Na wstępie zaznaczam, że jestem laikiem w sprawach "sieciowych" i proszę o wyrozumiałość, jeśli gdzieś stosuję błędne terminy itp.
Mój problem jest następujący. Chodzi o routera Pentagram Cerberus ADSL Wi-Fi 802.11G (specyfikacja PDF). Założyłem nowy temat ponieważ znalazłem tylko porady dotyczące wersji Lite.
STRUKTURA SIECI:
W sumie 4 komputery. 1 podłączony przez kabel, 3 jadą na bezprzewodowym.Komputery są w zasięgu, wszędzie maksymalny sygnał (nie ma problemów z jakością sygnału etc).
PROBLEM:
W przypadku komputerów korzystających z bezprzewodowego Internetu - dochodzi do ciągłego zrywania połączeń/utraty pakietów.
Nie wiedziałem jak to zobrazować - tutaj zrzuty ekranu wykresu transferu klienta p2p:
Pomiar co 5 sec
Pomiar co 30 sek
Najbardziej dziwne jest to, że ciężko szukać tu jakiegoś wzoru. Raz zrywa co minutę, innym razem co kilka minut. Zazwyczaj bankowo dochodzi do takiej przerwy (0,5 minuty do 1 minuty zanim transfer zostanie wznowiony) raz na 10 minut, choć też czasem działa dużej bez zarzutu.
Mierzenie pinga do routera i utracone pakiety
Poniżej ustawienia routera:
Wireless / Setup
Wireless - configuration
Wireless / Security
Advanced - tylko do podglądu jakie są opcje
WAN - modem
Nie wiem czemu (nie ja konfigurowałem tą sieć) są 2 ustawienia neostrady różniące się w polu "encapsulation":
WAN-Neostrada
WAN - neostrada
3 komputery mają ręcznie przypisane IP (192.168.1.20 / ....30 / ...40). Nie ma filtrowania MAC.
I to wszystko.
Bardzo liczę na Waszą pomoc i będę wdzięczny za wszelkie pomysły i sugestie.

Walczę z tym już dłuższy czas i doprowadza mnie to do szaleństwa prawie.

Liczę na to, że coś jest źle ustawione i uda się rozwiązać problem. Chyba, że jest to badziewny router? Lub źle działa z neostradą?
pozdrawiam