PCMCIA nie więc co ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lomk
Stały użytkownik forum

PCMCIA nie więc co ?

Post autor: lomk »

Jestem bez neta przez 2 tyg. więc kolega pozwolił mi na swoim liveboxie jechać tylko zrywa strasznie bo to jest sąsiedni dom więc pytam się o kartę - czy wystarczy PCMCIA TP TPlinka? . I drugie pytanie czy jeśli na laptopie mam złącze Express Card to czy można do niego tą kartę podłączyć? Hmm z tego co czytałem to chyba nie można to może na USB będzie lepiej nie wiem pomóżcie jeśli potraficie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: PCMCIA nie więc co ?

Post autor: YaHooo »

lomk pisze:może na USB będzie lepiej nie wiem
Ja osobiście wybrałbym kartę na USB. Brałbym taką http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9446

Aha a jaki masz poziom sygnału w tej chwili. Możesz zmierzyć za pomocą programu NetStumbler?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
lomk
Stały użytkownik forum

OK dzia za propozycję, NetStumber pokazuje raz na żółto raz na szaro to gubi sygnał:( a moje pytanie do tej karty na USB piszę że tam trzeba antenke RSMa czy ona jest konieczna do działania tej karty?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lomk pisze:NetStumber pokazuje raz na żółto raz na szaro to gubi sygnał:(
To jest wina zrywania połączenia. Nie ma na pobliskich kanałach innych sieci? Może wystarczy sama zmiana kanału nadawania w LiveBoxie. Bo żółty sygnał może być jak nie zwalnia internet za bardzo.
lomk pisze:do tej karty na USB piszę że tam trzeba antenke RSMa czy ona jest konieczna do działania tej karty?
Tam już antenka jest w zestawie o mocy chyba 5dBi. Jak potrzeba mocniejszą to odłączasz tą i w jej miejsce podłączasz antenę zewnętrzna.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze:Może wystarczy sama zmiana kanału nadawania w LiveBoxie
LiveBox ma czasami problem z zasięgiem w pokoju obok a tu chodzi o zasięg w drugim domu.
Sugeruję zamiast karty WiFi postawić u sąsiada normalny AP (np. WA501G) i zasięg powinien się znacząco poprawić.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:LiveBox ma czasami problem z zasięgiem w pokoju obok a tu chodzi o zasięg w drugim domu.
Ja miałem przypadek, że LB kolegi odbierałem tak. Fakt sygnał na poziomie -89dBm, ale zero zakłóceń i osiągałem prędkości prawie max łącza. Ale racja o wiele lepiej normalny AP. Tylko czy to się opłaca na 2 tygodnie dla sąsiada.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze:Tylko czy to się opłaca na 2 tygodnie dla sąsiada.
Tak samo się opłaca jak kupienie anteny czy innej karty WiFi.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Tak samo się opłaca jak kupienie anteny czy innej karty WiFi.
:) Więc może lepiej faktycznie lepszy router kupić.
lomk
Stały użytkownik forum

Czyli załóżmy że kupie AP ale LB nie będzie z nim zrywał połączenia tak jak z lapem?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lomk nie do końca zrozumiałeś nas ;) wojteks zaproponował zamianę LiveBoxa na jakiś inny AP. Bo LiveBox'y słyną z bardzo słabego zasięgu, jak byś kupił inny, lepszy AP to nie musiałbyś kupować sobie karty sieciowej. Mógłbyś używać tej co masz teraz.
ODPOWIEDZ