dyski twarde i opcje zasilania
Moderator: Moderatorzy
- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
dyski twarde i opcje zasilania
Witam
Mam małe pytanko dotyczące opcji zasilania i dysków twardych.
W opcjach zasilania jest możliwość aby po jakimś czasie bezczynności dyski sie wyłączyły. Ja mam 3 dyski i na jednym praktycznie non stop chodzi torrent. I to jest też dysk na którym jest system.
I teraz pytanko, jeśli włączę tą opcję to czy po jakimś czasie bezczynności wyłączy się również ten dysk? Szukam i szukam tego i nikt mi nie jest w stanie na to odpowiedzieć.
Mam małe pytanko dotyczące opcji zasilania i dysków twardych.
W opcjach zasilania jest możliwość aby po jakimś czasie bezczynności dyski sie wyłączyły. Ja mam 3 dyski i na jednym praktycznie non stop chodzi torrent. I to jest też dysk na którym jest system.
I teraz pytanko, jeśli włączę tą opcję to czy po jakimś czasie bezczynności wyłączy się również ten dysk? Szukam i szukam tego i nikt mi nie jest w stanie na to odpowiedzieć.
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: dyski twarde i opcje zasilania
wlodus, raczej tak. Mi w laptopie przechodzi zawsze w stan uśpienia (jeśli włączę tą opcję) i dysk się wyłącza. Nawet jeśli np. plik jest ściągany z sieci.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Ja jednak stwierdzę, że raczej niewlodus pisze:jeśli włączę tą opcję to czy po jakimś czasie bezczynności wyłączy się również ten dysk?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No u mnie w lpaku nie przeszkadza mu to w wyłączaniu się.Blido pisze:Jeśli dysk cały czas pracuje (np. cos jest ściagane) to na pewno się nie wyłączy.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Skoro non stop pracuje torrent,to nie jest to bezczynnośc - dysk sie nie wyłączy,bo by to skutkowało utratą danychwlodus pisze:czy po jakimś czasie bezczynności wyłączy się również ten dysk?
[ Dodano: 2009-02-22, 16:24 ]
To znaczy,że masz skopane zarządzanie energia...ja.michal pisze:No u mnie w lpaku nie przeszkadza mu to w wyłączaniu się.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja ten laptop to mam cały skopany.Patryk_ pisze:To znaczy,że masz skopane zarządzanie energia...
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jak napisałem wczesniej, zalezy od predkości. U mnie jeśli ustawię czas wyłączenia na 3 minuty, potrafi się czasem wyłączyć, ale naturalnie tylko wtedy gdy ściągam cos prędkością polimitową. Ale żadne dane nie są tracone, po prostu dysk samoczynnie uruchamia się żeby zapisac dane.Patryk_ pisze:Skoro non stop pracuje torrent,to nie jest to bezczynnośc - dysk sie nie wyłączy,bo by to skutkowało utratą danych
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
wlodus, ja mam takie doświadczenia, że pod windowsem to mło kiedy dysk się wyłącza 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak ma się jeden to wiadomo, ale te na których systemu nie ma szybko się wyłączają. U mnie zewnętrzny rzadko kiedy się kręci.BliSki pisze:że pod windowsem to mło kiedy dysk się wyłącza
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja w stacjonarnym miałem przez dwa lata 2 dyski i zawsze się kręciły. Teraz mam zewnętrzny przy laptopie i też się zawsze kręci.krystianb pisze:Jak ma się jeden to wiadomo, ale te na których systemu nie ma szybko się wyłączają. U mnie zewnętrzny rzadko kiedy się kręci.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dokładnie o to mi chodziło.krystianb pisze:Jak ma się jeden to wiadomo
Tak, ale na tym drugim jak dobrze rozumiem jest torrent, a wtedy wątpię aby i ten dysk się wyłączył.krystianb pisze:ale te na których systemu nie ma szybko się wyłączają.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja rozumiem, że winda i torent na tym samym dysku siedzi.wlodus pisze: Ja mam 3 dyski i na jednym praktycznie non stop chodzi torrent. I to jest też dysk na którym jest system.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ściąganie cały czas jest bardze duże więc o to się nie boję...Blido pisze:to na pewno się nie wyłączy. Chyba że ściagasz z prędkością kilku kB/s,
No właśnie oto mi chodziło, szkoda, że w opcjach zasilania nie ma opcji zasilania do każdego dysku, bo tak naprawdę na tamtych dwóch mam tylko filmy i baaaardzo mało ich używam.Skoro non stop pracuje torrent,to nie jest to bezczynnośc - dysk sie nie wyłączy,bo by to skutkowało utratą danych
nie wiem jak to dokładnie jest ale trochę sie tym u mnie "bawiłem" i gdy np ustawie na 3 min to słychać jak rusza...więc nie wiem jak to z nimBliSki pisze:wlodus, ja mam takie doświadczenia, że pod windowsem to mło kiedy dysk się wyłącza
tak, na dysku głównym są 3 partycje, systemowa i 2 osobne na jednej z nich jest torrent.krystianb pisze:Ja rozumiem, że winda i torent na tym samym dysku siedzi.
Czyli chyba już wszystko jasne...
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...