Dużo czytałem na temat podziału radia i wydawało mi się, że wiem wystarczająco dużo, aby zmajstrować sobie sieć... Ale jak poszedłem do admina to powiedział, że TAK jak ja chcę to nie zadziała

Otóż obecnie odbieram WiFi od providera BEZPOŚREDNIO przez kartę w LAPTOPIE (kiedyś miałem stacjonarkę, więc dostałem kartę wifi i antenę przy oknie... a ze mieszkam blisko nadajnika, to po zmianie kompa na Lapa, ten świetnie sobie radzi bez zewnętrznej anteny - nie mam więc APC). Dzielenie łącza przez ICS (Ad Hoc, bądź skrętka) działa OK. TTL przy pingu na google - 242, więc luzik. MAC problemu nie stanowi - sklonować można, a gdyby nawet nie, to u admina zmienię.
Chciałem zrobić tak:
odbierać internet radiowy (raczej standard b - 11Mb/s) od ISP przez jakiś ACCESS POINT W TRYBIE CLIENT (APC) - czyli tak jak inni użytkownicy laptopów - mój ISP daje chyba im TP-Linka TL-WA501G >>> mam obecnie nie używaną antenę zewnętrzną ze złączem RP SMA
następnie połączyć to z routerkiem kablem UTP 5,
router rozsiewałby bezprzewodowo sieć po mieszkaniu (obecnie tylko 2 lapy) oraz umożliwiał podpięcie kompów kablem. (przydałoby się złącze RP SMA - mam jakąś mocniejszą antenkę gdzieś ;d)
I TUTAJ WAŻNE - na tym routerku chciałbym sobie postawić SERVER FTP (na pendrivie wpiętym w jego port usb), mile widziane byłoby aby router miał klienta p2p (torrent) i takie inne bajery

Po takim przedstawieniu sprawy, admin powiedział, że nie podziała, bo najpierw musi być zrobiony routing, czyli najpierw powinienem podłączyć router, a dopiero za nim AP, który rozsiewałby net po domu

Aha - chciałbym router ze standardem N, gdyż w jednym z lapów mam kartę 802.11n (asus eeepc 901). W drugim (Asus G1) mam Intel...3945AGN, ale ten raczej cały czas stoi i robi jako stacjonarny, więc gdybym słał jakieś większe pliki, to podłączałbym go kablem do routera - tym sposobem chyba bym miał nieco lepszy transfer (aha Asus G1 ma LAN 10/100/1000 - gigabit, ale chyba cienko z routerkami z gigabitowym ethernetem?)
SORRY za taki długi post, mam nadzieję, że wyjaśniłem - proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego sprzętu - APC i Routera. (bo w jednym urządzeniu całej tej funkcjonalności nie znajdę > z FTP, USB, etc...)
Z góry wielke dzięki koledzy