Zasięg ERA internet i zwykłe GSM w domu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ozii
Użytkownik forum

Zasięg ERA internet i zwykłe GSM w domu

Post autor: ozii »

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem tu nowy i sporo poczytałem już na temat poprawiania sygnału i tego typu sprawach jednakże chciałbym prosić o pomoc, gdyż jestem bardzo początkujący :)

Sprawa wygląda tak. Mieszkam we wsi Mała Piaśnica, internet na jakim pracuję jest Blueconnect. W domu w którym mieszkam zasięg dla zwykłego GSM jest strasznie cienki(czy jest to może spowodowane grubym betonowym stropem?) a internet też nie śmiga za szybko.
Trafiłem na to forum z wyszukiwarki Google i jestem bardzo zadowolony. Znalazłem mapę BTS'ów i dziś zauważyłem, że we wsi nie tak daleko ode mnie(Orle) jest BTS Ery, który zapewnia UMTS, jak na razie działa mi tylko EDGE z BTS'a w Leśniewie i to maksymalnie 15 kb/s download. Zastanawiałem się czy nie dałoby się zrobić czegoś takiego.
Kupić antenę kierunkową działającą dwuzakresowo i do tego zamówić wzmacniacz sygnału AT400 by wzmocnić sygnał w domu.
Czy myślicie że to wypali ?

Pozdrawiam
Szymon "Ozii" J. ;)

PS Moim modemem jest Huawei e160 jeżeli to ma jakieś znaczenie.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Zasięg ERA internet i zwykłe GSM w domu

Post autor: Tomek7 »

Po pierwsze ile jest km do bts-a z UMTS bo to ważne jak i ukształtowanie terenu .Najlepiej kupić antenę tylko na UMTS bo dwuzakresowe są do niczego :] Polecam Panel dobrej firmy ;)

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-02-25, 20:28 ]
Pisanie takich rzeczy nawet pod gwiazdkami jest niezgodne z regulaminem. :nienie:
Ostatnio zmieniony 2009-02-25, 20:27 przez Tomek7, łącznie zmieniany 1 raz.
krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krystian93p »

Jeżeli odległość od tego nadajnika UMTS to około 10 - 15 km to powinno spokojnie działać.
ozii
Użytkownik forum

jest to około 8 km, teren zdecydowanie zalesiony. A myślałem o dwuzakresowej, żeby dało radę złapać jeszcze sygnał dla komórek, które 3G nie obsługują. Taką antenę da się podczepić pod AT400 ?
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Raczej nie da rady podpiąć .Ale antena dwuzakresowa w twoim przypadku to bezsens jak masz teren zupełnie zalesiony to tylko dobra antena kierunkowa na 3g
Polecam
http://allegro.pl/item566522562_antena_ ... _e230.html
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

ozii pisze:BTS Ery, który zapewnia UMTS
Tak dla ścisłości - BTS z UMTS-em zwie się NodeB :)
krystian93p pisze:Jeżeli odległość od tego nadajnika UMTS to około 10 - 15 km to powinno spokojnie działać.
Na pewno nie tak "spokojnie", na 15 km mało która antena złapie sygnał, oczywiscie zależy od warunków topograficznych. Naprawdę dobry zasięg byłby tylko przy bezpośredniej widoczności optycznej, o którą niełatwo na Pomorzu, gdzie mieszka ozii :] (krajobraz młodoglacjalny) Musiałby NodeB stać na bardzo wysokim pagórku, jak u mnie. Łapię HSDPA bez żadnej anteny na prawie 6km (zmierzone w Google Earth).
ozii pisze:jest to około 8 km, teren zdecydowanie zalesiony.
Musiałbyś antene zamontować bardzo wysoko.
ozii pisze:myślałem o dwuzakresowej, żeby dało radę złapać jeszcze sygnał dla komórek, które 3G nie obsługują.
Większość osób na forum odradzi Ci ten pomysł.
ozii
Użytkownik forum

Wdrapałem się dzisiaj na dach i jest tak. Najwyższe miejsce w jakim mógłbym zamontować tą antenę jest komin znajdujący się na wysokości 8 metrów, możliwe jest też zamontowanie tej anteny na podobnej wysokości na słupie elektrycznym na mojej działce jednakże wtedy kabel byłby zdecydowanie dłuższy. Widoczności nie mam w ogóle z NodeB także prosiłbym o szczerą odpowiedź. Warto się bawić w tą antenę czy nastawić się na odbiornik 900 mHz który znajduje się bliżej i korzystanie z EDGE?
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomi 25 »

ozii tak naprawdę to ciężko powiedzieć czy będzie łapać ci UMTS.Żeby się przekonać na 100% to jednak musiał byś zainwestować w antenę najlepiej panelową z Bestpartnera bodajże 15 dbi.Wiadomo że kupno anteny to wydatek ale jak nic nie zdziałasz to zawsze możesz ją odsprzedać.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

ozii, jak masz telefon z UMTS to wejdź w to miejsce i zobacz czy łapie zasięg. Dobrze wykonać połączenie a najlepiej wideorozmowę. Jak będzie działać to z anteną tym bardziej będzie chodzić.
ozii
Użytkownik forum

Dzięki za szybką odpowiedź ja.michal. Wszedłem w obydwa miejsca i z wykorzystaniem telefonu Samsung Soul wykryło mi jedynie EDGE. Myślę, że to wina tego, że 900 BTS z Leśniewa jest bliżej i dlatego łapię ten sygnał. Istnieje możliwość sprawdzenia tego w sposób nie wymagający komputera i skomplikowanego sprzętu?

Moje kolejne pytanie.
Czy to, że BTS jest 900 czy 1800 wpływa na szybkość EDGE czy za prędkość odpowiada tylko obciążenie i siła+jakość sygnału?

Edit: literówki
Ostatnio zmieniony 2009-02-26, 19:04 przez ozii, łącznie zmieniany 1 raz.
krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krystian93p »

Po prostu włącz w swoim telefonie wymuszone 3g aby telefon pracował w trybie UMTS.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ozii pisze:Istnieje możliwość sprawdzenia tego w sposób nie wymagający komputera i skomplikowanego sprzętu?
Włącz "tylko 3G" i ręczne wyszukiwanie sieci. Jak znajdzie coś z 3G spróbuj się podłączyć.
ozii pisze:Czy to, że BTS jest 900 czy 1800 wpływa na szybkość EDGE czy za prędkość odpowiada tylko obciążenie i siła+jakość sygnału?
Jaki EDGE zależy od tego co jest na BTSie.
Ogólnie transmisja danych nie jest wpuszczana na 1800. Tylko wtedy gdy jest BTS obciążony i to on zmienia częstotliwość. Na 1800 nie są nadawane beacon'y i modem/telefon nie połączy się (chodzi o transmisję danych).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Tomi 25 pisze:Wiadomo że kupno anteny to wydatek ale jak nic nie zdziałasz to zawsze możesz ją odsprzedać.
Co więcej można zwrócić antenę ze sklepu internetowego :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ozii
Użytkownik forum

Ok, zastanawiam się nad kupnem tej anteny, możliwe, że spojrzę jeszcze na ofertę bestpartnera. A jeśli chodzi o poprawę jakości sygnału w domu myślicie, że ten zestaw będzie odpowiedni?

/Edit:
Zapomniałem dodać, że sprawdzałem na połowie wysokości słupa zasięg 3G i miałem zasięg 3G przed sekundę i zniknął. Potem już nic nie złapałem i się porządnie rozpadało. Chyba sobie ten UMTS odpuszczę i będę śmigać na tym EDGE...
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Ja bym powalczył o UMTS jest on szybszy
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

ozii zrób dokładniejszy "pomiar". Ale jak coś zaczyna łapać to pojawia się malutkie światełko w tunelu. A o lepszą prędkośc netu zawsze warto powalczyć.
ozii
Użytkownik forum

Zrobię to jutro jak tylko nie będzie padać. Dzięki wielkie wszystkim, którzy starają się mi pomóc :) Jeszcze raz poruszę temat repeatera jaki znalazłem w necie: http://www.wzmacniacze-gsm.info/Wzmacni ... AT400.html . Czy to jakaś lipa czy warto się pokusić?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ozii pisze:Zapomniałem dodać, że sprawdzałem na połowie wysokości słupa zasięg 3G i miałem zasięg 3G przed sekundę i zniknął.
To dobry znak :) Wejdź jeszcze raz i zbadaj czy możesz się zalogować do stacji i nawiązać połączenie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ozii
Użytkownik forum

Jestem wniebowzięty :D Wdrapałem się na 3/4 wysokości na której planuję umieścić antenę i łapie mi 3G na jedną kreskę zasięgu w telefonie Samsung Soul. Jednakże teraz dochodzi pytanie: Czy ~15 metrów kabla będzie miało bardzo zły wpływ na jakość i szybkość internetu ?
Połączenie głosowe działa bez zarzutu na tym 3G a nie mam nikogo, z kim mógłbym przetestować wideorozmowę.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ozii pisze:Czy ~15 metrów kabla będzie miało bardzo zły wpływ na jakość i szybkość internetu ?
Na pewno będzie trata. Wtedy lepiej zakupić mocniejszą antenę.
ozii pisze:Połączenie głosowe działa bez zarzutu na tym 3G a nie mam nikogo, z kim mógłbym przetestować wideorozmowę.
Z wideorozmowy możesz użyć tvn24 w telefonie. ;) 1.22zł/min. Do testów wystarczy.
*7124
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

ozii pisze:Wdrapałem się na 3/4 wysokości na której planuję umieścić antenę
ozii, tak z ciekawości zapytam, ale czy jesteś pewien że to dozwolone? Energetyka nie będzie Ci sprawiała żadnych problemów z powodu wiszącej na słupie anteny?
ozii
Użytkownik forum

Z legalnego punktu widzenia energetyka powinna mi płacić za to, że maja na mojej działce słup i tego nie robią, więc jeżeli będą mieli z tym jakiekolwiek problemy to najwyżej każą zdjąć antenę :)
A co do telefonowania wideo to: Nie można nawiązać połączenia. :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ozii pisze:A co do telefonowania wideo to: Nie można nawiązać połączenia. :/
Może być ciężko, bo może właśnie to, że masz tam linię energetyczną zakłóca Ci połączenie.
ozii
Użytkownik forum

Zwykłe głosowe mogę wykonywać, to może działać zakłucająco jedynie na 3G ?
Ostatnio zmieniony 2009-02-27, 19:48 przez ozii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ozii pisze:zwykłe głosowe mogę wykonywać, to może działać zakłucająco jedynie na 3G ?
A może masz wylączone rozmowy video. W tt trzeba je sobie samemu włączyć (choćby ze strony ery po prawej stronie jest logowanie) nie wiem jak w innych taryfach.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ozii
Użytkownik forum

Jestem na siebie zły, że nie pomyślałem o tym wcześniej. Wziąłem samsunga omnia i włożyłem do niego kartę blueconnectu. Wyniki zadowalające: Ściągnąłem pocztę z prędkością 3G :D

Teraz prośba do Was. Jaka antena byłaby wystarczająco dobra, żeby nie było drastycznej utraty jakości na 15 metrach kabla? Ta byłąby wystarczająca? http://allegro.pl/item566522562_antena_ ... _e230.html
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ozii pisze: Ta byłąby wystarczająca? http://allegro.pl/item566..._e630_e230.html
W życiu. Ta antena nie nadaje się do niczego jak reszta anten z Allegro. Kup najlepiej taki panel 20dBi http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 Ale jest strasznie drogi. Ewentualnie nieco słabszy model 15dBi http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 Ale o wiele tańszy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze:Kup najlepiej taki panel 20dBi
Albo router 3G (powiedzmy wrt54g3g albo asus wl 500 premium v1 albo podobny) i umieść go przy antenie w puszce na 1m kabla antenowego z zasilaniem PoE.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ozii pisze:Wdrapałem się na 3/4 wysokości na której planuję umieścić antenę
Takich rzeczy nie wolno robić.

[ Dodano: 2009-02-27, 20:41 ]
ozii pisze:żeby nie było drastycznej utraty jakości na 15 metrach kabla?
Panel 15 dBi +15m kabla Andrew CNT-400 +złączki klampowane - wyjdzie pod względem zysku podobnie (jak nie lepiej) do panela 20 dBi +15m H-155,a o wiele taniej.

[ Dodano: 2009-02-27, 20:42 ]
ozii pisze:Z legalnego punktu widzenia energetyka powinna mi płacić za to, że maja na mojej działce słup i tego nie robią
Totalna bzdura.
Słyszałeś kiedyś o służebności mediów ?

Słup mogą zlikwidować,ale wymówią Tobie umowę o dostawę energii :]
ozii
Użytkownik forum

Zdecyduję się raczej na ten panel 15 dBi, czy muszę dokupić jakąś "przełączkę" na mój terminal huawei e160 ? A o tych drogich routerach jeszcze pomyślę, może jak będzie jakiś przypływ forsy się na to zdecyduję :)

EDIT: @up
Patryk_ pisze:Takich rzeczy nie wolno robić.
To jest moje jedyne wyjście.
Patryk_ pisze:Totalna bzdura.
Słyszałeś kiedyś o służebności mediów ?
Nie słyszałem i może powinienem o tym poczytać :)
Patryk_ pisze:Słup mogą zlikwidować,ale wymówią Tobie umowę o dostawę energii :]
Słupu nie zlikwidują bo dostarcza on energię elektryczną do odległej wioski a energii z tego słupa ja nie dostaję więc nie mogą mi wymówić umowy.
Patryk_ pisze:Panel 15 dBi +15m kabla Andrew CNT-400 +złączki klampowane - wyjdzie pod względem zysku podobnie (jak nie lepiej) do panela 20 dBi +15m H-155,a o wiele taniej.
Wielkie dzięki za pomoc. Na pewno się przyda :)
Ostatnio zmieniony 2009-02-27, 20:58 przez ozii, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ