Jaką polecacie mi kupić antenę do tego modemu?
Posiadam w swojej okolicy tylko GPRS i EDGE.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Moderator: Moderatorzy
Zanim kupisz antenę proponuję poczytać: Jak wybrać antenę.darx667 pisze:Posiadam w swojej okolicy tylko GPRS i EDGE.
Na 100% nie ale w 95% pomaga.kamil9393 pisze:Czy jest jakaś antena która zwiększy prędkośc ściągania i wysyłania??
Pewnie to jest spowodowane obciążeniem BTS'a. Jak byś kupił antenę kierunkową, to mógłbyś ją ustawić na dalszy BTS ale za to mniej obciążony. I prędkość może wzrosnąć.kamil9393 pisze:mieszkam w zasięgu EDGE,do nadajnika mam 1km,zasięg mam pełny i przeważnie mój net bardzo wolno chodzi,ledwie co przekracza 5 kb/s.
Tym się nie sugeruj. To jest tylko prędkośc portu.Szczurkuc pisze:na telefonie choć pokazuje że mam 115,2kb/s
Nie. GPRS/EDGE to inna częstotliwość. W Polsce GPRS/EDGE to właściwie 900MHz (czasem działa na 1800MHz), UMTS to 2100MHz.sterios pisze:Widziałem antenę za 161zł 24dBi GPRS i EDGE ale nie wiem czy nie ściągnie mi UMTS?
Tak jest. Inaczej to by mogło dojść do uszkodzenia końcówki mocy w modemie.adamos22 pisze:czy po podłączeniu do modemu zewnętrznej anteny ta wewnętrzna zostaje automatycznie wyłączona ?
Ja się też rozglądałem za antenkami i myślę, że te na allegro są o wiele droższe niż w sklepach internetowych.Grzesiek29 pisze:Proszę poradźcie mi jaką antenę mam wybrać. Może być taka http://www.allegro.pl/ite...160_i_e169.html
Mała prośba do początkujących forumowiczów: używajcie fachowych jednostek mocy sygnału (-dBm, dBi) bo takie procenty nic większości z nas nie mówią. 100% zasięguszymond pisze:zasięg EDGE od 90 do 100 %
Wymuś tryb 3G, nie będzie się przełączał.szymond pisze:kilka razy przy logowaniu modem złapał mi UMTS na jednej kresce zasięgu, ale dosłownie na chwilkę i zaraz przełącza na EDGA
Moim zdaniem warto, jeśli tak blisko siebie masz zasięg UMTS. Wymuszenie 3G może wprawdzie pomóc, ale połączenie może nie być stabilne. Najlepsza będzie oczywiście antena kierunkowa.szymond pisze:bawić się w antenę...jeśli tak to jaka? kierunkowa da rade?