Podział radia po raz kolejny - jaki router z FTP i USB?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Voytec
Użytkownik forum

Podział radia po raz kolejny - jaki router z FTP i USB?

Post autor: Voytec »

Witam,

Dużo czytałem na temat podziału radia i wydawało mi się, że wiem wystarczająco dużo, aby zmajstrować sobie sieć... Ale jak poszedłem do admina to powiedział, że TAK jak ja chcę to nie zadziała :szok:

Otóż obecnie odbieram WiFi od providera BEZPOŚREDNIO przez kartę w LAPTOPIE (kiedyś miałem stacjonarkę, więc dostałem kartę wifi i antenę przy oknie... a ze mieszkam blisko nadajnika, to po zmianie kompa na Lapa, ten świetnie sobie radzi bez zewnętrznej anteny - nie mam więc APC). Dzielenie łącza przez ICS (Ad Hoc, bądź skrętka) działa OK. TTL przy pingu na google - 242, więc luzik. MAC problemu nie stanowi - sklonować można, a gdyby nawet nie, to u admina zmienię.

Chciałem zrobić tak:

odbierać internet radiowy (raczej standard b - 11Mb/s) od ISP przez jakiś ACCESS POINT W TRYBIE CLIENT (APC) - czyli tak jak inni użytkownicy laptopów - mój ISP daje chyba im TP-Linka TL-WA501G >>> mam obecnie nie używaną antenę zewnętrzną ze złączem RP SMA

następnie połączyć to z routerkiem kablem UTP 5,

router rozsiewałby bezprzewodowo sieć po mieszkaniu (obecnie tylko 2 lapy) oraz umożliwiał podpięcie kompów kablem. (przydałoby się złącze RP SMA - mam jakąś mocniejszą antenkę gdzieś ;d)

I TUTAJ WAŻNE - na tym routerku chciałbym sobie postawić SERVER FTP (na pendrivie wpiętym w jego port usb), mile widziane byłoby aby router miał klienta p2p (torrent) i takie inne bajery ;) server wydruku niekoniecznie, bo mam urz. wielofunkcyjne, więc skaner pewnie tak nie podziała? AHA - FTP ma być widoczny z Internetu - dokupiłbym sobie zewnętrzne IP, bo obecnie nie mam.

Po takim przedstawieniu sprawy, admin powiedział, że nie podziała, bo najpierw musi być zrobiony routing, czyli najpierw powinienem podłączyć router, a dopiero za nim AP, który rozsiewałby net po domu :szok: zgłupiałem - pytam Was - specjalistów, bo nie chcę wydać kasy na marne.... CZY TAK JAK PISZĘ ZADZIAŁA? CZY MUSI BYĆ TAK JAK MÓWIŁ? (może mnie nie zrozumiał? albo ja jego...)

Aha - chciałbym router ze standardem N, gdyż w jednym z lapów mam kartę 802.11n (asus eeepc 901). W drugim (Asus G1) mam Intel...3945AGN, ale ten raczej cały czas stoi i robi jako stacjonarny, więc gdybym słał jakieś większe pliki, to podłączałbym go kablem do routera - tym sposobem chyba bym miał nieco lepszy transfer (aha Asus G1 ma LAN 10/100/1000 - gigabit, ale chyba cienko z routerkami z gigabitowym ethernetem?)

SORRY za taki długi post, mam nadzieję, że wyjaśniłem - proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego sprzętu - APC i Routera. (bo w jednym urządzeniu całej tej funkcjonalności nie znajdę > z FTP, USB, etc...)

Z góry wielke dzięki koledzy :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Podział radia po raz kolejny - jaki router z FTP i USB?

Post autor: Jo_gurt »

Voytec pisze:CZY TAK JAK PISZĘ ZADZIAŁA? CZY MUSI BYĆ TAK JAK MÓWIŁ?
Zadziała tak i tak.

Jakbyś sobie darował draft-n to Asus WL-500g Premium v1 na router. Z draftem nie znam urządzenia spełniającego wszystkie twoje wymagania.
Voytec pisze:mam jakąś mocniejszą antenkę gdzieś
Ale po co ci? Anten się nie dorzuca dla sportu.
Voytec
Użytkownik forum

No fakt - z anteną masz rację - w domu starczy :)

Szczerze powiem, że też myślałem nad tym asusem. A z draftem jest WL-500W (ale teraz nawet nie wiem jak cena). Tylko czy FTP będzie widoczny z zewnątrz? Bo coś czytałem, że tylko lokalnie :niepewny:

A jako APC? Ten TP-Link 501? Bo taki model chyba provider nawet stosuje ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Voytec pisze:A z draftem jest WL-500W (ale teraz nawet nie wiem jak cena)
Tylko OpenWRT i inne softy nie obsługują N-ki, a bez nich z torrentów nici.
Voytec pisze:Tylko czy FTP będzie widoczny z zewnątrz? Bo coś czytałem, że tylko lokalnie :niepewny:
To bez problemu - ale też na OpenWRT.
Voytec pisze:A jako APC? Ten TP-Link 501? Bo taki model chyba provider nawet stosuje ;)
Może być. Ewentualnie jakiś Ovislink.
Voytec
Użytkownik forum

Yyy nie bardzo rozumiem... czyli ten WL-500g ma OpenWRT?? Czy będę musiał zmieniać firmware? :niepewny: Raczej zbytnio nie wiem co to jest to OpenWRT ;d wiki mi mówi, że OS dla takich zabawek... ;d ale więcej nie wiem

na stronie asusa piszą, że w wl-500w jest DL Master > http://www.asus.pl/products.aspx?l1=29& ... odelmenu=2

na stronce asusa są jeszcze jakieś inne modele z Nką, ale nie widzę tam anten :zdziwko: i nie wiem, czy są lepsze ;)

EDIT - w ogóle to wielkie dzięki za pomoc i za zainteresowanie tematem :zdrowko:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Voytec pisze:czyli ten WL-500g ma OpenWRT?? Czy będę musiał zmieniać firmware?
Trzeba zmienić. Oryginalny asusowy soft jest taki sobie.
Voytec pisze:Raczej zbytnio nie wiem co to jest to OpenWRT
Ogólnie to jest Linux przystosowany do routerów na danym chipsecie. A jak linux to znaczy, że można go skonfigurować na wszystkie strony jak się tylko podoba. No i doinstalowywać soft typu serwer FTP lub klient torrenta.
Voytec pisze:DL Master
Jest, ale to jest dość koślawy soft. Ma ograniczenia co do rozmiaru pliku czy coś takiego. Już nie pamiętam.
Voytec pisze:nie wiem, czy są lepsze
Ja też nie wiem, bo nie używałem :) Za to używam WL-500g Premium v1 i jest git ;)
Voytec
Użytkownik forum

Cieszę się, że trafiłem na fachowca :D

Szczerze to p2p można by odpuścić... więc gdybym wziął tego wl-500w (pewnie to samo co 500g, tylko, że z N), to miałbym chyba wszystko co trzeba bez grzebania w sofcie ;) - nie miałem z tym do czynienia i tak od razu nie chciałbym grzebać

jeśli FTP by działało tak jak trzeba, to gitarka ;d bez OpenWRT
w końcu piszą, że ma server FTP :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Voytec pisze:Cieszę się, że trafiłem na fachowca :D
Voytec, trafiłeś na naszego guru w tych sprawach. :)
Jo_gurt :padam:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Voytec, jeśli chcesz N i nie bawić się w zmiany softu to faktycznie 500W będzie dobrym wyborem. A jak ci się coś odmieni to można na niego wrzucić OpenWRT, jednak straci się obsługę N. No ale zawsze warto mieć możliwość niż jej nie mieć, nieprawdaż? ;)
ja.michal pisze:Voytec, trafiłeś na naszego guru w tych sprawach. :)
Jo_gurt :padam:
Nie przesadzajmy :]
Voytec
Użytkownik forum

Póki co to wielkie dzięki! Poczytam jeszcze jutro testy tego cacka, pomyśle co i jak i się odezwę! :ok:

Tylko zastanawiam się, czemu admin powiedział, że nie podziała :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jo_gurt pisze:Nie przesadzajmy :]
Stwierdzam fakt. :cwaniak: Jak się mylę to mnie niech koledzy poprawią, a jak nie to niech poprą. :cfaniak:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Voytec pisze:Tylko zastanawiam się, czemu admin powiedział, że nie podziała :hyhy:
No ciekawe. Przecież nawet na logikę - jeśli innym klientom stawia APC i podłącza do kompa to równie dobrze można postawić APC i podłączyć do routera (bo router to też komp w końcu).
Voytec
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:No ciekawe. Przecież nawet na logikę - jeśli innym klientom stawia APC i podłącza do kompa to równie dobrze można postawić APC i podłączyć do routera (bo router to też komp w końcu).
Jo_gurt, dokładnie tak myślałem! Z takiego założenia wychodziłem :D Może po prostu mnie nie zrozumiał ;)
Voytec
Użytkownik forum

Witajcie ponownie :D

Asus WL-500w jest sporo droższy od WL-500g.... a różni się CHYBA TYLKO obsługą DRAFT N - dobrze mówię???

Z tego co wyczytałem, to kiepsko wypada mu ten cały draft n... więc nie wiem czy opłaca się wydawać kasę... Jak myślicie?

Jestem coraz bardziej za WL-500g - ale... widzę kilka wersji... V1, V2, Premium... czym one się różnią i ktora jest najnowsza? premium?

pzdr
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Voytec pisze:a różni się CHYBA TYLKO obsługą DRAFT N - dobrze mówię???
Tak jest.
Voytec pisze:więc nie wiem czy opłaca się wydawać kasę... Jak myślicie?
Sam musisz ocenić. Moim zdaniem nie, ale jak mówię - sprawa indywidualna.
Voytec pisze:V1, V2, Premium... czym one się różnią i ktora jest najnowsza? premium?
Najnowsza nie znaczy najlepsza.
Generalnie chronologicznie idzie to tak:
WL-500g
WL-500g Deluxe
WL-500g Premium v1
WL-500g Premium v2

Celuj w tą przedostatnią (Premium v1).
Więcej tu:
http://wiki.openwrt.org/Hardware/Asus
Voytec
Użytkownik forum

Jo_gurt, bardzo mi pomagasz, wielkie dzięki :padam:

Mam nowe informacje, byłem u Admina i nadal twierdzi, że nie zadziała...

Mówi, że ROUTING MUSI BYĆ PO STRONIE WLAN.

Wiem też, że nie stosuje AP w trybie CLIENT, ale, podłączając komuś lapa pod sieć, tudzież PCta oddalonego od anteny, stosuje router TP-Link TL-WR543G ustawiony w trybie Wireless ISP...

Chcąc komuś zrobić sieć WiFi, do tegoż routera podłącza TP Linka 501...

Najpierw router - potem AP...

Co Ty na to? Ja skłaniam się raczej ku Asusikom WL-500g i WL-320gP, ale jeszcze przeglądam oferty. Ogólnie najlepiej 2 asusy, bo już mam 2 laptopy asusa (w tym EeePC 901).

Aha - mam już zewnętrzne IP. Server FTP postawiony na CesarFTP działa - ale w sieci lokalnej muszę podać ip wewnętrzne. Coś kumpel nie mógł się zalogować, ale już OK.

W stanie połączenia widzę nadal swoje lokalne IP - ale strony pokazują zewnętrzne (już teraz tylko moje) oraz to lokalne :niepewny: Swoją drogą myślałem, że w stanie będę widział IP zewnętrzne ;d

Pozderka i dzięki za pomoc ;)

[ Dodano: 2009-02-28, 17:47 ]
Sorry, że piszę pod sobą...

Wszystko obmyśliłem i chcę to połączyć tak:

MÓJ ISP >>> ASUS WL-500gP (odbierający radiem w trybie WISP) >>> (kabelkiem do) ASUS WL-320gP >>> Jako AP do kompów

Wszystko ładnie pięknie, ale NIGDZIE NIE WIDZĘ INFORMACJI, ABY WL-500gP MIAŁ TRYB WISP

Czy tak to podziała?

Kurde już mi się mózg przegrzewa od tego kombinowania :D

Proszę o pomoc, wierzę, że kolega Jo_gurt mnie nie zawiedzie ;)
ODPOWIEDZ