EDGE Dialer ED77 w Orange

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wabar
Początkujący użytkownik forum

EDGE Dialer ED77 w Orange

Post autor: wabar »

Witam wszystkich. Od niedawna jestem użytkownikiem w/w modemu w Orange. Przeczytałem już trochę na temat internetu w sieci Orange i obawiam się, że osoby wypowiadające się na forum i krytykujące operatora mają rację. Mam wykupioną opcję za 120 zł, a mój maksymalny transfer nie przekroczył 16 kB/s . Zasięg mam słaby max. 4 kreski i odbieram chyba tylko GPRS. Mieszkam w woj. Warmińsko-mazurskim w. Dobry gmina Godkowo. Mało się na tym znam i w związku z tym czy ktoś mógłby mi pomóc - tj.powiedziec jak zwiększyc odbierany sygnał? Co to jest BTS i gdzie najbliżej mego miejsca zamieszkania to się znajduje? Firefox'a już mam -chodzi szybciej. Będę wdzięczny za wszystkie porady. Waldek. :)
waldek
krzysztof.wojcik
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: EDGE Dialer ED77 w Orange

Post autor: krzysztof.wojcik »

Według mapy na zasieg.orange.pl jesteś w zasięgu GPRS, najbliższy BTS z EDGE znajduje się w Pasłęku i Ornecie. W twoim wypadku może pomóc dobra antena kierunkowa. A BTS to inaczej stacja bazowa operatora.
wabar

Post autor: wabar »

Bardzo dziękuję za informację. Mam jeszcze pytanie, jaką antenę kupic? I czy ewentualnie można zaadoptowac do tego celu starą antenę telewizyjną? Z pozdrowieniami Waldek.
waldek
mario006
Użytkownik forum

Post autor: mario006 »

Witam @wabar prędkość 16 kB/s(16kB/s = 128 kb/s) jest już prędkością EDGE(GPRS wyciąga maksymalnie 6 kB/s = 48 kb/s). Taka prędkość jest odpowiednia dla modemów klasy 6, a ED77 jest właśnie modemem klasy 6. Więcej po prostu modem nie wyciągnie więcej.
tomekpl1979

Post autor: tomekpl1979 »

Czy ktoś ma już nowsze oprogramowanie do ed77? jeśli tak to proszę o wiadomość na [email protected] Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

mario006 pisze:Witam @wabar prędkość 16 kB/s(16kB/s = 128 kb/s) jest już prędkością EDGE(GPRS wyciąga maksymalnie 6 kB/s = 48 kb/s). Taka prędkość jest odpowiednia dla modemów klasy 6, a ED77 jest właśnie modemem klasy 6. Więcej po prostu modem nie wyciągnie więcej.
mario006, mylisz się ED77 ma max do 177 kb/s, a więc do 22 kB/s ten modem może wyciągnąć czyli ok. 6 kB/s więcej niż teraz i myślę, że antena może pomóc, ale na pewno nie antena telewizyjna.
Awatar użytkownika
Tomekłódź
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Tomekłódź »

Chyba że samemu z anteny telewizyjnej zrobisz kierunkową na GSM.
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s :)
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

TomekŁódź pisze:Chyba że samemu z anteny telewizyjnej zrobisz kierunkową na GSM.
No, jeżeli potrafisz sam dostroić ... :)
maniek141414

edge dialer ed77

Post autor: maniek141414 »

nie wiem jak na tym internecie sprawdzic czy przekroczylem limit niech mi ktos napisze :cry:
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

Post autor: lukaszsz15 »

Jedyny sposób to posiadanie programu mierzącego ilość ściąganych + wysyłanych danych, ale przy taryfikacji co 10 KB mogą wystąpić różnice pomiędzy ilością danych wyświetlonych przez program a zliczonych przez operatora. Osobiście polecam program NetMeter.
Zresztą to czy przekroczyłeś limit można zaobserwować po spadku prędkości pobierania.
Pozdrawiam :D
llookkaass

Post autor: llookkaass »

witam :) mam business everywhere i modem option icon II.srednia predkosc downloadu to 2.5KB/s.zasieg mam 4 kreski na 5 i literka E czyli chyba EDGE. co moge zrobic by zwiekszyc predkosc ?czy pomoze antena kierunkowa?mieszkam w woj.małopolskim w miejscowosci Ochotnica Dolna powiat nowotarski.bardzo prosze o pomoc.z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
LuKaSh

Post autor: LuKaSh »

Szukaj w :faq: :cwaniak:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19010#19010 -optymalizacja łącza internetowego
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez LuKaSh, łącznie zmieniany 1 raz.
llookkaass

witam ponownie;)pisalem wczesniej ze mam EDGE w Orange.pliki w Aresie sciagaja mi sie ze srednia predkoscia 2 kb/s ale wyjatkiem byl 27 i 28 luty 08 wtedy o dziwo prędkość dochodzila do 25 kb/s i rzadko spadala ponizej 10 kb/s...czy ktos moze mi wyjasnic dlaczego?teraz znow predkosci sa marne;(instalowalem wczesniej TweakMastera ale nie dal pozadanych skutkow wiec go odinstalowalem.jesli ktos moglby mi pomoc w uzyskaniu takich predkosci jak przez te 2 dni byl bym bardzo wdzieczny :) pozdrawiam wszystkich uczestnikow forum;)
Awatar użytkownika
LuKaSh

llookkaass pisze:o dziwo prędkość dochodzila do 25 kb/s i rzadko spadala ponizej 10 kb/s
Ja mam tak caly czas a nawet wyzsze dochadza :hyhy:
llookkaass pisze:teraz znow predkosci sa marne;(
Moze limit sie wlaczyl?? Pewnie chodzi ci o 2KB/s a takie predkosci sa po lmicie...

lub:
Moze masz zasyfinego kompa...Najlepszym rozwiazaniem bylby format moim zdaniem...
Albo System Mechanic:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... m+mechanic
llookkaass

ale z tego co wiem teraz w orange free nie ma limitow mam opcje za 60 zł za modem placilem 199 zl

[ Dodano: 2008-03-01, 16:47 ]
a pozatym nigdy wczesniej nie mialem takich wysokich predkosci a neta mam od 23 stycznia biezacego roku
Awatar użytkownika
LuKaSh

llookkaass pisze:ale z tego co wiem teraz w orange free nie ma limitow mam opcje za 60 zł za modem placilem 199 zl
:zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: cooo??? gdzie tak slyszales??
a pozatym nigdy wczesniej nie mialem takich wysokich predkosci a neta mam od 23 stycznia biezacego roku
ja mialem tak:
kiedy mily pan z Orange (moj znajomy) przyjechal do mnie aby przetestowac ten internet dzialalo bardzo dobrze (tak jak teraz)...na drugi dzien podpisalem umowe wszystko ok zainstalowalem i predkosc tak jak u ciebie ok 2-3 KB/s..Zdenerwowalem sie, Zrobilem format calego dysku i od tamtej pory pieknie smiga caly czas..(tylko raz byla awaria nadajnika i byly problemy) Zrob format, zainstaluj sterowniki od medemu i przetestuj

[ Dodano: 2008-03-01, 20:06 ]
a mam go miesiac dluzej od Ciebie
Awatar użytkownika
SVIPER
Stały użytkownik forum

Post autor: SVIPER »

llookkaass pisze:w orange free nie ma limitow
pierwsze słyszę :szok:
Wracając do tematu. U mnie też były takie prędkości i różne dziwne akcje z tym modemem ;) Ale zainstalowałem "System Mechancia" -dużo pomógł, poza tym mam antenę kierunkową ATK20 i śmigam na EDGE ( wyciągam max z modemu do 177kb/s) tzn. dopóki mi nie przytna limitu, bo potem jest kiepsko ;)
ED77 + ATK20 = :D
Awatar użytkownika
LuKaSh

SVIPER pisze:U mnie też były takie prędkości i różne dziwne akcje z tym modemem

Kod: Zaznacz cały

Urządzenie: ED77
A przeciez lluukkaass ma Option Icon II
Awatar użytkownika
SVIPER
Stały użytkownik forum

Post autor: SVIPER »

Sory-ja pisałem bardziej pod posty autora tematu wabar. Poza tym moje uwagi też mogą się przydać. ;)
pozdro
ED77 + ATK20 = :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

SVIPER, mam wrażenie, że posty nabijasz.
llookkaass

hej no nie żartujcie...i nie da się obejść tych limitów???a jak zamawiałem to miły pan mnie zapewniał że to internet bez ograniczeń więc chyba miał na myśli-bez limitów...chyba że się nie zrozumieliśmy...???zamierzam kupić antenę kierunkową do najbliższego BTS-a mam zaledwie kilmetr i nie ma zadnych przeszkod mam nadzieje ze antena cos pomoze..
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

llookkaass pisze:miły pan mnie zapewniał że to internet bez ograniczeń
"Po przekroczeniu x GB danych odebranych i wysłanych operator zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych usługi" - jakoś tak. :)

Limitu nie masz. 2Kb/s to też prędkość i możesz ściągać do woli. :P
Awatar użytkownika
LuKaSh

llookkaass pisze:i nie da się obejść tych limitów???
Nie.. Mozesz co najwyzej oszczedzac dane
llookkaass pisze:a jak zamawiałem to miły pan mnie zapewniał że to internet bez ograniczeń więc chyba miał na myśli-bez limitów...
Jezeli mial to na mysli to po prostu klamal...Ale pewnie chodzilo mu o to ze korzystasz kiedy chcesz i "gdzie chcesz"..
llookkaass pisze:zamierzam kupić antenę kierunkową
dobry pomysl
tyle ze:
Urządzenie: Option Icon II
Czy on ma wejscie na antene zewnetrzna?? :cwaniak:
llookkaass

nie widze w tym modemie takiego wejścia ale czytalem o róznego rodzaju rozdzielaczach...czy oznacza to ze nie moge do niego podlaczyc anteny???prosze o odpowiedz jestem malo doswiadczony w temacie internetu...
Awatar użytkownika
LuKaSh

llookkaass pisze:ale czytalem o róznego rodzaju rozdzielaczach...
Jest konektor indukcyjny
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8728
Nie wiem jak dziala bo nie mam takiego... :ok:
ODPOWIEDZ