Huawei e 160 i problemy z zamieraniem lacza

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Karlos83
Początkujący użytkownik forum

Huawei e 160 i problemy z zamieraniem lacza

Post autor: Karlos83 »

Witam, jestem nowa uzytkownikiem w swiecie internetu komorkowego (raczej z przymusu niestety ;) ) i mam taki oto problem. Postanowilem kupic odblokowany modem Huawei e160 i do tego na pierwszy ogien do testow wzialem starter playa (ze wzgledu na bonusowy 1gb transfer) no i jesli chodzi o jego dzialanie to jestem srednio zadowolony niby czasami lacze sie przez HSDPA (sila sygnalu zwykle okolo 50-55%) ale straszna bolaczka sa bardzo czeste zwiechy polaczenia oraz jego zamieranie (mi bardzo zalezy zeby sygnal byl stabilny). Poczytalem conieco forum, dowiedzialem sie o mapie BTS`ow no i postanowilem sprawdzic co jest nieopodal mnie (mieszkam obecnie we Wroclawiu wiec szczerze mowiac bylem przekonany, ze kazda siec bedzie pieknie smigac) okazalo sie ze rzeczywiscie PLAY ma nadajnik okolo 4-5 km odemnie ale ERA,ORANGE i PLUS nadaja juz praktycznie kilometr odemnie. Wiec postanowilem kupic starter ERY i rzeczywiscie polaczenie jest lepsze (sila sygnalu powyzej 90%) ale nadal jest ten sam problem z zamieraniem lacza i nie mam pojecia co z tym zrobic.
Dodatkowo zamowilem antene wzmacniajaca http://allegro.pl/item553968351_antena_ ... _e630.html i teraz zastanawiam sie czy ona cokolwiek zmieni (wiem, ze pewnie sie troche pospieszylem ale zalezy mi na czasie).
Gdzies czytalem, ze mozna jakos wymusic na modemie prace tylko w HSDPA, sciagnalem program top_netinfo (kupiony modem ma defaultowo wgrany soft startowy playa) ale tam przy wyborze tego wymuszania nie figuruje modem Huawei E160 a jak ustawiam inny to wyskakuje jakis blad.

Wiem, ze takich tematow pewnie byly dziesiatki ale nie mam tyle czasu by przegladac cale forum a moze rozwiazanie jest zupelnie proste. Generalnie chcialem sie dowiedziec czy:
1 Mozna cos poradzic na zamieranie lacza, co zrobic zeby sygnal by stabilniejszy
2 Antena ktora kupilem jest dobra i cos poprawi
3 Jak wymusic na Huawei E160 tylko HSDPA

Jakby jakas pomocna dusza chciala mi jakos pomoc to zostawiam nr gg: 8949445 ew bede tutaj zagladal.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Huawei e 160 i problemy z zamieraniem lacza

Post autor: ja.michal »

Karlos83 pisze:1 Mozna cos poradzic na zamieranie lacza, co zrobic zeby sygnal by stabilniejszy
Prawdopodobnie problem z zasilaniem modemu. Sprawdź ustawienia w systemie.
Karlos83 pisze:2 Antena ktora kupilem jest dobra i cos poprawi
To się okaże. Ja nie jestem zwolennikiem anten do wszystkiego. ;)
Karlos83 pisze:3 Jak wymusic na Huawei E160 tylko HSDPA
Nie da się tego zrobić w żadnym modemie. Możesz wymusić tylko technologię WCDMA czyli UMTS i ulepszony UMTS czyli HSDPA.
Karlos83 pisze:Jakby jakas pomocna dusza chciala mi jakos pomoc to zostawiam nr gg: 8949445 ew bede tutaj zagladal.
Pomagamy sobie na forum, żeby inni też mogli z tego korzystać.
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Ja też miałem problemy z zamieraniem połącznia ale to było na EDGE kupiłem lepszy kable USB i pomogło :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

przemox.1 pisze:ale to było na EDGE kupiłem lepszy kable USB i pomogło
Na UMTS/HSDPA pobór prądu jest na ogół większy niż na 2g. Więc i kabel ma większe wymagania ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ