dyski twarde i opcje zasilania

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

dyski twarde i opcje zasilania

Post autor: wlodus »

Witam

Mam małe pytanko dotyczące opcji zasilania i dysków twardych.
W opcjach zasilania jest możliwość aby po jakimś czasie bezczynności dyski sie wyłączyły. Ja mam 3 dyski i na jednym praktycznie non stop chodzi torrent. I to jest też dysk na którym jest system.
I teraz pytanko, jeśli włączę tą opcję to czy po jakimś czasie bezczynności wyłączy się również ten dysk? Szukam i szukam tego i nikt mi nie jest w stanie na to odpowiedzieć.
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: dyski twarde i opcje zasilania

Post autor: ja.michal »

wlodus, raczej tak. Mi w laptopie przechodzi zawsze w stan uśpienia (jeśli włączę tą opcję) i dysk się wyłącza. Nawet jeśli np. plik jest ściągany z sieci.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

wlodus pisze:jeśli włączę tą opcję to czy po jakimś czasie bezczynności wyłączy się również ten dysk?
Ja jednak stwierdzę, że raczej nie :) Skoro masz 3 twardziele, to zapewne desktop, tam dyski tak chętnie nie przechodzą w stan uśpienia. Jeśli dysk cały czas pracuje (np. cos jest ściagane) to na pewno się nie wyłączy. Chyba że ściagasz z prędkością kilku kB/s, wtedy system długo buforuje dane w pamięci RAM, a dysk będzie co chwilę sie zatrzymywał i startował, co nie jest dla niego korzystne.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Blido pisze:Jeśli dysk cały czas pracuje (np. cos jest ściagane) to na pewno się nie wyłączy.
No u mnie w lpaku nie przeszkadza mu to w wyłączaniu się. :]
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wlodus pisze:czy po jakimś czasie bezczynności wyłączy się również ten dysk?
Skoro non stop pracuje torrent,to nie jest to bezczynnośc - dysk sie nie wyłączy,bo by to skutkowało utratą danych :]

[ Dodano: 2009-02-22, 16:24 ]
ja.michal pisze:No u mnie w lpaku nie przeszkadza mu to w wyłączaniu się.
To znaczy,że masz skopane zarządzanie energia...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk_ pisze:To znaczy,że masz skopane zarządzanie energia...
Ja ten laptop to mam cały skopany. :] Już się na śmietnik nadaje. Szybko pracuje tylko na zasilaniu. Mimo, że mam ustawione na baterii zawsze włączony.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Patryk_ pisze:Skoro non stop pracuje torrent,to nie jest to bezczynnośc - dysk sie nie wyłączy,bo by to skutkowało utratą danych :]
Jak napisałem wczesniej, zalezy od predkości. U mnie jeśli ustawię czas wyłączenia na 3 minuty, potrafi się czasem wyłączyć, ale naturalnie tylko wtedy gdy ściągam cos prędkością polimitową. Ale żadne dane nie są tracone, po prostu dysk samoczynnie uruchamia się żeby zapisac dane.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

wlodus, ja mam takie doświadczenia, że pod windowsem to mło kiedy dysk się wyłącza ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

BliSki pisze:że pod windowsem to mło kiedy dysk się wyłącza
Jak ma się jeden to wiadomo, ale te na których systemu nie ma szybko się wyłączają. U mnie zewnętrzny rzadko kiedy się kręci.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:Jak ma się jeden to wiadomo, ale te na których systemu nie ma szybko się wyłączają. U mnie zewnętrzny rzadko kiedy się kręci.
Ja w stacjonarnym miałem przez dwa lata 2 dyski i zawsze się kręciły. Teraz mam zewnętrzny przy laptopie i też się zawsze kręci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

krystianb pisze:Jak ma się jeden to wiadomo
Dokładnie o to mi chodziło.
krystianb pisze:ale te na których systemu nie ma szybko się wyłączają.
Tak, ale na tym drugim jak dobrze rozumiem jest torrent, a wtedy wątpię aby i ten dysk się wyłączył.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wlodus pisze: Ja mam 3 dyski i na jednym praktycznie non stop chodzi torrent. I to jest też dysk na którym jest system.
Ja rozumiem, że winda i torent na tym samym dysku siedzi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

Blido pisze:to na pewno się nie wyłączy. Chyba że ściagasz z prędkością kilku kB/s,
Ściąganie cały czas jest bardze duże więc o to się nie boję...
Skoro non stop pracuje torrent,to nie jest to bezczynnośc - dysk sie nie wyłączy,bo by to skutkowało utratą danych
No właśnie oto mi chodziło, szkoda, że w opcjach zasilania nie ma opcji zasilania do każdego dysku, bo tak naprawdę na tamtych dwóch mam tylko filmy i baaaardzo mało ich używam.
BliSki pisze:wlodus, ja mam takie doświadczenia, że pod windowsem to mło kiedy dysk się wyłącza
nie wiem jak to dokładnie jest ale trochę sie tym u mnie "bawiłem" i gdy np ustawie na 3 min to słychać jak rusza...więc nie wiem jak to z nim
krystianb pisze:Ja rozumiem, że winda i torent na tym samym dysku siedzi.
tak, na dysku głównym są 3 partycje, systemowa i 2 osobne na jednej z nich jest torrent.

Czyli chyba już wszystko jasne...
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
ODPOWIEDZ