Pentagram Cerberus ADSL WiFi 802.11G + Neostrada

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jascha
Początkujący użytkownik forum

Pentagram Cerberus ADSL WiFi 802.11G + Neostrada

Post autor: Jascha »

Witam wszystkich serdecznie. :)

Na wstępie zaznaczam, że jestem laikiem w sprawach "sieciowych" i proszę o wyrozumiałość, jeśli gdzieś stosuję błędne terminy itp.

Mój problem jest następujący. Chodzi o routera Pentagram Cerberus ADSL Wi-Fi 802.11G (specyfikacja PDF). Założyłem nowy temat ponieważ znalazłem tylko porady dotyczące wersji Lite.

STRUKTURA SIECI:
W sumie 4 komputery. 1 podłączony przez kabel, 3 jadą na bezprzewodowym.Komputery są w zasięgu, wszędzie maksymalny sygnał (nie ma problemów z jakością sygnału etc).
PROBLEM:
W przypadku komputerów korzystających z bezprzewodowego Internetu - dochodzi do ciągłego zrywania połączeń/utraty pakietów.

Nie wiedziałem jak to zobrazować - tutaj zrzuty ekranu wykresu transferu klienta p2p:
Pomiar co 5 sec
Pomiar co 30 sek

Najbardziej dziwne jest to, że ciężko szukać tu jakiegoś wzoru. Raz zrywa co minutę, innym razem co kilka minut. Zazwyczaj bankowo dochodzi do takiej przerwy (0,5 minuty do 1 minuty zanim transfer zostanie wznowiony) raz na 10 minut, choć też czasem działa dużej bez zarzutu.

Mierzenie pinga do routera i utracone pakiety

Poniżej ustawienia routera:

Wireless / Setup
Wireless - configuration
Wireless / Security
Advanced - tylko do podglądu jakie są opcje
WAN - modem

Nie wiem czemu (nie ja konfigurowałem tą sieć) są 2 ustawienia neostrady różniące się w polu "encapsulation":
WAN-Neostrada
WAN - neostrada

3 komputery mają ręcznie przypisane IP (192.168.1.20 / ....30 / ...40). Nie ma filtrowania MAC.

I to wszystko.

Bardzo liczę na Waszą pomoc i będę wdzięczny za wszelkie pomysły i sugestie. :padam:

Walczę z tym już dłuższy czas i doprowadza mnie to do szaleństwa prawie. ;) Jakiekolwiek rozmowy przez skype, czy słuchania radia z internetu jest niewykonalne a komfort przeglądania www też mizerny.

Liczę na to, że coś jest źle ustawione i uda się rozwiązać problem. Chyba, że jest to badziewny router? Lub źle działa z neostradą?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pentagram Cerberus ADSL WiFi 802.11G + Neostrada

Post autor: wojteks »

Jascha pisze:są 2 ustawienia neostrady różniące się w polu "encapsulation"
Które z nich jest aktywne? normalnie powinno być to z zaznaczonym "VC" ale w niektórych lokalizacjach musi być wybrane "LLC" żeby działało.
"Keep Alive" ustaw 0 (zero) albo wpisz testowo 1000.
Nie pomagam na PW!
Jascha

Po pierwsze dziękuję za zainteresowanie. :)

No więc tak - aktywne jest (chyba jako domyślne) połączenie z włączonym VC.

Co do "keep alive" przeprowadziłem testy - wartości keep alive:"0" i "1000" zarówno dla połączenia z opcją VC, jak i dla LLC (choć przy LLC w przypadku wartości "0" nie wiedzieć czemu router w ogóle nie chciał się połączyć z Neostradą). Wszystko starałem się robić "po Bożemu" - zmiana wartości, zapisanie ustawień, restart routera. Niestety cały czas to samo. ;(

Generalnie "keep alive" nie jest tu chyba problemem. Zresztą w takim przypadku WiFi rozłączało by się co 10 minut, a nie wedle uznania (i częściej) + rozumiem, że taki sam przypadek dotyczyłby komputera podłączonego do routera za pomocą kabla (a tam problemów ze stabilnością nie ma). Generalnie na mój chłopski rozum ustawienia neo są chyba ok (skoro net przez kabel śmiga). Problem leży na linii router - karta WiFi. Ostatecznie też - jeśli byłby to problem tylko z Neostradą, to przy teście pinga do routera także nie byłoby problemu. Tymczasem w chwilach przestoju nie mogę połączyć się także z routerem (z panelem ustawień).

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale przypomniałem też sobie, że gdy kiedyś w szale z pianą na ustach zmieniałem różne ustawienia na chybił tyrafił. Po zmianie "beacon period" z domyślnych 200 ms, na bodajże 4000 uzyskałem stabilniejsze połączanie (rozłączało znacznie rzadziej, choć może też był to przypadek) - problem polega na tym, że karty WiFi z dwóch pozostałych komputerów łączących się bezprzewodowo w ogóle nie dawały rady się w tedy połączyć z routerem...

Help :cry:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jascha pisze:że gdy kiedyś w szale z pianą na ustach zmieniałem różne ustawienia na chybił tyrafił
Co z ustawieniem "oszczędzania energii" na karcie WiFi która ma problemy?
Nie pomagam na PW!
Jascha

No więc tak - pokombinowałem trochę i chyba cosik udało mi się wskórać. :cwaniak: Choć dopiero czas pokaże, bo jak pisałem problem występował w zasadzie bez żadnych reguł czasowych.

Kombinowałem dalej z tymi wartościami i sprawdzałem działanie Internetu u siebie (laptop HP z kartą Intel(R) PRO/Wireless 2200BG Network Connection) i u siostry (802.11G Wireless LAN PCI Card - jakiś no-name?).

* Ustawienie becon period na 4000 ms nic nie dało.
* Ustawienie becon: 1000, DTIM Period: 200 (zamiast 2), włączone 4x (zwiększone RTS i Frag threshold), oraz zaznaczone 802.11 Mode: na G only (zamiast mixed) - nadal rozłącza
* Ustawienia jak wyżej tyle, że becon period: 5000 ms - u mnie działa jak złoto - u siostry nie łączy w ogóle (widzi sieć, ale nie może się połączyć)
* Jak wyżej (becon:5000/DTMI:200/G only ale wyłączone x4 bo zauważyłem że na karcie siostry maksymalny Frag Threshold to 2432) - działa u mnie bez zarzutu - u siostry też, choć też od czasu do czasu gubi sygnał - nie jest tak źle jak wcześniej, ale nie tak dobrze jak na u mnie na laptopie - zobaczy się w dalszej eksploatacji jak uciążliwe to będzie

Ale generalnie jest to jakiś sukces i krok do przodu. :hurra:

Co do pytania o zarządzanie energią - (na PC siostry) opcja wyłączania urządzenia dla oszczędzania energii jest nieaktywna, natomiast w ustawieniach karty jest zakładka Power Saving Mode i są tam opcje: CAM (wybrana), Fast_PSP, Max_PSP (PSP - Power Svaing Program???).

Jest jeszcze problem z komputerem mamy (3 i ostatni komp podłączony przez WiFi). Niby ta sama karta co u siostry (i te same ustawienia), niby bliżej routera (ale inny układ - bo nie na tym samym piętrze, mimo że dokładnie pod) - sygnał dość słaby i mało stabilny... Ehh i bądź tu mądry. No ale zobaczymy jak będzie. Zresztą do sprawdzania e-maila wystarczy. ;)

Myślałem też, że może problem wynika z tego, że SSID mam dość pospolity (po prostu Pentagram) i w okolicy jest inny (ukryty np.) i jest jakiś konflikt. Czy to możliwe?

Mam też pytanie o update firmware'u. Nie bardzo wiem jak się za to zabrać - gdzie mogę taki plik znaleźć (bo na stronie pentagrama to nie bardzo to widzę), a dwa: czy wtedy ustawienia modemu resetują się (nie wiem czy bym to poskładał z powrotem do kupy)? I czy warto to przeprowadzić?

pozdrawiam
psssik

Post autor: psssik »

Witam. szukałem w googlach i się doszukałem.

Mój pentagram ma taki problem że na połączeniu kablowym wszystko jest ok nie gubi sieci itd, transfer ponad 5mb (przy neo 6mb)

na wifi jest problem i to spory. zrywa połączenie a dodatkowo max transfer 1,5mb.

próbowałem tych ustawień co podałeś. nic się nie zmieniło. proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ