moja 1 sieć komputerowa

Wi-Fi 5/6/6E/7, mesh, routery, punkty dostępowe, mosty, bezpieczeństwo i optymalizacja sieci domowej.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
man1
Stały użytkownik forum

moja 1 sieć komputerowa

Post autor: man1 »

Jeśli założyłem temat w nie odpowiednim dziale proszę o jego przeniesienie.
Tak wygląda moja 1 sieć komputerowa którą sam wykonałem wykorzystując zdobytą wiedzę.

------ kabel RJ11 do podłączenia neostrady
------ kabel RJ45 do podłączenia komputerów przez LAN ( max 4 PC)
----- - połączenie wi-fi

Komputer który znajduje się pod adresem 192.168.1.101 udostępnia internet dla sieci radiowej, z tego powodu połączenie WI-FI jest zabezpieczone.
Oczywiście wszystkie 3 komputery się widzą w otoczeniu sieciowym udostępniają sobie zasoby.

Mam nadzieje że Szanowne grono forum zechce wyrazić swoją opinie na temat tego projektu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: moja 1 sieć komputerowa

Post autor: YaHooo »

Moim zdaniem to się da zrobić. Trzeba by tylko pogrzebać w ustawieniach rejestru aby zmienić adres IP przydzielany karcie WLAN na którą się udostępnia internet. Bo jak użyjesz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> to powoduje on ustawienie adresu karty na którą się udostępnia internet 192.168.0.1 i będzie źle. Ale jak zrobisz to tak jak opisał MaxFM na końcu swojego posta to powinno działać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

YaHooo pisze:powoduje on ustawienie adresu karty na którą się udostępnia internet 192.168.0.1 i będzie źle.
Tzn nie będzie źle. Po prostu zamiast sieci 192.168.2.0 będzie sieć 192.168.0.0, zmienia to tylko cyferkę w adresach i tyle.

Ja bym jednak zastosował routerek z WiFi i łączył z nim wszystkie kompy bezpośrednio, laptopa też.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze:Bo jak użyjesz »ICS« to powoduje on ustawienie adresu karty na którą się udostępnia internet 192.168.0.1
Najprościej by było zmienić adres IP routera po stronie LAN na 10.0.100.1 i wtedy nie trzeba grzebać w rejestrze.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
man1
Stały użytkownik forum

Post autor: man1 »

Na karcie Lan ustawiłem udostępnianie połączenia internetowego i na wszystkich kartach po ustawiałem stałe IP. Mogę dodać że w rejestrze nic nie zmieniałem.
może wrzucę z screny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ