Jaki modem najlepszy??

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
digitalius123
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem najlepszy??

Post autor: digitalius123 »

Witam. Jaki modem jest najlepszy do internetu iPlus?? Posiadam HAUWEI E169 i nie_wiem czy jak zmienie go na inny modem to internet bedzie chodził szybciej?? Podam przykład. Moja ciocia ma internet z ERY, prędkosć pokazywana przez Windows to 236,8kb/s. Posiada E160. Ja mam tak samo tylko że z Plusa. A odziwo jej internet chodzi o wiele szybiiej. Dlaczego??

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-02-27, 12:57 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-02-27, 12:56 przez digitalius123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki modem najlepszy??

Post autor: wojteks »

digitalius123 pisze:odziwo jej internet chodzi o wiele szybiiej
Bo np. BTS Ery jest mniej obciążony, ma lepszy zasięg itp.
Czy jak bys przemieścił sie z tym iPlusem np. na zewnątrz to jest lepiej/gorzej, może potrzebujesz anteny zewnętrznej.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

digitalius123 pisze:Moja ciocia ma internet z ERY, prędkosć pokazywana przez Windows to 236,8kb/s.
Ta prędkość nie ma nic do rzeczy :) A to oznacza tylko, że korzysta ona z EDGE. A to jak u różnych ludzi chodzi zależy od wielu czynników. EDGE jest bardzo wrażliwe na siłę sygnału, przy słabym sygnale trudno jest mieć dobre osiągi. Oraz liczy się obciążenie sieci. Potestuj jak masz późno w nocy np. po 24.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

digitalius123 ta prędkośc u Twojej cioci wydaje mi się maxem klasy 10 EDGE więc nią bym się nie sugerowała. Ty masz innego dostawcę. Może mieć nadajnik z lepszą technologia or gorszą, może być bardziej przeciążony...
Czym mierzysz prędkośc i jaką osiągasz?
A Twój modem jest całkiem całkiem. Jak nie masz warunków to i tak nie wyciśniesz więcej. A o ile się nie mylę to do Twojego modemu mozna antenkę podłączyć.
blackmolo
Stały użytkownik forum

Post autor: blackmolo »

Też kiedyś miałem modem e169. piosenka pobierała mi się z prędkością 10kb/s.
Kupiłem modem e220 i ta sama piosenka ściąga mi się z 30kb/s
Mówię tu o zasięgu EDGE.

Ten modem E169 to wielki niewypał. Co chwile mi się rozłączał.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-02, 20:20 ]
Poprawa pisowni. Proponuję używać FF, który ma poprawianie błędów.
Ostatnio zmieniony 2009-03-02, 20:19 przez blackmolo, łącznie zmieniany 1 raz.
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: temp333 »

Dokładnie jak napisano powyżej. W modemie bym nie upatrywał bym gorszych osiągów. Mam porównanie Novatel Merlinu XU870 oraz E160 i roznicy w dzialaniu nie widze :) Na Omni i N95 jest też to samo jak na wyżej wymienionych modemach, czyli różnice u Ciebie wynikają z lokalizacji/obciazenia BTSa.
ODPOWIEDZ