »

Najprawdopodobniej problem sieci, wszystko zależy z jakiego serwera pobierasz pliki.
Dla przykładu :
1. 2 mb plik z wrzuty.pl - 5 prób nieudanych 6 udana
2. 700 mb plik z chomikuj.pl stały transfer prawie na max żadnych błędów plik ściągnięty w całości za pierwszym razem.
oczywiście dotyczy play na kartę inni operatorzy nie mają podobnych problemów.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

yokozuki, Nie wszystkie serwery http obsługują zlecenia ściągnięcia zadanego zakresu bajtów z pliku a tylko dzieki tej funkcji można wznawiać odczyt pliku od dowolnego miejsca w pliku czyli potocznie mówiąc "wznawiać pobieranie pliku w częściach".
Gdy serwer http odsyła nam razem z plikiem nagłówek Accept-Ranges: bytes to znaczy że wznawianie pobierania jest możliwe dla tego pliku.

W Firefox można sprawdzić czy serwer obsługuje wznawianie pobierania dla pliku do którego mamy konkretny link. Jest dodatek (dla FF 1.0-1.5) Extended Link Properties dzięki któremu w oknie właściwości linku wyświetlają się dodatkowo nagłówki odpowiedzi z serwera. Ten dodatek pobiera w tym celu z serwera tylko same nagłówki. Tak samo widać wszystkie nagłówki w dodatku Live HTTP Headers (dla FF 0.8-3.0).

Przetestowałem menadzer pobierania wbudowany w FF 1.5 i niestety okazało się że nie potrafi on wznawiać pobierania pliku w częściach nawet gdy serwer pokazuje że jest to wykonalne. Na innych wersjach FF tego testu nie robiłem.

Inne menadżery pobierania:
() Teleport Pro 1.29 nie zdał testu.
() Net Transport v1.87.258 zdał test.

[ Dodano: 2009-02-19, 21:26 ]
Obecnie Net Transport nie jest darmowym programem ale jego starszą darmową wersję (v1.87.258) wygrzebałem na Enter CD 11/2004...
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Też mam problemy z ściąganiem plików z wrzuty.
Jest to raczej spowodowane siecią, bo wszystko inne działa poprawnie.
ODPOWIEDZ