Jak zwykle wina Vistymorion pisze:może to wina Visty...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-30, 10:07 ]
Wydzielone z tematu > Pomoc w doborze sprzętu - routera <
Moderator: Moderatorzy
Jak zwykle wina Vistymorion pisze:może to wina Visty...
Widać niezbyt dużo miałeś z nią do czynienia, było to w zamierzchłych czasach lub widziałeś ją tylko na laptopie zamulonym softem producenta i użytkownika (lub co gorsza - opierasz się na jakichś bzdurnych opiniach z sieci, ale o to nie chcę cię posądzać).morion pisze:Jedyną wyróżniającą cechą Visty jak dla mnie jest mułowate działanie
Mam giga RAMu i jakos moge spokojnie pracować. O ile nie zainstaluje SP1 bo to jest pierwszy krok do całkowitego rozwalenia mojego systemuMoim zdaniem Vista jest dobrym systemem lecz sprawdza się raczej na maszynach z dużą ilością pamięci Ram
Kit prawda. Niby zajmuje ale jeżeli jakiś program "zarząda" pamięci zwalnia ją. Czyli dobry system zarządzania pamięcią.Po trzecie zajmuje dużo ramu -
Aktualnie myślę, że x32, ale x64 (Vista, nie XP!) jest też dość dojrzałym systemem z niezłym wsparciem sterownikowym i kompatybilnościowym.MAREKMAREK pisze:Pytanie, która wersja visty lepsza 32 czy 64 bity ???
E, zależy co się na kompie robi.raven18 pisze:Jeśli Vistę, to tylko 64bit,
Czy ja wiem. No trochę więcej wymaga niż XP, ale że zaraz pamięciożerna... jakieś 200-300MB RAM. XPek jakieś 100MB.raven18 pisze:poza tym vista jest bardzo pamięciożerna.
To ja prosze przepis na takie odchudzenei systemu. Wiem, że mowa o czystym systemie bez nieporządanych działań użyszkodnika. Ale to chyba wymaga jakiejś zabawy usługami, mi to nigdy nie wychodziło zawsze kończyło sie na strasznie długim ładowaniu systemu i ze złości przywróceniu prawie wszyskich usług...Jo_gurt pisze:XPek jakieś 100MB.
Właśnie sprawdziłem i moja Vista z całym softem bierze w tej chwili 563MB ramu tylko że ja nie mam czasu na grzebanie i oszczędzanie ramu, bo i po co?raven18 pisze:poza tym vista jest bardzo pamięciożerna
Też tak robie, tylko nagle się okazuje że od jakiegoś tam raportowania błedów zależy inna usługa, która czeka czeka i doczekac sie przy starcie nie może.... KONEIC OTYaHooo pisze:Patrzyłem na opisy usług i wyrzucałem to co uważałem za zbędne
Zważ, że nie wszystko do tego jest zjadane przez system. Część to super- i prefetch, która może zostać w ułamku sekundy zwolniona na potrzeby programów.paszczak pisze:Właśnie sprawdziłem i moja Vista z całym softem bierze w tej chwili 563MB ramu tylko że ja nie mam czasu na grzebanie i oszczędzanie ramu, bo i po co?
Ale po co? Masz 256MB RAM na kompie z XPkiem?krystianb pisze:To ja prosze przepis na takie odchudzenei systemu.
Hmm, ja na archaicznym komputerze miałem włączone chyba mniej niż 10 usług i działałokrystianb pisze:Też tak robie, tylko nagle się okazuje że od jakiegoś tam raportowania błedów zależy inna usługa, która czeka czeka i doczekac sie przy starcie nie może.... KONEIC OT
Mój komputer stacjonarny właśnie ma 256MB z P41.6GHz i temu się walczyło o każdy MB pamięci RAMJo_gurt pisze:Ale po co? Masz 256MB RAM na kompie z XPkiem?
Rozłoże Was wszyskich, w domu postawiłem rodzicom xp na celeronie 366MHz i 192 - 8 na grafike MB ramu (pod 98 nie chciały działać testy na prawko) Do tego usługami nie miałem czasu się bawić (mam wrażnie że działa lepiej niz ww 98, tylko niezbędny był sterownik do kontrolera dysku twardego żeby zadziałał w trybie dma w xp nie było).Jo_gurt pisze:Ale po co? Masz 256MB RAM na kompie z XPkiem?
Typowo ludzkie i bardzo nieracjonalne założeniekrystianb pisze:mogło by być wiecej wolnego.
Ile bit system?krystian9414 pisze:Ja mam w swoim lapku 8gb RAMu
Nie licz na to.krystian9414 pisze:i sieciesze wystarczy mi na pare latek lapek
krystian9414 pisze:i sieciesze wystarczy mi na pare latek lapek
Ciekawe, ile lat takie kompy potrzymają, mój ostatni po 6 latach kopnął w kalendarzNie licz na to.