Huawei E169, złapanie sygnału EDGE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E169, złapanie sygnału EDGE
Właśnie zakupiłem sobie neta w iPlusie z modemem Huawei E169. Mieszkam 17 km od nadajnika BTS
Zasięg GPRS to 4,5 kresek czyli b.dobry. Czy istnieję możliwość złapania zasięgu EDGE? Czy dodatkowa antenka coś w tym pomoże?

- cortesolo
- Stały użytkownik forum
Re: Huawei E169, złapanie sygnału EDGE
Podaj swoja lokalizację to zobaczymy co da się z tym zrobić. Być może istnieje bliżej położony BTS.vere19 pisze:Mieszkam 17 km od nadajnika BTS
-
Jeżeli chodzi o miejscowość to mieszkam w Grabowie woj.podlaskie, 35 km od Łomży
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
vere19 według informacji w bazie danych serwisu http://podlaskie.btsearch.org/ Plus ma w Grabowie maszt własny. Co więcej ma on EDGE. Zatem pytanie po czym się domyślasz, że łączysz się po GPR?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Wiem jedynie że jest antena GSM ale że ma EDGE to nie wiedziałem.
Wyswietla mi się podczas połaczenia w iPlus manager oraz prędkość wynosi 53,6 kb/s tyle co wyciąga max GPRS
Wyswietla mi się podczas połaczenia w iPlus manager oraz prędkość wynosi 53,6 kb/s tyle co wyciąga max GPRS
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
vere19 zainstaluj NetMeter i zobacz jakie tam pokazuje prędkości. Zrób testy w dzien i w nocy.
-
Jak zrobie testy to dam znać, na razie jestem w pracySundance_kid pisze:vere19 zainstaluj NetMeter i zobacz jakie tam pokazuje prędkości. Zrób testy w dzien i w nocy.

Co do pory dnia to zawsze łączy się tylko przez GPRS i prędkość 53,6 kb/s w dzień i w nocy. Prędkosć sprawdzam we właściwościach połączenia
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ta prędkość nie jest ważna. Ale faktycznie może wskazywać na to, że łączysz się po GPRS.vere19 pisze:Wyswietla mi się podczas połaczenia w iPlus manager oraz prędkość wynosi 53,6 kb/s tyle co wyciąga max GPRS
A tak przy okazji to lepiej wyrzuć tego iPlus Managera, a skonfiguruj sobie połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> A jak chcesz mieć jakieś oprogramowanie to zainstaluj sobie oprogramowanie Huawei Mobile Partner > Software / Oprogramowanie / Sterowniki do kart i modemów <
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
To wskazuje jednoznacznie na GPRS.vere19 pisze:Co do pory dnia to zawsze łączy się tylko przez GPRS i prędkość 53,6 kb/s w dzień i w nocy. Prędkosć sprawdzam we właściwościach połączenia
Zależy jeszcze w którym Grabowie,bo koło Łomży jest ich kilkaYaHooo pisze:vere19 według informacji w bazie danych serwisu http://podlaskie.btsearch.org/ Plus ma w Grabowie maszt własny. Co więcej ma on EDGE.

-
Dokładnie to: Grabowo, gmina Grabowo, woj.podlaskie, powiat kolneńskiUfo atakuje pisze:Zależy jeszcze w którym Grabowie,bo koło Łomży jest ich kilkavere19 podaj dokładną lokalizacje bo inaczej nie ruszymy z tym tematem.

Niedaleko Kolna
Poniżej mapka
mapka
-
- Mistrz bezprzewodowy
No faktycznie jest tam tylko jeden BTS i to Plusa. Na mapie zasięgu iPlusa wygląda jednak dziwnie zasięg z tej stacji. Tak jakby tylko jeden sektor obsługiwał EDGE. Na zachód i na południe od stacji tylko GPRS. Podejrzewam, że stacja obsługuje EDGE, tylko jest czymś bardzo mocno zasłonięta od południowego-zachodu. Dlatego łapiesz GPRS, choć nie widze za bardzo z której stacji go masz. Generalnie sprawa dość zagadkowa. Musisz jechać i obejrzeć tą stację. Przydałby ci się też telefon z netmonitorem.
-
No właśnie na mapie iPlusa to bardzo dziwne wygląda. Jedynie EDGE jest na południowy-zachód.
Co do stacji to jest wysunięta na otwartą przestrzeń więc nic jej nie zasłania. Od mojego domu do niej jest ok 200m po linii prostej bez żadnych zabudowań i drzew.
Czy antena zewnętrza tu coś pomoże?
Co do stacji to jest wysunięta na otwartą przestrzeń więc nic jej nie zasłania. Od mojego domu do niej jest ok 200m po linii prostej bez żadnych zabudowań i drzew.
Czy antena zewnętrza tu coś pomoże?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie pomoże - na stacja 200m od domu ma GPRS,i za Chiny Ludowe nie złapiesz EDGE z dalekiej stacj,chyba,ze użyjesz telefonu Nokii i wymusisz konkretny kanał.Od mojego domu do niej jest ok 200m po linii prostej bez żadnych zabudowań i drzew.
-
Czyli nic nie da się zrobic? 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeśli masz 200m od domu stację z GPRS,to nic się nie da zrobić na tym modemie.vere19 pisze:Czyli nic nie da się zrobic?
Potrzebne jest urządzenie z możliwością wymuszenia określonego kanału.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wszystko się da zrobić. To tylko kwestia chęci i środków.vere19 pisze:Czyli nic nie da się zrobic?
Sprawdź CID stacji z której korzystasz w hyperterminalu. Sprawa jest dość niejasna i żeby ją rozszyfrować potrzebny jest netmonitor.vere19 pisze:Od mojego domu do niej jest ok 200m po linii prostej bez żadnych zabudowań i drzew.
-
- ### BAN ###
vere19, ,a GPRS masz w całym domu ??
-
Tak, GPRS mam w całym domuprzemox.1 pisze:vere19, ,a GPRS masz w całym domu ??

Właśnie muszę wykombinować jakąś komke z netmonitorem i obadać sprawęUfo atakuje pisze:Sprawa jest dość niejasna i żeby ją rozszyfrować potrzebny jest netmonitor.