EDGE w PlayOnline ?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

EDGE w PlayOnline ?

Post autor: adamos22 »

Dziś otrzymałem zamówiony modem e160, w Poznaniu mam 92% zasięgu przy WCDMA.
Dla testów chciałem się podłączyć do nadajnika Playa 2G (jest taki) i nastąpiła odmowa.
Na tym forum gdzieś czytałem, że Play nie będzie mógł blokować dostępu do EDGE użytkownikom PlayOnline, "bo się nie da",
podobno rzecznik Play także nie zapowiedział blokowania, stwierdzając tylko, że nie będą brali odpowiedzialności za jakość takiej transmisji (jakby za jakąś odpowiadali ;) ) - więc jak to w końcu jest z tym EDGE w PlayOnline ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: EDGE w PlayOnline ?

Post autor: ja.michal »

adamos22 pisze:ięc jak to w końcu jest z tym EDGE w PlayOnline ?
Raz działa raz nie. Nie wszędzie.
Tutaj na ten temat pisaliśmy.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=151621#151621
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

adamos22 pisze:"bo się nie da"
Da się.
Na Górnym Śląsku i w Krakowie nie działa Play Online w 2G.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

adamos22 pisze:Na tym forum gdzieś czytałem, że Play nie będzie mógł blokować dostępu do EDGE użytkownikom PlayOnline, "bo się nie da",
Jak się nie da jak się da ;)

A jak np. Plus blokuje po przekroczeniu limitu dostęp do samego HSDPA? A UMTS już chodzi :]
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Da się da. Z tego co mówili mi w niejednym punkcie Play Online ma działać tylko na 3G.
Skoro da się zablokować roaming Plusa to i 2G da się odłączyć.

Np. Three (we Włoszech chyba) ma po swojej sieci 3G a jak niema zasięgu to 2G Orange. I tylko 2G działa mimo, że 3G też jest. Jest zablokowane.
Tak więc da się. :)
Awatar użytkownika
krzyhu
Stały użytkownik forum

Post autor: krzyhu »

A po co wam w ogóle EDGE skoro jest HSDPA ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krzyhu pisze:A po co wam w ogóle EDGE skoro jest HSDPA ?
Sorry, ale to pytanie jest co najmniej dziwne.

UMTS/HSDPA ma mniejszy zasięg. W polu nie będziesz stawiał BTSa z 3G bo nie obejmie zasięgiem tyle.

Upgrade z GPRS do EDGE nie jest tak kosztowny jak stawianie nowych BTSów.

Mniejsze opłaty są za pasmo GSM a niżeli 3G. W terenie mało zurbanizowanym nie opłaca się stawiać 3G w aktualnej sytuacji.

Większy koszt 3G także ze względu na szybkie połączenia z siecią. Szersze pasmo radiolinii jest droższe, sieć światłowodowa tania nie jest.

To tak na szybko.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krzyhu pisze:A po co wam w ogóle EDGE skoro jest HSDPA ?
Zauważ, że nie wszyscy mają telefony z 3g. Ja np. mam Samsunga z EDGE, więc potrzebne jest EDGE. Bo jak będzie tylko HSDPA to nic mi z tego nie przyjdzie,
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
adamos22

Ogólnie to ja w tej chwili nie widzę alternatywy dla EDGE na terenach mało zurbanizowanych, każdy kto czasami przebywa na różnych wsiach wie jak to jest.

O 3G 2100 można tylko pomarzyć, bo raczej nigdy się tam nie pojawi, 3G 900 to jak na razie teoria, nigdzie nikt nic konkretnego o tym nie pisze, słabo ze sprzętem nadawczym i odbiorczym, na pewno nie będzie to tak samo szybkie jak 2100, a że sprzęt jest/będzie drogi, to nie prędko pokryją zasięgiem Polskę.

Play niby miał budować 3G 900, ale buduje 2G i to tam, gdzie już ma zasięg 3G, miał udostępniać tani internet na cały kraj, ale jak jest z zasięgiem każdy wie.

W tej chwili jedyną alternatywą jest CDMA, ale tylko w Orange i tylko na abonament, a dla kogoś kto nie przebywa w danym miejscu regularnie to odpada. Z zasięgiem WiMax też nie jest za ciekawie.

Moje doświadczenia z EDGE są bardzo pozytywne, w Poznaniu osiągam 230Kb/s, a daleko daleko poza nim w szczerym polu ok. 156Kb/s bez zewn. anteny. Tylko że nie da się z tego normalnie korzystać wiedząc, że co druga nowa podstrona kosztuje 3gr (simdata).

Limity w Play Online na kartę są w pełni wystarczające, gdyby jeszcze tylko zrobili coś z zasięgiem.. Ale oni wolą budować zasięg tam, gdzie już go mają :/

A żaden inny operator nie zamierza zmniejszać ceny lub zwiększać limitów na internet w Pre-paidzie.
Ostatnio zmieniony 2009-02-21, 15:23 przez adamos22, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adamos22, Play buduje 2G tam gdzie ma sieć 3G dlatego, że w dużych miastach najwięcej klientów mają. Większość klientów ma swoje telefony albo tanie z Playa bez 3G. Ruch roamingowy przez Plusa kosztuje dużo dlatego stawiają 2G.

Co do kosztów i braku sprzętu na 3G 900MHz. Sprzęt jest. Huawei go robi. Modemy już widać. Koszt jest porównywalny do 3G 2100MHz.
Na razie wolą stawiać 2G 900MHz bo jest tańsze w opłatach. Druga sprawa to ilość osób jakie BTS 3G 900MHz obsłuży. Na pewno mniej niż na 2100MHz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:le oni wolą budować zasięg tam, gdzie już go mają
To nic dziwnego.
Na "zapupiach" się budowanie sieci zwyczajnie nie opłaca - jak we wschodniej Polsce gęstość zaludnienia poza miastami wynosi 30-40 os./km^2,to kto z tych stacji będzie korzystał ? :] Paru przyjezdnych +paru "stacjonarnych" ?
Dochodzą do tego kilku(nasto?) krotnie wyższe niz w mieście koszty kompletnej stacji "na <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>",no chyba,że jakiś kościól z wysoką wieżą się znajdzie...

Voice idzie tam "po Plusie",i to wystarczy - niestety operator telekomunikacyjny to nie instytucja charytatywna - informatyzacją wsi powinny zająć się samorządy...
Ostatnio zmieniony 2009-02-21, 21:32 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
adamos22

Co do kosztów i braku sprzętu na 3G 900MHz. Sprzęt jest. Huawei go robi. Modemy już widać. Koszt jest porównywalny do 3G 2100MHz.
Jak czytałem gdzieś w Listopadzie 2008 to w UE pasmo 900MHz było nadal prawnie zarezerwowane dla GSM i nie było na 100% wiadomo czy dla 3G będzie 900 czy 850.

Czy teraz wiadomo coś więcej ? Czy gdzieś w europie działa 3G 900 ?

Pamiętam, że po przyznaniu Idei(Orange) koncesji na GSM900 rzecznik twierdził, że od momentu gdy zaczęli się starać o to pasmo sprzedawali wyłącznie telefony dwuzakresowe, aby przygotować klientów na zwiększenie zasięgu (coś w tym stylu).

Play na razie sprzedaje różne modemy, a ostatnio promowany e160 ma tylko 3G 850/2100.
To oznacza, że raczej nie prędko ujrzymy nadajniki 3G w paśmie 900MHz.
Na "<font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>" się budowanie sieci zwyczajnie nie opłaca
Plus, Era i Orange zbudowały, żyją i mają się dobrze, Play z tego co słyszałem ma być 4 operatorem, a nie jakimś MNVO i docelowo ma mieć tylko własne nadajniki, a co do opłacalności, to w takich miejscach najbardziej deficytowym towarem jest właśnie internet, Play z obecną ofertą byłby dość rozchwytywanym towarem, gdyby miał zasięg.
informatyzacją wsi powinny zająć się samorządy...
Jakoś nie jestem przekonany do takiej opcji.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adamos22 pisze:wiadomo czy dla 3G będzie 900 czy 850.
Na 850 jest na razie TV więc nie będzie. Chyba, że całą TV przerzucą na cyfrową.
adamos22 pisze:Czy teraz wiadomo coś więcej ? Czy gdzieś w europie działa 3G 900 ?
Nie wiadomo. Z tego co wiem to niema nigdzie 3G na 900MHz.
adamos22 pisze:Play na razie sprzedaje różne modemy, a ostatnio promowany e160 ma tylko 3G 850/2100.
850/1900/2100MHz.
E169 ma 900/2100MHz.
adamos22 pisze:To oznacza, że raczej nie prędko ujrzymy nadajniki 3G w paśmie 900MHz.
Raczej tak. Choćby przez opłatę abonamentową dla UKE.
adamos22 pisze:Play z tego co słyszałem ma być 4 operatorem
Zgadza się. Widać po Play, że jak ma w mniejszej miejscowości stawiać BTS to już jest 3G. Rzadko są to GSM. GSM pojawia się tak gdzie jest największe obłożenie sieci czyli w dużych miastach.
adamos22 pisze:Jakoś nie jestem przekonany do takiej opcji.
Ja też. :]
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:Plus, Era i Orange zbudowały, żyją
Budowały 10 lat,a nie pół roku :]
Narzekasz na ceny,że Simdata za droga,ze w abo za niski limit...trzeba trochę pomyślec,i pokorzystać z różnych ofert,to wyjdzie,dlaczego Play jest taki tani...

[ Dodano: 2009-02-21, 19:08 ]
ja.michal pisze:Choćby przez opłatę abonamentową dla UKE.
Moze coś więcej o tej "opłacie" ? :hyhy:

[ Dodano: 2009-02-21, 19:11 ]
adamos22 pisze:Play z obecną ofertą byłby dość rozchwytywanym towarem, gdyby miał zasięg.
Play już jest bardzo rozchwytywany,ilośc klientów przerasta możliwości infrastruktury P4,i dlatego nierzadko działa jak ostatnia uryna.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk_ pisze:Moze coś więcej o tej "opłacie" ? :hyhy:
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 8 lutego 2005 r. w sprawie rocznych opłat za prawo do dysponowania częstotliwością

I nowela (nie mam ujednoliconego aktu):
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 12 listopada 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rocznych opłat za prawo do dysponowania częstotliwością

Na stronie UKE jest cały dział Przepisy prawne.

Patryk_, ja na Playa nie narzekam. Robiłem test tylko Play przez ponad 10dni i najwolniej jak chodził to 600kb/s. Może 5x rozłączyło przez te 10dni.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Na stronie UKE jest cały dział Przepisy prawne.
Ja doskonale znam ten dział.
I nadal nie wiem,w jakim akcie prawnym jest mowa o opłacie rocznej od każdej stacji bazowej :]

Opłata z tytułu rezerwacji pasma dla GSM/UMTS na terenie całego kraju jest wnoszona rocznie,i masz nawet elegancką tabelkę: za 200 kHz kanał dla GSM op buli w czwartym i kolejnym roku 120 kpln,a za 5 MHz UMTS 1,15 mpln.
Jak łatwo policzyć,UMTS jest...tańszy :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk_ pisze:I nadal nie wiem,w jakim akcie prawnym jest mowa o opłacie rocznej od każdej stacji bazowej :]
No to się wcześniej poprawiłem, że nie od każdej stacji. ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:No to się wcześniej poprawiłem, że nie od każdej stacji.
OK,ale nie pisz,że przez opłatę roczną dla UKE nie będzie UMTS900,bo opłata ta dla 3G jest prawie trzy razy niższa :roll:

Play ma 5 MHz (FDD),czyli 25 kanałów GSM,zamienne na 1 kanał UMTS.
Opłata za GSM wynosi 120kpln * 25 = 3 miliony zł
Opłata za UMTS to 1 milion i 150 tysięcy zł.

Czyli nawet obecnie za UMTS2100 płaci tylko trochę więcej,niż za GSM (ma 3x5 MHz FDD i 5 MHz TDD).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk_, ale jak wsadzą 3G na 900MHz to się na pewno przepisy zmienią. I chyba na 3G 900MHz chyba będzie więcej kanałów potrzeba.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:jak wsadzą 3G na 900MHz to się na pewno przepisy zmienią.
Dlaczego by się miały zmienić...wiadomo,że w każdym cywilizowanym kraju regulator promuje nowsze technologie,między innymi poprzez niższe opłaty za użytkowanie posiadanego już przez opa widma częstotliwości.
Od zarania komórkowych dziejów w Polsce tak było - opłaty za NMT były wyższe od kosztu rocznego tego samego pasma GSM.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk_, państwo tam gdzie może to ciągnie kasę. ;)
Zobaczymy jak będzie. :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:I chyba na 3G 900MHz chyba będzie więcej kanałów potrzeba.
W paśmie 900 nie ma już miejsca na kolejną sieć - całość jest zajęta.
Mamy 45 kanałów Polkomtela,45 PTC,37 PTK,25 P4 i 25 Aero2.No i mamy GSM-R Telekomunikacji Kolejowej,ale to nie dla ludności.

Play,aby odpalić UMTS900 równolegle z GSM,musiał by odkupić pasmo od Aero2 (to jedyny podmiot,który może mógłby być zainteresowany odsprzedażą) - miał by jeden kanał UMTS.
Samo posiadanie pasma na jeden kanał UMTS problemem poważnym nie jest - 3G to CDMA,działa na zupełnie innych zasadach,niż GSM,i dało by się taką sieć skonstruować bezproblemowo.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W takim razie zaczną kombinować coś z innymi częstotliwościami.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

W takim razie zaczną kombinować coś z innymi częstotliwościami.
Wtedy przydała by się specyfikacja 3GPP,i odpowiedni sprzęt ;)
Niestety,to też nie takie proste...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

ja.michal pisze:Druga sprawa to ilość osób jakie BTS 3G 900MHz obsłuży. Na pewno mniej niż na 2100MHz.
Ta sprawa właśnie mnie nurtuje. Jaką pojemność ma UMTS 900MHz? Taką samą jak GSM900? I co z zasięgiem, czy będzie dorównywał GSM 900MHz?
ODPOWIEDZ