Rozłączanie (zawieszanie) się internetu iPlus

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
monkas
Użytkownik forum

Rozłączanie (zawieszanie) się internetu iPlus

Post autor: monkas »

Witam.
Chciałabym prosić Was o pomoc, otóż mój problem polega na tym, że internet jest rozłączany ( w różnych odstępach czasu - nie zależnie czy przeglądam strony internetowe, czy nie), tzn. połączenie jest aktywne, ale pomiędzy modemem, a Internetem (?) pojawia się czerwony krzyżyk (przepraszam, za nieprofesjonalne nazewnictwo).

Mogę połączyć się ponownie po samodzielnym rozłączeniu w programie (top_netinfo).

Kwerendy modemu nie mogę wykonać, bo "port, którego używa modem jest obecnie otwarty przez inną aplikację (ale nie potrafię zlokalizować tej aplikacji)...

Dziennik rejestrowania modemu (?) - jeżeli to coś może wyjaśnić.

Zainstalowałam aktualne sterowniki modemu (H E870), próbowałam z różnymi menadżerami połączeń.

Mój system to Windows Vista SP1. Oszczędzanie baterii też sprawdzałam, mam ustawioną maksymalną wydajność (laptop Asus F3).

Przeczytałam wiele rad znajdujących się na tym forum, ale niestety nie jestem w stanie rozwiązać samodzielnie tego problemu.

Bardzo proszę o pomoc.
(Przepraszam, za obszerne pytanie, ale chciałam dokładnie naświetlić problem :) )
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Rozłączanie (zawieszanie) się internetu iPlus

Post autor: YaHooo »

monkas, pewnie łączysz się w technologii UMTS/HSPDA tak? Jak tak to na początku można zapobiec takim rozłączeniom wymuszając łączenie po 2g. Ale wtedy prędkość będzie mniejsza.

Raczej się na takie rozłączenia nic nie poradzi, bo są one najczęściej spowodowane przez sieć. A masz możliwość przetestowania modemu na innym komputerze, oraz w innej lokalizacji w mieście? Bo ja muszę się przyznać, że czasem mam sesję 12 godzin i nic nie rozłączy, a następnego dnia potrafi się rozłączać kilka razy dziennie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
monkas
Użytkownik forum

Aha, czyli to nie jest wina modemu, sterowników, itp.
2G czyli GPRS/EDGE ??

Jeżeli tak czy pomoże w tej sytuacji antena ( co prawda już od jakiegoś czasu planowałam jej zakup)?

W tej chwili mam sygnał -79 -(69) dBm, 35%-60% i wskaźnik dBi 17(20).
Czy wskaźnik dBi pokazuje o jakiej mocy powinna być antena ?

Jeżeli mogę to poproszę o konkretny link anteny :)

Odnośnie pytania:
A masz możliwość przetestowania modemu na innym komputerze, oraz w innej lokalizacji w mieście?
Nie mam takiej możliwości w tej chwili, jednak, gdy testowałam przez 10 dni Play nie zauważyłam takiego problemu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

monkas, masz dobre parametry połączenia.
Po tym co piszesz o Playu wychodzi na to, że to problem z siecią Plusa.
Ostatnio zmieniony 2009-02-19, 18:38 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

monkas pisze:Aha, czyli to nie jest wina modemu, sterowników, itp
Może tak być. Właśnie u mnie tak jest :) Dużo tu zależy np. od obciążenia sieci.
monkas pisze:2G czyli GPRS/EDGE ??
Dokładnie, u mnie zerwało połączenie chyba tylko dwa razy odkąd mam iPlusa (ponad 1.5 roku) i wymuszam połączenie po 2g w przypadku kłopotów z 3g.
monkas pisze:Jeżeli tak czy pomoże w tej sytuacji antena ( co prawda już od jakiegoś czasu planowałam jej zakup)
A to trzeba by było potestować jak byś podjechała bliżej BTS;a tak by mieć silniejszy sygnał. Bo na kłopoty z siecią żadna antena nie pomoże. Chyba, żebyś się połączyła z innym nadajnikiem.
monkas pisze:W tej chwili mam sygnał -79 -(69) dBm, 35%-60% i wskaźnik dBi 17(20).
No to taki średnio na jeża. Ja mam w tej chwili podobne wartości i stabilne łącze bez zerwań.
monkas pisze:Czy wskaźnik dBi pokazuje o jakiej mocy powinna być antena ?
Nie, to jest siła sygnału w innych jednostkach. To pokazuje modem.
monkas pisze:Jeżeli mogę to poproszę o konkretny link anteny :)
Zalecałbym sprawdzić jak się modem zachowuje gdzie indziej, przy silniejszym sygnale :) Potem można coś powiedzieć, bo może antena nie jest potrzebna.

[ Dodano: 2009-02-19, 18:38 ]
ja.michal pisze:Po tym co piszesz o Playu wychodzi na to, że to problem z siecią Plusa.
Tak, ostatnio w Białymstoku Plus coś się deczko psuje. Ale to też zależy od dnia.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
monkas
Użytkownik forum

Czyli niepotrzebnie robię zamieszanie ;). Czy powinna to zgłaszać do Plusa?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, czyli antena jest zbędna ? (do BTS mam 200 m)

YaHooo, jesteś szybki jak błyskawica... :padam: Dzięki
Ostatnio zmieniony 2009-02-19, 18:42 przez monkas, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

monkas pisze:Czy powinna to zgłaszać do Plusa?
Jak chcesz to możesz spróbować. Zobaczyć co oni na to powiedzą ;)
monkas pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedzi, czyli antena jest zbędna ?
Proszę bardzo :ok: Tak jak piszesz, że z Playem działało ok, to antena jest zbędna.
monkas
Użytkownik forum

A czy może mieć wpływ na to częsta zmiana BTS-a ? Bo widzę to w programie top_netinfo ? Czy mogę w prosty sposób wymusić tylko 1 BTS ? (chyba to gdzieś było :gwiazdki: )
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

monkas pisze:A czy może mieć wpływ na to częsta zmiana BTS-a ? Bo widzę to w programie top_netinfo ?
To jest bardzo prawdopodobne. Niby teoretycznie nie powinno się nic dziać złego. Ale w praktyce różnie to bywa.
monkas pisze:mogę w prosty sposób wymusić tylko 1 BTS ?
Programowo niesetety się nie da. Jedyna rada w przypadku modemu to antena kierunkowa wycelowana w konkretny BTS.

Jest jeszcze możliwość jak posiadasz Nokię. Uruchamiasz na niej netmonitor i tam da się to zrobić. Ale o wiele lepszym wyjściem jest antena kierunkowa. Poza tym telefony nie są przystosowane do ciągłej pracy.
monkas
Użytkownik forum

Tak więc problem ten zgłosiłam do Plusa.

Po wykluczeniu awarii modemu i karty sim konsultanci Plusa poradzili mi sprawdzić, czy zawiesza się na 2G ( w ciągu 2-3 godz. nie zaobserwowałam tego zjawiska). Później miałam przełączyć się na 3G (bo czasami samoistnie odblokowuje się ten problem - czy coś w tym stylu :zawstydzony: ).

Jako że problem występuje nadal (czyli nie rozwiązał się problem po tych zmianach 2G - 3G) i to nagminnie, przyjęli zgłoszenie i prawdopodobnie ma zostać sprawdzony BTS.

O wynikach poinformują mnie telefonicznie :ok:

P.S. Może ta informacja komuś się przyda. :)
Ostatnio zmieniony 2009-02-20, 17:55 przez monkas, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

monkas pisze:Tak więc problem ten zgłosiłam do Plusa.
monkas pisze:O wynikach poinformują mnie telefonicznie :ok:
Czyli sama musisz zadzwonić. ;)
monkas
Użytkownik forum

Zadzwonią sami. :super: ... (Wzięli mój numer telefonu)

(Podczas tych 2 postów rozłączyło mnie z 4 razy :cry: )
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

monkas pisze:Zadzwonią sami. :super: ... (Wzięli mój numer telefonu)
U mnie też brali, ale nie zadzwonili przez długi czas (2 tygodnie). Sam musiałem.
Ale życzę Ci monkas, żeby zadzwonili. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

monkas pisze:czyli nie rozwiązał się problem po tych zmianach 2G - 3G
A rozłącza Cię jak jesteś na 2G? Bo nie powinno. Znaczy mam na myśli, że 2G bardzo mało się rozłącza. Tak pokazuje praktyka.
monkas
Użytkownik forum

A rozłącza Cię jak jesteś na 2G? Bo nie powinno. Znaczy mam na myśli, że 2G bardzo mało się rozłącza. Tak pokazuje praktyka.
Do tej pory tylko raz rozłączyło na 2G (ale prędkość na 2G "powala z nóg" - tak więc testy trwały tylko kilka godzin).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

monkas pisze:Do tej pory tylko raz rozłączyło na 2G
Czyli powinnaś robić jak to ja czasem robię. Jak rozłącza na 3g to się łączę po 2g. Lepiej tak niż cierpieć z powodu ciągłych rozłączeń...
monkas
Użytkownik forum

Chciałabym jeszcze zapytać się, troszkę z czystej ciekawości, dlaczego na 2g mam zasięg 100%, -53dBm, a w 3g
sygnał -79 -(69) dBm, 35%-60% i wskaźnik dBi 17(20).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

monkas pisze:Chciałabym jeszcze zapytać się, troszkę z czystej ciekawości, dlaczego na 2g mam zasięg 100%, -53dBm, a w 3g
Po 1 może być BTS z 3G dalej.
Po 2 3G ma mniejszy zasięg bo działa na paśmie (w Polsce) 2100MHz a na nim normy nakazują mniejszą moc niż na 900MHz. Z tego co pamiętam 900MHz ma 1W a 2100MHz 0,1W.
Po 3 2100MHz ma gorszą przenikalność przez obiekty, jest bardziej tłumione. Byle ściana czy drzewa i już "ucieka" zasięg.
monkas
Użytkownik forum

Dziękuję :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

monkas ja mam 2g oraz 3g z BTS'ów postawionych na tym samym obiekcie. I 2g ma moc -65dBm, zaś 3g -79dBm. Po prostu 3g jest bardziej tłumione w powietrzu ;)
ODPOWIEDZ